Acasă Interviu Interviu cu SORIN BRĂTOI, copreşedinte PNL Slatina

Interviu cu SORIN BRĂTOI, copreşedinte PNL Slatina

668

 

„Am învăţat, în aceşti ani pe care  i-am petrecut în politică, faptul că, uneori, dacă nu ai nimic cu care să poţi fi atacat, ţi se întocmeşte pe loc ceva, pe când tocmai hoţul cel mai mare strigă în gura mare: „HOŢII!!!”

 

În competiţia pentru Primăria Slatina, la faza întrecerii interne din PNL, se află şi medicul psihiatru Sorin Brătoi. Poate oraşul are nevoie de un examen de speciaitate sau poate că slătinenilor li se oferă altceva. Alegeţi dumneavoastră! Vine dintr-o familie respectată, mama – cel mai bun medic orelist din judeţ, tatăl, la rându-i, un psihiatru care a făcut ca numele de Brătoi să se impună într-un peisaj unde alţii au încercat, dar nu au putut ajunge decât pe puntea care duce spre ridicol de pe malul anonimatului. E liberal, pentru că aşa crede. Nu a cedat ispitelor de astă-toamnă, când traseismul politic devenise pentru Ponta şi ai lui o virtute. L-am întâlnit pe Sorin Brătoi şi între cele două tururi de scrutin de la prezidenţiale, trebăluind în interesul lui Klaus Iohannis, de parcă neamţul de la Sibiu ar fi fost după primul tur în faţa lui Ponta! Îmi explica atunci de asumarea unei idei până la capăt, de verticalitate. Astăzi, unui set de întrebări deloc comode, doctorul Brătoi răspunde debordant, noi am zice un interviu de vacanţă…

 

– Slatina are un primar interimar dat de PSD. De ce consilierii locali PNL nu au susţinut un liberal pentru această funcţie? Sau pe oricine altcineva decât de la PSD, pentru această funcţie…
– Aritmetica Consiliului Local Slatina, aşa cum e ea acum, arată că o astfel de acţiune – fără îndoială, foarte corect politic motivată – era fără sorţi de izbandă şi ca atare inutilă! Totuşi, nu mă pot impiedica să nu constat, pentru că tot aţi adus în discuţie acest subiect, că situaţia actuală este rodul proastelor negocieri, purtate „în genunchi” de fosta conducere PNL care, la momentul formării USL, a acceptat că, deşi pricipiul de baza al formării acestei alianţe a fost paritatea 1:1, situaţia în „teren” să arate cu totul altfel, şi anume: în Consiliul Local Slatina PSD-PNL – 12-3 şi în Parlament PSD-PNL – 9-1, ca să nu mai vorbim despre situaţia din Consiliul Judeţean, aşa încât stau şi mă întreb care a mai fost raţiunea formării USL la OLT?!
 
– Competiţia internă din cadrul PNL pentru desemnarea candidatului la funcţia de primar al Slatinei este în plină desfăşurare. Ce-i spun oamenii lui Sorin Brătoi faţă de declaraţia sa de intenţie făcută în acest sens?
– Reacţia este, în general, una pozitivă. Sunt un politician cunoscut, cu vechime în Partidul Naţional Liberal, şi nu sunt la prima intenţie de a candida la Primăria Slatina. De altfel, şi în 2011 intenţia mea de a candida nu a trecut neobservată, reuşind să stârnesc atunci, imediat,  furia primarului în funcţie, care m-a „căptuşit” imediat cu un dosar penal şi multă, foarte multă „atenţie” din partea ziariştilor „de casierie” ai domniei-sale. De altfel, ecourile acelui dosar se mai aud şi astăzi din gura aceloraşi ziarişti, mai sus menţinonaţi, deşi a fost închis de două ori cu menţiunea „fapta penală nu există”… Însă, am învăţat, în aceşti ani pe care i-am petrecut în politică, faptul că, uneori, dacă nu ai nimic cu care să poţi fi atacat, ţi se întocmeşte pe loc ceva, pe când tocmai hoţul cel mai mare strigă în gura mare: „HOŢII!!!”. Este o realitate tristă, dar, din păcate, aşa se întâmplă lucrurile. Trecând peste acestea, sunt foarte mulţumit de reacţiile acestei acţiuni.
 
– Aţi primit diverse mesaje de susţinere. Există vreunul special care v-a surprins în mod deosebit?
– Da! În ziua de azi cetăţenii sunt în marea lor majoritate foarte puţin preocupaţi de politică şi, cu atât mai puţin, de oamenii politici inşişi, sentiment la care, în foarte mare măsură, a contribuit din plin o mare parte a actualei clase politice. Agenda cetăţeanului, preocupările lui zilnice, grijile, nevoile, sunt total diferite de ale politicienilor, unii dintre aceştia făcând zilnic dovada că trăiesc parcă într-o lume paralelă, rupţi total de realitate. Ei, bine! În contextul actual, în care reţelele de socializare au luat avânt şi au devenit adevărate forumuri virtuale de dezbatere, era şi firesc să întâlnesc, în discuţiile pe una din aceste reţele, şi persoane care m-au catalogat din start „fripturist”, „luptător pentru ciolan”, „altul care vrea la masa bucatelor” şi tot aşa… Ştiţi cum sunt românii noştri glumeţi, mai ales sub anonimat! Ei, bine! De câte ori am avut ocazia am intrat în dialog cu aceste persoane şi am încercat să le arat că nu toată lumea e la fel, că etichetele şi părerile preconcepute nu sunt întotdeauna în rând cu realitatea vieţii. Ei, bine! Una dintre aceste persoane, care m-a etichetat cel mai dur şi care a avut cele mai critice opinii la început, după oarecare discuţii în privat, acum, nu numai că s-a înscris în partidul nostru, dar este un activist foarte bun, devenind la acest moment vicepreşedinte al unei OSV (Organizaţie pe secţia de votare).
 
– Mai pe direct: unii încearcă să-l vadă pe Sorin Brătoi un liberal apropiat de PSD. Cine alimentează aceste teorii conspiraţioniste?
– Nu este prima dată când mi se pune această întrebare, atât în afara partidului, cât şi în interior. Răspunsul este unul foarte simplu: nu am nicio apropiere faţă de PSD şi faptul că sunt un om de partid loial, l-am dovedit atunci când am rămas pe loc, în timp ce aproape toţi foştii colegi cu care am intrat în „politica mare” au plecat către PSD ori alte partide. Eu vreau să fac ceva şi vreau să fac în PNL! Dacă voi vedea la un moment dat că, în acest partid, nu mă mai regăsesc sau partidul nu va mai considera dezirabile serviciile mele şi va ieşi cu alte persoane în faţă, din diverse motive, plec acasă, nu în alt partid, asta e viaţa! De asemnea, mai cred că această etichetă mi s-a pus şi pentru faptul că,  dicolo de lupta politică, nu am atacat – spre deosebire de alţi colegi de partid sau din alte partide – niciodată adversarii politici la persoană, nici măcar atunci când ei au făcut-o, şi încă la modul grosolan. Consider că scopul activităţii politice este binele public, punerea în practică a proiectelor politice care aduc o îmbunătăţire a calităţii vieţii cetăţeanului, şi nu lupta politică sterilă în sine, circul, jignirile gratuite şi jalnicele atacuri la persoană, mai ales că sunt un om cu o educaţie şi cu o pregătire.
 
– Faptul că aţi iniţiat o acţiune în cadrul PNL Slatina, privind strângerea de semnături pentru demiterea fostului primar, Minel Prina, credeţi că a grăbit demisia acestuia?
– Cu siguranţă! Scopul acestei acţiuni a fost doar acela de a pune presiune, demisia fiind un act de voinţă unilateral. Din punctual meu de vedere, fostul primar nici nu ar fi trebuit să candideze, fiind condamnat chiar înainte de alegerile din februarie 2013. Condamnat definitiv pentru fapte de corupţie comise tot în Primăria Slatina, dar obţinând în urma celebrei „erori de redactare” dreptul a candida, iar cazul atent ascuns în presa locală şi naţională.
 
– Cum explicaţi poziţia fostului coleg de partid Cristian Bircea, de a refuza să acorde PNL-ului, în Slatina, avizul administrativ pentru amplasarea unor corturi, în vederea strângerii unui fond de carte, în scopuri caritabile?
– Mi-am prezentat poziţia în comunicatul de presă pe care vi l-am remis şi aceasta rămane neschimbată. (vezi articolul de aici).
 
– Este Direcţia Naţională Anticorupţie un partener loial proiectului liberal privind cucerirea municipiului Slatina şi a judeţului Olt, la alegerile locale din 2016?
– Foarte amuzantă întrebarea dumneavoastră! Şi am să vă răspund în aceeaşi notă: „parteneri loiali”, din acest punct de vedere, al PNL-ului, sunt toţi politicienii certaţi cu legea, cercetaţi în diverse dosare penale sau trimişi în judecată pentru diverse fapte de corupţie comise în timpul mandatelor oferite de alegători. DNA-ul nu face decât să le arăte adevărata faţă şi să îi aducă în faţa judecătorilor care, fără îndoială, îi vor trimite acolo unde le este locul, şi anume: la puşcărie, pentru ani mulţi.
 
– Alegerea primarului dintr-un singur tur de scrutin convine strategiei liberale pentru câştigarea Slatinei în vara lui 2016?
– Alegerea dintr-un singur tur de scrutin nu este reprezentativă. Şi vă dau un exemplu: dacă alegerea preşedintelui României s-ar fi făcut dintr-un singur tur de scrutin, astăzi domnul Victor Ponta ar fi fost preşedintele României, cu un avans de 10% faţă de domnul Klaus Iohannis. Totuşi, la Slatina este un caz particular, primarul interimar nefiind interesat de cursa electorală, aşa încât lupta este, din punctual meu de vedere, deschisă. Rămâne ca fiecare partid să intre în luptă cu cel mai bun candidat posibil, desemnat în urma unor cercetări sociologice adevărate şi nu cum s-au făcut la formarea USL-ului…
 
– Ipoteză de lucru: Sorin Brătoi e ales primar al municipiului Slatina. Care ar fi primele măsuri luate de edilul cu acest nume în oraşul de poveste?
– Generic vorbind, fac curăţenie! Şi când vorbim de Primăria Slatina, oraşul de poveste, cum bine aţi spus, după toate câte s-au întâmplat aici, termenul „curăţenie” înseamnă foarte mult şi presupune să ai, cu adevărat, curaj şi să îţi asumi că vei deranja, cu adevărat, multe persoane şi mai ales buzunarele lor, abonate la banul public.
 
– Care este profilul simpatizantului dumneavoastră, al celor pe care i-aţi simţit până acum că-l vor pe Sorin Brătoi candidatul liberal la fotoliul de primar al municipiului Slatina?
– Persoana care luptă intens pentru un principiu, pentru o cauză, care desfăşoară o activitate intensă într-un domeniu social, politic, cultural, comercial. Oamenii care s-au săturat de demagogie ieftină, de lozinci şi imagini cosmetizate, fără legătură cu realitatea, oamenii care pun preţ pe calitatea umană, pregătire, educaţie şi capacitatea de comunicare.
 
– În general, medicii au succes, ating ţintele politice visate… Nu vă temeţi, totuşi, de cei care pot spune că e mai bine să rămâneţi la căpătâiul pacientului, aşa cum v-aţi format profesional şi să nu accedeţi spre o poziţie administrativă destul de tumultoasă?
– Chiar dacă am să câştig mandatul de primar, pot să vă spun, cu siguranţă, că la pensie voi ieşi ca medic, aceasta este doar o etapă în viaţa mea pe care mi-o asum şi am şi motivaţia necesară, însă niciunul din motivele care m-au determinat să mă înscriu în această competiţie nu sunt legate de vreun abandon al meseriei pentru care m-am format: aceea de medic.
 
– Care ar fi acel mesaj pe care îl poate transmite Sorin Brătoi slătinenilor, altfel decât ar face ceilalţi cu vederi administrative, raportate la alegerile locale de anul viitor?
– Vă spun că Slatina trebuie vindecată. Rana produsă în ultimii 10 ani are un tratament potrivit. Facem curăţenie, dezinfectăm şi o luăm de la capăt. Mai mult decât atât, de acum încolo, nu mai trebuie să ne lăsăm conduşi cu ochii închişi! Administraţie pentru toţi! Repesct faţă de banul public şi mult bun-simţ!

 

 

4 COMENTARII

  1. Domnule Bratoi. Cu siguranta , asa cum eu nu am auzit de Dumneavoastra nici Dumneavoastra nu ati auzit de mine ( legea simetriei).Am avut rabdare sa citesc interviul. Sunt masochist. Stati extrem de slab la ARGUMENTARE. Va recomand sa recititi cartile lui Douglas Walton .

  2. Pentru ” popa edil” : daca tot te exprimi in acest fel, probabil ca o internare la mine Schitu Greci ti-ar fi tocmai buna prietene.Serios.Si Bercea a trecut pe acolo, poate o sa ajungi si tu ” mare” si cunoscut ca el…Doamne ce hal de om esti…mic. Frustrat. Las.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here