Acasă Actualitate O fi de bine, o fi de rău? Penitenciar la Caracal!

O fi de bine, o fi de rău? Penitenciar la Caracal!

227

În urma cu câteva luni, mai precis pe 18 martie 2015 Guvernul României a adoptat „Hotărârea nr. 196/2015 privind suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei pe anul 2015, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2015″, prin care se aproba suplimentarea bugetul de la Justiţie cu suma de 2.000.000 lei. Ministerul Justiţiei vrea să facă studii de prefezabilitate în vederea construirii a două penitenciare, unul în în cel de-al doilea municipiu al judeţului Olt, Caracal, iar celălalt în comuna Berceni, judeţul Prahova, cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri.

Actualmente, în dezbatere publică se află un proiect de Hotărâre de Guvern, semnat de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, privind achiziţia a două studii de prefezabilitate destinate construirii a două penitenciare. În proiect se descrie atuala situaţie a sistemului penitenciarelor din România: „Menţinerea şi dezvoltarea infrastructurii sistemului penitenciar  s-a realizat, în principal, prin preluarea unor imobile de la alte instituţii, prin construirea de unităţi penitenciare noi  (2000 – 4 unităţi penitenciare noi, 2001 – o unitate penitenciară centru reeducare şi 2003 – o unitate spital penitenciar) şi prin modernizarea celor existente. Investiţiile au fost asigurate din fonduri publice, fondurile alocate fiind  limitate. Atingerea standardelor europene pentru penitenciare, pe care România şi le-a însuşit şi asumat, presupune sporirea capacităţii de cazare în ansamblul sistemului.

Capacitatea de cazare a sistemului penitenciar se limitează la un număr de 18.973 locuri de cazare, ceea ce raportat la un efectiv de 29.940 deţinuţi, la data de 10.03.2015, rezultă un deficit de 10.967 de locuri, acesta reprezentând un prim argument în vederea atingerii obiectivului propus. Infrastructura sistemului penitenciar dezvoltată înainte de 1989 nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a primit, prin intermediul Ministerului Finanţelor, un total de 139 hotărâri judecătoreşti pronunţate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condiţiile de detenţie. Până în prezent statul român a fost obligat la plata a 1.142.154 euro şi 10.000 franci elveţieni. Majoritatea hotărârilor se referă la modul de respectare a drepturilor omului din perspectiva asigurării condiţiilor minime de detenţie, în special în ceea ce priveşte condiţiile de cazare (neasigurarea spaţiului minim individual şi efectele subsecvente suprapopulării locurilor de deţinere), se arată în proiectul în cauză.

Conform aceluaiaţi proiectului de Hotărâre de Guvern „pentru asigurarea misiunii sistemului penitenciar ca serviciu public responsabil cu aplicarea regimului de detenţie şi cu asigurarea intervenţiei recuperative, în condiţii care garantează respectarea demnităţii umane, facilitând responsabilizarea şi reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate şi contribuind la creşterea gradului de siguranţă a comunităţii şi menţinerea ordinii publice, este oportună construirea a două penitenciare noi, cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri”.

În acest sens, se vor elabora două studii de fezabilitate, câte unul pentru fiecare obiectiv, precum şi a altor studii aferente obiectivelor de investiţii. Hotărârea de Guvern 196/2015 se află în vigoare din 25.03.2015 până la sfârşitul anului în curs – 31 decembrie 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.