Acasă Învățământ La Slatina, Emil Albotă, cărămidă peste cărămidă, pentru școala Oltului de mâine

La Slatina, Emil Albotă, cărămidă peste cărămidă, pentru școala Oltului de mâine

246

Există o judecată general-valabilă, o complicitate, dacă vreți, veche de când există democrație în România. Șansele de a realiza investiții în teritoriu cresc exponențial, în funcție de legăturile pe care le au conducătorii unui județ cu cei din administrația centrală. Să nu-și închipuie nimeni că, la Cluj, de exemplu, e un stadion european, o autostradă prin zonă, Sibiul a fost Capitală europeană, Timișoara e ușor cosmopolită, exclusiv prin contribuția oamenilor din aceste părți ale țării. Nu! Din contră, adevărul trebuie căutat în altă parte, în legăturile politice, la nivel de centru, ale celor din teritoriu, spre decidenții de la București.

Pe undeva, nu e corect, dar cu o asemenea practică reușești. Altfel, primești sfaturi, recomandări și aprecieri. Iar aceste trei elemente nu pot fi incluse în agenda de lucru a unor obiective de interes public.

Pornind de la cele semnalate mai sus, doar așa, în mod întâmplător, vineri, 19 iunie 2015, s-a aflat la Slatina, acasă, de fapt, ministrul secretar de stat – Emil Albotă, de la Educație. Într-un episod al unui turneu făcut prin județ, acolo unde, de pe poziția ocupată la nivel central, Albotă pune în mod real umărul la reabilitarea infrastructurii școlare, acolo unde este nevoie, acolo unde civilizația a rămas blocată prin nămeții incapacității, chiar și la început de vară.

Oltul, răsfățatul Proiectului pentru Reformarea Educației Timpurii

La nivel central se desfășoară programul amintit mai sus, PRET. Prin acesta, subsidiar, se desfășoară la nivelul județului Olt lucrări la 21 de grădinițe din localitățile: Văleni, Olari, Morunglav, Corbu, Vulturești, Vulpeni, Fălcoeni – Potcoava, Bircii – Scornicești, Găvănești, Obârșia, Dobrotinet – Curtișoara, Bîrza, Mîinești – Balș, Drăgănești-Olt, Racovița – Voineasa, Radomirești, Iancu Jianu, Vâlcele, Vârtopu-Corabia, Studina, Urzica, Gropșani – Vulpeni, urmând ca până la începerea noului an școlar, numărul lor să urce le 24.

Este, practic, pentru prima dată când după 1989 o rețea atât de vastă de obiective edilitare destinate educației, se regăsește la nivel județean. Iar obiectivele respective nu vor rămâne doar pe hârtie. Pentru ele există disponibilitate financiară de la nivel ministerial, deschidere în susținerea acestora, rămânând ca și autoritățile locale să-și asume cota de cofinanțare, destul de mică, din valoarea proiectului în ansamblul său.

Discuții pe seama proiectului, puncte de vedere în contradictoriu, un numitor comun

La discuțiile care au avut loc în Sala „Europa” a Consiliului Județean Olt, pe lângă ministrul secretar de stat, Emil Albotă, au mai participat Horia Hîrtopanu, director al Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, Felicia Man – inspector școlar general IȘJ, Steluța Dan – inspector general adjunct, primari de la Balș, Văleni, Corbu, Curtișoara, alți decidenți din administrația școlară, locală și centrală, cât și Octavian Bălțoi, constructorul obiectivelor din județul Olt.

Primarii susțin proiectul respectiv, apreciază necesitatea acestuia, dar consideră că acea parte de cofinanțare care le revine are un puternic impact asupra bugetului local. Iar ca de fiecare dată, banii sunt dar abia dacă ajung pentru întreținerea curentă și pentru investițiile anterioare aflate în lucru.

O voce autorizată, un proiect explicat, demonstrat. Pas cu pas. De Emil Albotă

Sinteza acțiunilor de vineri este cuprinsă în cele exprimate pe seama obiectivelor analizate la Consiliul Județean Olt de Emil Albotă, slătineanul ministru secretar de stat la Educație…

„Întâlnirea de astăzi face parte dintr-o serie de întâlniri pe care vrem să le desfășurăm în toată țara. Am început cu județul Dâmbovița, unde am constatat câteva probleme, aceasta fiind a doua vizită, aici, în județul Olt, unde avem o serie mai mare de obiective aflate în execuție, și unde observ că nu sunt probleme. Așadar, am vizitat două obiective și suntem mulțumiți de calitatea lucrărilor care se fac, suntem mulțumiți și de viteza cu care acestea se realizează. Vreau să spunem ferm, din capul locului, că avem toate fondurile disponibile pentru finalizarea tuturor obiectivelor deja licitate, iar acolo unde viteza nu este suficientă, nu este vina noastră, ci exclusiv vina constructorilor și a autorităților locale. În mod evident, în Olt, din ce am observat, lucrurile stau bine, există implicare atât din partea constructorilor, pe care vreau să-i felicit pentru modul în care au lucrat, cât și din partea autorităților locale, care sunt convins că se implică cu toate forțele.

(…) Am fost la Drăgănești, unde am avut plăcerea să mă întâlnesc cu constructorul. Am văzut execuția, care este în parametri buni, se lucrează bine, lucrurile vor evolua, conform planului stabilit astăzi. Am fost și la Curtișoara unde, de asemenea, am luat pulsul lucrărilor, și am fost mulțumit de modul în care se lucrează. Lucrurile sunt într-o evoluție pozitivă, spre deosebire de alte județe, unde există probleme. Acolo, chiar dacă banii sunt alocați, constructorii nu lucrează. La Olt, lucrurile sunt pe o tendință pozitivă.

(…) Am vrut să convocăm, astăzi, și primarii alături de noi, pentru că există și o componentă de cofinanțare pe care dânșii trebuie să o realizeze, componentă care poate fi măricică și, pe alocuri, împovărătoare. Credem, însă, că așa cum noi ne dorim să terminăm aceste obiective până la 15 septembrie, și dânșii își doresc același lucru și sunt convins că vor găsi resursele necesare pentru a acoperi valoarea cofinanțării.

(…) În județul Olt, până acum, avem 21 de obiective finalizate parțial și o parte aflate în execuție. Momentan nu știu să fie o localitate în care să fie gata lucrările, dar totul se desfășoară conform proiectului. Apelul nostru către primării este să demareze, cumva, și lucrările care le revin dumnealor. Urmează să facem o licitație nouă, la nivelul Ministerului, în care vom scoate la licitație o serie nouă de grădinițe. Vor fi și trei grădinițe în județul Olt: Crîmpoia, Orlea și Osica, urmând ca, în viitorul apropiat, să mai scoatem la licitație și o serie de școli, unde vom fi reprezentați mai bine, noi, ca județ.  Lucrurile se înscriu pe o traiectorie normală și firească. Suntem convinși că Inspectoratul Școlar Olt, Consiliul Județean și autoritățile locale vor conlucra spre realizarea acestor obiective în timp cât mai rapid.

(…) Prin programul paralel PRIS, vom mai scoate la proiectare încă 5-6 școli din județ, însă nu știu dacă vom reuși să le realizăm anul acesta. Ce este sigur este faptul că în ceea ce privește transportul elevilor, în următoarele două săptămâni se vor prioritiza o mie de microbuze care, cu siguranță, nu ne vor ocoli nici pe noi, ca județ”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.