Acasă Actualitate Risipă mare prin alegeri şi referendumuri în România…

Risipă mare prin alegeri şi referendumuri în România…

47
 
 
Toată lumea ştie că, din 1991, avem o constituţie democratică, dar bine inspirată din cea a Spaniei şi Franţei, iar cu ambiţie am mai adăugat nişte prevederi care, în fond, duc la risipă. Sunt multe ţări europene, unde primarii sunt aleşi, indirect, de consilieri. La noi, risipă cu nişte afacerişti pe care apoi îi adună DNA-ul, cu anchete peste anchete…
 
Mai avem doar un an şi domnii din opoziţie, liberalii, solicită alegeri parţiale. De ce n-au avut, însă, grijă de primari, şi ce-ar fi fost să-i fi controlat, ajutat şi chiar să-i fi atras de parte lor pe Vanghelie, Nichita de la Iaşi, pe Vâlcov de la Slatina, pe cel de la Piteşti – Pendiuc ş.a.m.d! Unde au fost consilierii locali liberali, viceprimarii din aceste consilii?
 
Legea prevede răspunderea penală şi a consilierilor locali. De ce, onor procurorii nu-i acţionează în instanţă şi pe consilierii locali, pe viceprimarii din localităţile cu primari reţinuţi de DNA?! Concesionarea transportului local la Piteşti sau a unui teren către preşedintele Tribunalului Slatina
s-a făcut cu votul a două treimi din numărul consilierilor în funcţie. Oare, cum n-au văzut atunci că se încalcă legea? Mai departe, stau şi mă-ntreb, ce au făcut, oare, viceprimarii acestor mari municipii? Au ascuţit creioane, aşa cum zicea Băsescu, la Primăria Bucureşti, că le dădea de lucru?
Dintr-o neatenţie, la legea alegerilor parlamentare s-a ajuns la alegerea a aproximativ 600 de parlamentari în anul 2009. De ce opoziţia liberală actuală mai solicită alegeri parţiale în circumscripţiile vacante? Birourile permanente pot solicita o ordonanţă de urgenţă prin care să delege, spre exemplu, pe senatorul Teiu Păunescu, să desfăşoare activităţi de senator pe Colegiul 2, în locul domnului Darius Vâlcov, până la sfârşitul mandatului!
 
Noi, românii, suntem mai bogaţi ca americanii şi avem mandat pe 5 ani la preşedinţia ţării: Băsescu pe 10 ani, Clinton pe 8 ani. Trebuie revenit în lege, astfel încât să se mărească şi numărul consilierilor locali de la minim 9 la cel puţin 15! După Legea Administraţiei Publice Locale, din 1934, numărul consilierilor locali era de la 18 la 36 de membri şi nu erau remuneraţii. Aşadar, să-i plătească partidele, dacă e cazul!
În altă ordine de idei, de la aprobarea Constituţiei, din 1991, am avut 5 referendumuri, tot cu mari cheltuieli şi fără niciun folos. Zice românul: „măsoară de nouă ori şi taie odată!” Tot avem în plan să revizuim Constituţia României. De ce nu revenim la mandat de 4 ani pentru preşedintele României? De ce vrem să fim mai democraţi decât americanii?
O poezie populară spune aşa: „Pac, pac, om sărac/ De ce păcăneşti, d-aia sărăceşti!”
 
Prof. Ion CEAUŞU – Slatina, Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.