Acasă Actualitate Imnul Naţional al României – „Deşteaptă-te, române!”, sărbătorit la Slatina

Imnul Naţional al României – „Deşteaptă-te, române!”, sărbătorit la Slatina

356

La orele 9.00, trecute fix, pe platoul din faţa Prefecturii Olt a avut loc celebrarea Zilei Naţionale a Imnului României, „Deşteaptă-te, române!”. Ziua de 29 iulie marchează momentul în care la 1848, ”Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Poemul „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului ”’Foaie pentru minte, inimă și literatură”, a fost pus pe o melodie românească, cu influenţe greceşti foarte veche, culeasă de rapsodul Anton Pann.

Ceremonia dedicată acestei zile a debutat cu prezentara onorului, un serviciu religios şi câteva cuvinte despre importanţa zilei în care se serbează imnul ţării rostite de prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu şi Aurelia Grosu, șef de secție în cadrul Muzeului Județean Olt.

Din partea instituţiilor deconcetrate, puţini directori au onorat invitaţia. Din partea Consiliului Judeţean, prezenţi au fost vicepreşedintele Pavel Belinski şi secretarul CJ, Gabriel Buleteanu, iar din partea Primăriei Slatina, mai precis a Consiliului Local Slatina, au fost prezenţi câţiva consilieri, unul dintre aceştia, Ilie Hău, se asigura de respectarea măsurilor şi a ritmului în cadrul fanfarei.

Câţiva directori de instituţii judeţene aveau diverse preocupări în timpul ceremoniei. Probabil, discutau despre schimbările climatice sau despre problemele cetăţenilor. Alţii le căutau cu privirea sau le aflau prin telefon.

România a avut, de-a lungul timpului, mai multe imnuri naţionale. În cele ce urmează, vă prezentăm un infografic cu toate imnurile României

GHG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.