Acasă Interviu Interviu cu Emil Moț, deputat în Colegiul 1 Slatina

Interviu cu Emil Moț, deputat în Colegiul 1 Slatina

234
 
„Actuala opoziție de la Olt va câștiga în 2016! Mult mai multă experiență decât a acumulat până acum…”
 
 
Alegerea președintelui Iohannis, în noiembrie 2014, nu a avut efectul scontat în ceea ce privește credibilizarea clasei politice românești. Înainte de a găsi vinovații pentru această stare de lucruri, trebuie înțeles faptul că problemele sunt și pe stânga, și pe dreapta. Doar alaltăieri, premierul României era chemat la DNA să explice unele lucruri legate de activitatea sa ca avocat. Imediat, opoziția a acuzat puterea de existența unei stări de fapt și a cerut demisia președintelui PSD…
La câteva zile distanță, ridicat de pe aeroport, urcat în duba poliției, onorabilul primar de la Sectorul I, Andrei Chiliman, a ajuns, pentru 24 de ore, în arestul Poliției Prahova. În ambele cazuri funcționează prezumția de nevinovăție, dar opinia publică lucrează cu alte unități de măsură, mult mai ciudate și greu de explicat de maeștrii comunicării, specialiști în sociologie aplicată.
La un moment dat, privind detașat, se cere o resetare a sistemului politic românesc. Asumarea unui punct de plecare de la care să se înceapă o nouă construcţie, cu aripi pe stânga şi pe dreapta. Însă, până acolo e cale lungă.
Despre sistemul politic românesc, despre particularităţile acestuia de la Olt, despre cum trebuie abordată următoarea perioadă, deputatul Colegiului 1 – Slatina, Emil Moţ, răspunde unor întrebări nu tocmai comode. În vremuri… incomode.
 
 
– Am folosit, deseori, domnule deputat, o întrebare aproape standard. Fie la Olt TV, în cadrul emisiunii „De la stânga la dreapta”, fie în paginile Ziarului de Olt: Alegerile din noiembrie au fost câştigate de Iohannis sau pierdute de Victor Ponta?
– Cred că, totuşi, întrebarea nu trebuie pusă în situaţia dată de dumneavoastră, cu două persoane. Cred că alegerile au fost câştigate de echipa de comunicare din jurul lui Klaus Iohannis, pierdute de Victor Ponta, care s-a dedicat mai mult politicilor guvernamentale decât gesturilor de marketing politic. Altfel, acum, la şase luni de la câştigarea puterii de către un preşedinte liberal, utilizator al unei platforme din cadrul USL, şi spun asta în cunoştinţă de cauză, destul de apăsat, v-aş întreba eu dacă regăsiţi, în fapte, promisiunile de atunci? Din păcate, pentru societatea românească, în general, pentru mulţi, sentimentul dezamăgirii a apărut şi se conturează în această perioadă, raportat la instituţia prezidenţială.
 
 
– Fuge Victor Ponta de justiţie?
– Dacă vă referiţi la evenimentele din ultima perioadă, la citarea domniei-sale la DNA, petrecută, aşa, ca o coincidenţă, în ziua depunerii moţiunii de cenzură a PNL, vă spun că premierul Victor Ponta nu fuge. Pur şi simplu, e blocat pe un pat de spital, iar cred că în clipa de faţă, omul Victor Ponta chiar ar vrea să se mişte liber, dar nu poate. Deocamdată! Nu e vorba de nicio sustragere din faţa justiţiei, aşa cum sugerează agenţii de propagandă ai PDL.
 
 
– Care PDL? Nu mai există…
– Consideraţi că am greşit intenţionat. Cred că prin fuziunea dintre PNL şi PDL, marele câştigător e PDL-ul. Partidul care a tăiat pensiile, salariile, a crescut TVA-ul de la 19 la 24%, a primit, într-o fuziune prin absorţie, valorile liberale. Imnul noului partid e cel drag cândva lui Băsescu, sediul este în Modrogan, apartenenţa europeană este la populari. Aşa că… vedeţi, nu? Pot spune liniştit, mai departe, PDL, în loc de PNL. Partidul în care se află astăzi Mircea Ionescu Quintus, Ludovic Orban şi mulţi dintre cei care militează pentru… liberalism.
 
 
– Totuşi, până la a interpreta… sigla adversarului, PSD are, în clipa de faţă, probleme grave de imagine…
– Anticipez ce vreţi să mă întrebaţi. E vorba, în esenţa întrebării, de o poziţie unilaterală luată de la anumite canale media, ajunse în situaţia de a nu-şi plăti impozitele către statul român şi dau imediat vina pe guvernul condus de Victor Ponta. Nu vă cer să schimbaţi canalul. E opţiunea fiecăruia de unde îşi extrage informaţia. Vă cer doar să vedeţi că plătiţi mai puţin la produsele alimentare de bază. Scăderea TVA-ului de la 24 la 9% este o certitudine, să vedeţi, de asemenea, reducerea costurilor fiscale la concediile de odihnă, să ştiţi, de asemeni, că vom avea o reducere semnificativă, în pragul psihologic, de 19%, la TVA, în general. Sunt lucruri care se regăsesc în buzunarul fiecărui român, fie că el votează stânga sau că simpatizează ceva de pe partea dreaptă. Poate PSD, Guvernul României, nu insistă foarte mult pe comunicarea acestor aspecte, dar asta se vede cu ochiul liber şi se simte alături de alte măsuri economice concrete, cu aplicare imediată.
 
 
– Aţi votat legea pensiilor speciale pentru parlamentari. Nu vă e teamă că vor ieşi românii în stradă?
– Un proiect similar veţi găsi în legislaţia multor ţări europene. Momentul ales de noi e, totuşi, unul prost. Însă, aici avem opţiunea facultativă a fiecărui ales sau fost parlamentar. Cei care critică această iniţiativă trebuie văzuţi dacă vor solicita, la momentul oportun, această indemnizaţie complementară. Cam aşa este viaţa şi nu te poţi opune. Acelaşi parlament a votat acum câteva zile dublarea alocaţiilor pentru copii. Numai că lucrurile bune, şi nu este un brevet care îmi aparţine, se uită repede. Repet: vreau să fiu înţeles corect: Legea pensiilor speciale pentru parlamentari, aşa cum o definiţi dumneavoastră, a venit într-un moment foarte prost.
 
 
– La Olt, lucrurile sunt cel puţin complicate. Preşedintele Paul Stănescu a demisionat, în Slatina e o problemă… Cetăţenii aşteaptă răspunsuri, soluţii…
– Vedeţi, problemele invocate, dacă vor fi văzute corect, nu au dimensiunea unor situaţii fără ieşire. Preşedintele Paul Stănescu a demisionat dintr-un motiv rar întâlnit în politica românească. Solidaritatea cu un membru al echipei, pedepsit pentru ceva nemaiîntâlnit în jurisprudenţa românească. Practic, Liviu Dragnea a fost considerat vinovat pentru că a îndemnat cetăţenii României să voteze la referendumul din 2012. Fără să le spună în ce fel, fără să sugereze aşa ceva. Paul Stănescu se consideră solidar cu Liviu Dragnea. Nu văd nimic dezonorant în această abordare. Din contră…
 
 
– Vă întrebasem despre Slatina…
– Nici gând să omit un răspuns pe tema asta. E greu să emiţi aici o părere care să fie unanim acceptată. E un moment dificil. Vreau să cred că în cazul primarului suspendat funcționează prezumția de nevinovăție. E un drept fundamental, nu e o scuză venită dintr-un motiv ascuns. Datele problemei vor fi schimbate atunci când justiția se va pronunța definitiv. Până atunci… În schimb, organizația PSD de la Slatina își vede de treabă. Suntem în plin proces de reorganizare internă, iar oamenii ne consideră partenerii interesului municipal. Avem o seamă de proiecte, dezbateri, și v-o spun de pe acum: astăzi, în Slatina, cea mai puternică și activă structură politică este cea a PSD-ului. Cum, de fapt, a fost dintotdeauna.
 
 
– Circulă pe piață informații despre un sondaj de opinie făcut de pesediști la Slatina. Cine e înscris, care e persoana de pe primul loc și cum stă în fața celorlalți competitori?
– Trei întrebări într-una singură. Haideți să vă răspund sincer: e vorba, într-adevăr de o măsurătoare sociologică, nu neapărat de un sondaj de opinie. Căutăm, mai degrabă, profilul candidatului pentru Slatina și nu numai. Mă bucur, însă, că avem și aici o satisfacție. Ce pot să vă spun, slătinenii au mai departe încredere în echipa PSD, iar datele, așa cum mi le cereți dumneavoastră despre persoane, competiție, astăzi nu au o relevanță prea mare. Alegerile locale au loc peste un an, timp suficient pentru a clarifica aceste detalii.
 
 
– Opoziția, deși, fără a fi virulentă în declarații la adresa dumneavoastră, nu pierde ocazia și critică PSD-ul, totuși. Nu vă grăbiți să răspundeți…
– Menirea opoziției este tocmai aceea de a ataca, de a demonta, prin argumentele sale de ordin subiectiv, ce face puterea. E normal așa ceva. Însă, ceea ce nu mi se pare normal, aici, la Olt, este lipsa ofertei alternative. Bun, dăm jos PSD-ul pentru că Slatina are astăzi cele mai multe blocuri izolate din țară, pentru că în municipiul reședință de județ, gradul de confort urban poate fi comparat cu cel întâlnit în orașe similare din Europa Occidentală. Dar, ce punem în loc? Care sunt proiectele alternative? Cine și le asumă și cum vrea să ofere predictibilitate pentru viitor? Întrebări, vedeți, simple. Dar fără niciun răspuns din partea celor deveniți, așa, peste noapte, salvatorii națiunii slătinene. Este o asemănare cu ceea ce se întâmplă și la nivel central. Când lucrurile merg într-un sens bun, când opoziția nu mai are ce spune, se trece la asaltul individual, direct la persoană. Îl acuzăm pe premier că s-a operat la genunchi, uitând esența zilei: reducerea TVA-ului la general, de la 24 la 19%. Eu mizez pe ceva aici: pe capacitatea majorității românilor de a respinge demagogia.
 
 
– Nu vă e frică de o victorie a actualei opoziții la alegerile din 2016, aici, la Olt?
– Sunt sigur, aveți dreptate: actuala opoziție de la Olt va câștiga în 2016! Mult mai multă experiență decât a acumulat până acum. Atât și nimic mai mult…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.