Acasă Actualitate Ziua Limbii Române, zi naţională în două ţări: România şi Moldova

Ziua Limbii Române, zi naţională în două ţări: România şi Moldova

175

Moldovenii sărbătoresc „Limba Noastră”, o sărbătoare similară, din 1990, noi sărbătorim „Ziua Limbii Române” abia din 2013, prin legea 53/2013. Deşi, constituţional, limba Republicii Moldova este limba moldovenească, în prezent, în cadrul unei Mari Adunări Naţionale de la 31 august 1989. În Chişinău chiar există o stradă numită „31 August 1989”. La un an după această adunare populară, sărbătoarea s-a celebrat prima dată.

Limba română esteparte a grupului limbilor romanice, de factură latină deci. În lume, limba română este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei şi italianei, fiind vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane. 17 milioane dintre vorbitori se află în România.

Limba noastră dulce şi parcă eternă, ne oferă şi un exerciţiu de dicţie foarte bun, un cuvânt care pare nostim de pronunţat, însă extrem de serios. Este un termen medical, cel mai lung cuvânt din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române: PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ, ceea ce înseamnă, mai pe scurt silicoză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.