Acasă Editorial Matematica electorală pune primar la Slatina. Unii zic “da”, alții “nu”…

Matematica electorală pune primar la Slatina. Unii zic “da”, alții “nu”…

294

La anul, pe vremea asta, primarul ales al Slatinei va depune jurământul. Poate mai târziu, cu câteva zile, același lucru îl va face și noul președinte al Consiliului Județean Olt. Primul, răsplătit de votul direct acordat, cel de-al doilea, beneficiar al unor negocieri politice făcute și în văzul lumii, dar și prin mănăstiri vâlcene. Cum s-a mai întâmplat..

Astăzi, anticipând anul electoral 2016, din perspectiva alegerilor locale, se crează un precedent de piață periculos, o opinie aparte. Cea potrivit căreia, având în vedere că primarul se alege dintr-un singur tur de scrutin, matematica electorală va pune, la Slatina, primarul ciclului 2016-2020. Adică, într-o completare necesară, se cuvine a spune că, prin matematică, înțelegem aici o bună organizare. În exces, chiar, bazată pe liste de alegătorii, structurați pe diverse criterii: vârstă, loc de muncă (bugetar sau privat), slăbiciuni lumești, etnie și alte modalități de scanare, menite să identifice omul cu persoana, în ziua votului, pentru a-l scoate din casă și a-l ordona să ștampileze pe cineva anume.

La Slatina, prima oară, cu adevărat, s-a putut vorbi de matematică electorală prin 2004. Atunci când cuplul Gheorghe Păunescu – Ion Toma a luat bătaie, în două reprize, de la Darius Vâlcov, atunci un pionier al organizării, folosind cu succes, și el, faimoasele planșe de demicarton (din acela pe care se fac la școală tabelele educative), plecat în competiție cu o poftă nebună de victorie. Cu toată organizarea lor, superioară, finanțată fără număr, pesediștii au luat bătaie atunci.

Treptat, la următoarele alegeri, excesul de organizare a ajuns la culmi paroxistice. În 2008, pentru Consiliul Județean, susținundu-l pe Marin Ionică, Darius Vâlcov a pus la cale un plan de luptă structurat pe o viziune aparte: nimic la întâmplare, totul sub control, de la panotaje până la discuții avansate, cu teme punctuale, purtate direct cu locotenenți (primari) din oastea generalului advers. Totul a fost perfect, impecabil chiar, nimic nu a ieșit din schemă, numai că spre dimineața centralizării rezultatelor, o asistentă de campanie de la calculatorul cu maimuțe a adunat greșit, iar armata pedelistă și-a declarat voiasă victoria. Ulterior, la răsăritul zorilor, tragedie în metrul antic: pur și simplu, aritmetic, au fost încurcate niște voturi. Iar Paul Stănescu, de la PSD, ajungea președinte la Consiliul Județean Olt.

Timpul a trecut. Au mai fost niște europarlamentare, niște locale… alegeri nesemnificative, unde, chiar dacă organizarea a funcționat, nu a mai fost nevoie de ea. Dintr-un motiv simplu: în competiție nu au mai existat două tabere, ci doar una singură. USL-ul, la Slatina, la Olt în general, nu s-a bătut, decât pe ici, pe colo, cu cei de la… PNL (Sic!). Victoria a fost inevitabilă. Nemuncită, chiar. Spun și astăzi, unii pesediști, că dacă în anumite colegii cu accent rural din Olt ar fi pus să candideze o capră, sub sigla USL, evident, astăzi, prin sălile parlamentului am fi identificat căcăreze produse pentru interesul național de animalul deputat sau senator. Nu știm dacă opoziția ar fi muls-o sau laptele ar fi fost vărsat direct de la uger în gurile flămânde ale colegilor de legislativ…

A mai fost o chestiune matematică prin 2013, la alegerile parțiale anticipate pentru funcția de primar al Slatinei. Pe 3 februarie. Cu organizare în exces, căci victoria lui Prina, beneficia tot de rămășițele useliste, atunci când, povestea cu capra… Mai departe, schimați dumneavoastră sensul.

Altfel, pentru 2016, pe stânga – Marius Oprescu, doctor în aritmetică electorală, e pregătit să organizeze, impecabil, scrutinul. Pe dreapta, zic unii că nea Sandu Măceșanu, un mercenar politic, specialist și el în diverse socoteli, trage tare. Chiar dacă nu știe pentru cine. Însă, din punctul de vedere al autorului care v-a răpit ceva timp cu aceste rânduri, cred că alegerile din Slatina, pentru funcția de primar, în 2016, vor fi câștigate de acel candidat capabil să devină locomotivă pentru partid și nu vagon cum sunt mulți dintre cei anunțați cu un an înainte de alegeri.

E posibil ca în Slatina, așa cum a fost în 2004, oamenii să voteze de capul lor. Iar când tăvălugul se pornește, e ca la prezidențialele de astă toamnă… Apropo: în orașul vacanțelor lui Minulescu, pesediștii au fost, cel puțin în turul doi, organizați impecabil. Noroc că nu s-a mai votat încă o jumătate de oră pentru că altfel pierdeau în fața unui PNL care nu a existat la Slatina ca partener al lui Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.