Acasă Interviu Interviu cu Gabriel Dima Buliteanu, un liberal prin definiție

Interviu cu Gabriel Dima Buliteanu, un liberal prin definiție

248
 
 
„Am o singură promisiune către slătineni: voi face tot ceea ce pot să nu-i dezamăgesc! Consider că a fi primar e o mare onoare, dar și o responsabilitate în același timp!”
 
 
Competiția internă din cadrul Partidului Național Liberal – Organizația Slatina, pentru desemnarea candidatului care să reprezinte liberalismul la alegerile locale din iunie 2016, a intrat în perioada finală. Competitorii au încercat să relaționeze, atât cu membrii și simpatizanții partidului, dar și cu ceilalți slătineni, pentru a-i convinge că oferta liberală este cea care i se potrivește municipiului reședință de județ pentru perioada 2016-2020.
De departe, cel mai vizibil în această situație a fost tânărul liberal Gabriel Dima Buliteanu. Fără a face un rezumat al etapelor parcurse până acum, acesta a acceptat să vorbească deschis despre prioritățile binomului Slatina-slătineni, din perspectiva unei administrații viitoare, mult mai eficientă decât cea din prezent și pe deplin dedicată interesului public…
 
 
 
– De ce un liberal primar la Slatina?
– Ne aflăm în fața unei stări de necesitate. Orașul a experimentat 25 de ani soluții de stânga. Atât Dan Liviu Mircea, Gheorghe Păunescu, cât și ultimii doi primari, Darius Vâlcov și Minel Prina, au reprezentat electoral stânga, iar administrația trebuie să aibă o componentă de stânga, dar pentru dezvoltare durabilă, așa ceva nu produce rezultatele așteptate.
 
– Fac o paranteză: Darius Vâlcov a fost, cândva, un primar ales din partea PDL, un partid de dreapta…
– Dacă privim în ansamblu enunțul dumneavoastră, aveți dreptate. La un studiu asupra detaliilor veți constata că nu e deloc așa. Un om de dreapta care se respectă nu devine, peste noapte, adeptul stângii socialiste. Nu eu sunt cel care am trecut de pe dreapta pe stânga. Cred că vă coving, nu?
 
– Cum a fost privită oferta dumneavoastră de către slătinenii cu care ați stat de vorbă?
– Din start, vreau să vă spun că le mulțumesc tuturor celor care au acceptat să intre în dialog cu mine pe seama proiectelor oferite Slatinei și slătinenilor. O parte din ele vin de la cei cu care am stat de vorbă, iar așteptările sunt, într-o măsură bine justificată, chiar dacă îi simt pe oameni că au o anumită temere legată de gradul de îndatorare al municipiului, așa cum nu putem nega că există, în realitate, situația bugetului public… Nu s-au făcut către mine solicitări fantasmagorice, ci doar cereri îndreptățite, dovadă că slătinenii sunt beneficiarii unei educații civice bine formate. Mă bucură acest lucru…
 
 
– În ce sens vă bucură așa ceva?
– Un electorat educat alege, de fiecare dată, în cunoștință de cauză. Este trăsătura votantului liberal, o caracteristică aflată în continuă evoluție de la alegeri la alegeri. Spre exemplu, ultima oară, la turul doi la prezidențiale, noi, liberalii, am obținut pentru candidatul nostru aproape 47% din voturile exprimate de slătineni. E normal ca la următorul scrutin, care va fi cel pentru desemnarea primarului, încrederea să se mențină pe un trend crescendent. Și, în acest fel, Slatina să obțină ceea ce i se cuvine de drept și de fapt: un primar liberal.
 
 
– Cum decurge această competiție internă în care, totuși, concurează liberali împotriva altor… liberali?
– Am văzut și eu numeroase enunțuri făcute în general de către dumneavoastră, de presă, în care se invocă această latură a competiției. Faptul că este un război intern, că există tensiuni fel de fel și alte poziții care să ducă, la final, la o fractură internă la Slatina. Nu e deloc așa. Personal, consider că sunt în întrecere cu mine, cu promovarea mea, cât și a principiilor ideologiei și doctrinei liberale. Trebuie să recuperăm timpul în care nu ne-am făcut cum trebuie cunoscuți, nu am insistat în dezvoltarea și comunicarea acestor valori. E pentru prima oară când Slatina liberală a promovat o astfel de competiție, iar asta denotă dinamismul organizației interne. Eu, Gabriel Dima Buliteanu, înainte de a intra în analiza punctelor de pe platforma mea, am o singură promisiune către slătineni: voi face tot ceea ce pot să nu-i dezamăgesc! Consider că a fi primar e o mare onoare, dar și o responsabilitate în același timp.
 
– Ce le oferă Gabriel Dima Buliteanu slătinenilor, indiferent dacă aceștia sunt membri sau simpatizanți ai unui partid politic?
– Celor care vor să spună că în Slatina s-a făcut tot ceea ce se putea face, le dau o veste tristă: nicidecum! Sunt lucruri incontestabile realizate, multe dintre ele în zona exercițiului de suprafață. Avem nevoie de o revizuire a traficului rutier, dintr-o perspectivă reală, făcută de profesioniști. Ne permitem înghețarea tuturor taxelor și impozitelor locale, cred că putem trece și la faza reabilitării termice a locuințelor individuale, nu e imposibil să înființăm cluburi ale tinerilor în fiecare cartier, cum tot eu mai cred că este nevoie de cel puțin două cluburi pentru pensionari. Altfel, pe lângă aceste chestiuni punctuale, sunt pregătit să mai așez și lucruri considerate de unii generale, dar pentru mine foarte importante, cum ar fi transparență maximă asupra tuturor deciziilor care se iau de către primărie și consiliul local. Când vom așeza normalitatea la locul ei, fără a mai face din exercițiul curent al administrației locale ceva senzațional, înseamnă că Slatina este pe deplin a slătinenilor.
 
– Vă considerați, și susțineți acest lucru, un altfel de om. Autorul unei altfel de politici. Pe ce vă bazați, domnule Buliteanu?
– Nu vreau să intru în administrație pentru a-mi realiza unele aspirații personale. Nu gândesc în acest sens și nu sunt structurat să am tentații de acest gen. Pur și simplu, sunt dispus să acționez sub imboldul beneficiului colectiv. Fără a pune în lucru idei care să genereze beneficii doar pentru un grup restrâns, mult mai mic decât cel pentru care să aducă satisfacție. Aici cred că este cheia administrației publice locale, iar cei care reușesc să ducă în fiecare idee așa ceva, sunt marii câștigători. Eu cred, spre exemplu, că dacă pe slătineni îi întreba cineva dacă sunt de acord cu înființarea Casei Căsătoriilor pe Grădiște, locul în care să se țină și ședințe de consiliu local, părerile erau serios împărțite, dacă nu cumva, la un cântar final, ar fi atârnat mai greu cele exprimate „împotrivă”.
 
– O întrebare de final, dar al cărui răspuns contează pentru mulți slătineni: Cum rezolvă Gabriel Dima Buliteanu problema locurilor de muncă, așteptările celor care vor să lucreze acasă la ei, fără a mai fi nevoiți să plece în alte părți ale țării, sau chiar în străinătate?
– Sincer, am așteptat această întrebare. O consider mai mult decât oportună. E nevoie de o regândire a relației dintre administrația locală și mediul de afaceri. Slătinenii nu mai trebuie să vadă în primărie un adversar, un partener ostil. După umanizarea acestei legături, datele problemei se schimbă. Însă, nu definitiv. Facilități de tip „Parc industrial” trebuie acordate și dincolo de perimetrul unde s-a identificat în prezent această soluție. Mai mult, eu cred că un lobby făcut pe lângă instituții gen camere de comerț, nu neapărat românești, ar aduce oportunități de dezvoltare a afacerilor industriale. Sunt multe de făcut și, din păcate, până acum, în acest domeniu s-a făcut foarte puțin. Iar dezvoltarea ultimelor capacități, vezi fabrica de cauciucuri, nu au la alegerea locației nicio componentă legată de fosta administrație…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.