Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

239
Gulie, paisprezece ani şi nouă luni. Preţul unei vieţi de om…

Magistraţii de la Tribunalul Olt s-au mişcat repede. Procurorul de caz a lucrat impecabil. Nu ştiu cum îl cheamă… Florin Gulie, autorul crimei care îngrozea Slatina acum mai bine de un an, atunci când, pe fondul disputei teritoriului, între două grupări care nu pot fi numite găşti de cartier, Cristian Gălbenuşe a fost ucis în plină stradă, şi-a primit pedeapsa. La judecata fondului în cauză, magistraţii au stabilit: 14 ani şi 9 luni. Plus nişte daune cumulate în valoare de 250 de mii de euro. Imposibil de recuperat! Pedeapsa iniţială e de 14 ani, iar diferenţa e dată de nişte sporuri la care se vor mai adăuga nişte resturi de pedeapsă neefectuată, până la concurenţa de 18 ani – pedeapsă finală. Deciziile definitive ale justiţiei nu se comentează, dar asta e supusă căilor de atac. Pe pariu că la Curtea de Apel Craiova se va ajunge la maximul admis de lege? Altfel, având în vedere încărcătura socială a faptei de acum un an, cât şi o viziune de ansamblu: paişpe ani pentru viaţa unui om, la prima vedere, e puţin. Poate chiar încurajator pentru alţii. Şi de aici încolo e periculos… Apropo: la capătul lumii, în Malaezia, pentru trafic de droguri făcut prima dată, un alt român îşi aşteaptă executarea sentinţei. Pedeapsa: condamnarea la moarte!

Ştirbu, atac la candidaţii liberali pentru Slatina

Era previzibil. Doar momentul când avea să aibă loc izbucnirea nu era cunoscut. Joi, 9 iulie a.c., seara, în sediul PNL, membrii forului de conducere, participanţi la o şedinţă de lucru, au rămas mască: co-preşedintele PNL Olt, deputatul Gigel Ştirbu, a izbucnit efectiv împotriva colegilor de partid angrenaţi politic în Slatina. Vociferările lui Ştirbu au vizat modul cum, la alegerea primarului intermiar al Slatinei, colegii săi nu au făcut opoziţie şi nu s-au opus soluţiei găsite de PSD pentru funcţia de primar interimar. Printre cei vizaţi  este şi Sorin Brătoi, candidat în competiţia internă pentru fotoliul de primar al Slatinei, angajat la o subsidiară a Consiliului Judeţean Olt – condus de pesedistul Marius Oprescu, cel care a impus primarul interimar la Slatina. E pentru prima oară când Ştirbu vede realitatea. S-o mai întâmpla vreodată? Rămâne de văzut până unde îi merge curajul: are sânge în instalaţie să candideze el la primărie?

La Vişina Nouă, două morţi identice cu cea a lui Paul Walker

Sâmbătă, 11 iulie 2015, cu puţin înainte de răsărit, dispeceratul comun ISU-Ambulanţă a fost informat despre producerea unui accident rutier pe Drumul Judeţean 604, pe raza comunei Vişina Nouă. Autoturismul implicat în accident a lovit un cap de pod şi a luat foc imediat după impact. „La faţa locului au fost mobilizate, în cel mai scurt timp, forţe şi mijloace din cadrul Gărzii de Intervenţie Vişina, două autospeciale complexe pentru intervenţie şi descarcerare şi două echipaje medicale ale Serviciului de Ambulanţă Olt. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat, la autoturismul grav avariat şi la un copac aflat în apropiere. Cele două persoane aflate în autovehicul au fost găsite, din păcate, decedate, carbonizate. După lichidarea incendiului, militarii au acţionat pentru descarcerarea trupurilor neînsufleţite ale celor doi bărbaţi, în vârstă de 27 şi 28 de ani, ambii din comuna Brastavăţu.”, se arată într-un comunicat de presă remis de ISU Olt. Cazul a fost preluat de poliţie în vederea continuării cercetărilor. Se pare că cele două victime nu suferiseră răni incompatibile cu viaţa, în urma accidentului. Cauza reală a decesului: focul dezlănţuit.

Marginalii pe seama ediţiei 2015 a bacalaureatului

Ca o privire în ansamblu, rezultatele sunt mai bune ca cele de anul trecut. În Slatina, primul liceu rămâne „Radu Greceanu”, chiar dacă „Ion Minulescu” e umflat cu pompa. Însă, cea mai mare rată de promovabilitate e la „Mihai Viteazul”, În Caracal. La zero pe linie se află liceele din Izvoare, Drăgăneşti şi „Constantin Filipescu” din Caracal. S-au înscris în sesiune 4.077 de elevi, iar la concurs s-au prezentat 3.720. La Olt, nicio medie de 10 (zece), niciun scandal major legat de modul de corectare a lucrărilor, de discrepanţe majore între punctajul iniţial şi cel de după contestaţie. Creşterea promovabilităţii în 2015 faţă de 2014 poate fi pusă pe seama gradului de dificiultate al subiectelor, care a fost, totuşi, unul mediu.

„Biblioteca de vacanţă” a ajuns în parc, la Caracal. La Slatina vede cineva?

„Biblioteca de vacanţă”, un proiect cultural organizat de către Centrul Cultural Municipal, Biblioteca „Virgil Carianopol’” şi aprobat de Consiliul Local şi Primăria Municipiului, Caracal, a fost demarat la începutul lunii iulie şi se va termina la sfârşitul lunii august (1 iulie – 31 august), locaţia fiind Parcul „Constantin Poroineanu”. Obiectivele principale ale proiectului sunt: educaţia, informarea şi relaxarea prin intermediul lecturii şi jocurilor logice realizate cu ajutorul inginerului Dan Groza, cel care a venit în cadrul acestui proiect artistic ca voluntar. Din cele 200 de publicaţii, aduse zilnic în Parcul „Constantin Poroineanu”, din localitate, locul unde se desfăşoară activitatea educativă, adulţii şi tinerii pot răsfoi presa (ziare, reviste), cărţi de literatură, dar şi din alte domenii ale cunoaşterii: medicină, ştiinţe sociale, cărţi referitoare la dezvoltarea personală). O iniţiativă inedită, din genul celor manifest de luptă împotriva lipsei de interes manifestată de românii de azi, faţă de lectură.

Schimbări specifice, cel puţin, la SRI Olt

Dacă cineva paria că scandalul uriaş în care se află administraţia Slatinei va genera victime colaterale şi la alte instituţii ale statului de drept şi punea bila norocoasă pe sigla Serviciului Român de Informaţii şi a sa subsidiară de la Olt câştiga un premiu mai tare ca cele date de Ţociu, Palade şi Cruduţa. Pentru că, întâmplarea s-a… întâmplat: Romică Calotă – nicio asemănare de naş cu artistul de la Bingo – a fost înlocuit de locotenent colonelul Adrian Păcurar, un străin, aşa cum îi şade bine, de toate ispitele şi combinaţiile locale. Şi, pentru că nimic nu se pierde, totul se transformă, fostul comandant va rămâne adjunct al instituţiei. Oricum, subsidiara SRI de la Olt va fi, şi nu e o surpriză şi niciun secret pentru nimeni, supravegheată, la rându-i, îndeaproape, de conducerea centrală, bine ancorată în realităţi liberale… Altele decât cele care dau ora exactă în Olt.

În ape de vară. Unul a avut ghinion, doi au fost mai norocoşi

Zilele unui bărbat din localitatea Dobroteşti, judeţul Teleorman, în vârstă de 49 de ani, s-au terminat în râul Vedea. Trupul neînsufleţit al acestuia a fost găsit de scafandrii ISU Dolj, luni, 13 iulie 2015, în jurul orei 11.00, la circa 3 metri de mal şi 5-6 metri adâncime, într-o zonă de excavaţie. Mai departe, doi bărbaţi, în vârstă de 52 şi 53 de ani, ambii din municipiul Slatina, au trecut prin momente de groază când s-au răsturnat cu barca pneumatică în râul Olt. Pompierii Detaşamentului Caracal au intervenit luni, 13 iulie, dimineaţă, în jurul orei 10.00, la barajul de pe râul Olt din localitatea Drăgăneşti-Olt, pentru salvarea a doi pescari. Bărbaţii au fost preluaţi de personalul medical, conştienţi, fără urme de traumă, dar au refuzat transportul la spital.

Prefectura Olt, în serviciul cetăţeanului. Piscinele la control

Urmare a Hotărârii nr. 8, adoptată în şedinţa Colegiului Prefectural de sâmbătă, 11.07.2015, comisiile mixte de verificare a piscinelor, ştrandurilor şi bazinelor de înot, formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Direcţiei de Sănătate Publică, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului Teritorial de Muncă, au verificat, până în prezent, activitatea a şapte societăţi, astfel: trei societăţi pe raza municipiului Slatina; două societăţi pe raza municipiului Caracal; două societăţi pe raza oraşului Sconiceşti. Ce rămâne neverificat este ştrandul de la Olt, din Slatina, cel care este anunţat a fi inaugurat, undeva prin august. Iar cum la noi amânarea amânării e o poveste decând lumea… e posibil ca evenimentul de deschidere să aibă loc prin noiembrie, decembrie. Când, în loc de ştrand, slătinenii pot avea acces la un patinoar cum nu s-a mai văzut.

Nici Loteria Bonurilor Fiscale nu mai e ce a fost…

La a doua sesiune a loteriei bonurilor fiscale, până acum, la finanţe au mers doar şase olteni cu bonul câştigător să-şi declare intenţia de a ridica premiul cuvenit, după ce, la prima ediţie, aproape jumătate din populaţia României câştigase premiul cel mare în valoare de câteva milioane de euro, ministrul Orlando a schimbat regula jocului şi a introdus câteva criterii restrictive. Astfel: câştigătorii trebuie să fie vaccinaţi şi să aibă impozitele plătite, analizele medicale conforme şi alte câteva cerinţe minime, îndeplinite obligatoriu. Cert este un singur lucru: Loteria Bonurilor Fiscale nu mai e atractivă, iar cei care intraseră în jocul propus de stat s-au retras după două ediţii, profund dezamăgiţi. E posibil ca la a treia ediţie să poată participa şi bonuri fiscale emise în Republica Moldova şi Grecia.

Vama Slatina vrea o curte mai mare. Să-şi cumpere!

Ion Dinu e şef la Vama Slatina, potrivit unor cercetări arheologice, încă din perioada primei părţi a Epocii Fierului. În acest sens, s-au făcut descoperiri importante, iar Vama Slatina, atestată la 1368, îl avea pe Ion Dinu în boardul de conducere. Întrucât a rezistat tuturor guvernelor şi partidelor în cauză, şeful instituţiei de pe strada Cireaşov a început să emită pretenţii la Prefectura Olt, solicitând în eter, fără ţintă precisă, spaţiu pentru o curte mai mare, unde să se desfăşoare operaţiunile specifice de vămuire, întâlnite destul de des la Slatina. Păi, într-o lume normală, o astfel de solicitare poate fi privită drept una neserioasă. La câţi bani încasează instituţia respectivă, pentru nişte formalităţi monopol de stat, oricând poate să achiziţioneze prin resurse proprii spaţiul necesar. Altfel, dacă s-ar dovedi plauzibilă, solicitarea unui perimetru în zona fostei incinte a unităţii militare din Slatina trebuie respinsă categoric. Ar fi prea mult o aglomeraţie de tiruri pe metru pătrat, într-un spaţiu unde se pot face şi alte lucruri…

Ponta a plecat din fruntea PSD. La Olt nu-l plânge nimeni

Pe facebook – nici nu se poate altfel – în epoca internetului la purtător, Victor Viorel Ponta şi-a anunţat plecarea din fruntea PSD. Cel puţin pe durata perioadei de timp în care are probleme cu justiţia. Nu se ştie câţi ani va ţine această perioadă, dar demisia sa e destul de bine conturată. În aceste condiţii, de vid de putere, la Olt, colegii din echipa social-democrată nu se grăbesc să-l plângă pe conducătorul demisionar. Probabil ei, pesediştii olteni, s-au săturat să muncească pe brânci în proiecte politice în care, deşi ei se impun în teritoriu, în faţa adversarilor, bătălia finală o pierd cei de la Bucureşti. Un gest de maturitate politică al uneia dintre cele mai puternice organizaţii pe care le are PSD la nivel naţional. Dacă nu cumva, între timp, s-o apuca Florin Iordache să bocească în piaţa publică, după cel care i-a fost protector şi i-a garantat in extremis un post de deputat în 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.