Acasă Interviu Interviu cu Siminica Mirea, copreședinte PNL Olt

Interviu cu Siminica Mirea, copreședinte PNL Olt

202
„Nu vom fi iertați de slătineni dacă vom consuma energia internă în cadrul acestei bătălii, atât cât să nu ne mai rămână pentru a câștiga la anul, în iunie, funcția de primar al municipiului Slatina”
 
 
Este co-președinte al PNL Olt. Funcție pe care a obținut-o în urma fuziunii de anul trecut dintre PDL și PNL. A intrat în politică pe vremea unui PDL deschis  ce reușea să capete cel mai mare grad de încredere din partea românilor. Nu trăiește din politică și nici nu țintește funcții care să-i producă avantaje indirecte, generatoare de prosperitate. Poate, din contră, cel puțin până astăzi, Siminica Mirea a investit enorm, iar de câștigat se mulțumește cu încrederea unor oameni care îi apreciază felul onest și modul dezinteresat de a se pune în interesul public.
A doua săptămână a lunii iunie 2015, e un moment de răscruce pentru România. Avem un premier suspect, la un pas să fie pus sub control judiciar, dar și o moțiune de cenzură, atât de așteptată, însă limitată ca efect. La Olt, se strâng rândurile, se fac planuri de viitor, pentru 2016. Un an electoral cu o încărcătură aparte. Pe seama temelor de actualitate, Siminica Mirea vorbește deschis, ca de fiecare dată…
 
 
– S-a declanșat competiția internă în PNL pentru Primăria Slatina. Știm, pe surse, că Sorin Brătoi, Ana Maria Ciaușu, Marian Căruntu, Gabriel Dima Buliteanu, au făcut declarații de intenție în acest sens. Pe cine susțineți?
– Nu comentez sursele dumneavoastră. Nu intru în bucătăria internă a partidului pentru a expune, în public, procedurile interne de desemnare a candidatului la Primăria Slatina. Un singur lucru am de spus aici: nu vom fi iertați de slătineni dacă vom consuma energia internă în cadrul acestei bătălii, atât cât să nu ne mai rămână pentru a câștiga la anul, în iunie, funcția de primar al municipiului Slatina. E o ocazie unică, dată de o serie de conjuncturi…
 
– Ce înțelegeți prin conjuncturi?
– Avem un președinte liberal, votat covârșitor și de slătineni, avem o situație confuză în zona PSD-ului, avem o tradiție cu primari de dreapta în Slatina, chiar dacă, la un moment dat, după ce au fost validați întâia oară, aceștia au mers spre stânga.
 
– Consiliul Județean Olt, vot direct dintre consilierii județeni. Aspiră PNL la funcția de președinte?
– E normal să ai această pretenție, dar este și complicat în același timp. S-o lămurim de la început: nici PNL și nici PSD nu va obține jumătate plus unu dintre consilierii județeni, prin mecanismul votului politic, pentru a impune, direct, președintele. E nevoie de negocieri, iar ca să negociezi trebuie să inspiri încredere, să ai cel mai bun program pentru județul Olt. Cred că trebuie să oferim cea mai mare încredere, pentru a fi noi cei mai în măsură să atragem celelalte forțe din Consiliul Județean. Altfel, câștigăm experiență și doar atât.
 
 
– Scandalul Victor Ponta… Poziția dumneavoastră?
– Omul cu acest nume este dominat de instinctul de conservare. Se ascunde după politicianul, parlamentarul în cauză. Deocamdată. Însă, demisia sa este o chestiune de zile. E o presiune atât de mare, încât, la un moment dat, va ceda. Am văzut o informație pe un canal media: „FMI nu vrea să mai stea la masă cu Victor Ponta”. Sau că Ambasada SUA i-ar fi retras viza diplomatică. Se închide cercul, se strânge lațul…
 
– Așteptăm cu nerăbdare proiectul politic liberal pentru județul Olt – sesiunea 2016-2020.
– Se lucrează la el. Vor fi acolo alte concepte despre administrație și relația cu cetățeanul. Nu facem poduri peste Dunăre, la Corabia, nu construim șosele paralele de centură la Slatina, și nici autostrăzi suspendate. Propunem ceea ce este nevoie cu adevărat fiecărei regiuni a județului. Personal, aș începe un astfel de program de guvernare locală cu oportunități menite să ducă la crearea de locuri de muncă. Atunci când asiguri asta, numită de mine bunăstare individuală, proiectele mari vin de la sine. Spre exemplu: facem autostradă la Topana. Cine câștigă de pe urma ei?
 
– Relația internă din noul PNL: o fuziune abruptă, două portide aflate, mai bine de două decenii, pe poziții adverse, formează acum o echipă…
– Ați sintetizat bine. A existat, în decursul timpului, o relație de adversitate între PNL și PDL, la Olt. Dar, în momentele grele, s-a trecut repede peste asta. Cred că și acum datele problemei sunt oarecum la fel. Micile disensiuni nu afectează proiectul în ansamblu. Poate și de asta există un calendar al fuziunii, cu un traseu destul de lung.
 
– Cum vedeți faimoasa replică a lui Teodor Atanasiu, de acum câteva săptămâni (Atunci când acesta lăsa să se înțeleagă că vechiul PNL s-a folosit de PDL pentru a-l pune pe Johannis președinte)?
– Tocmai v-am vorbit despre micile disensiuni, de timpul necesar armonizării. Regăsiți și aici elemente din răspunsul anterior.
 
– Aici, la Olt, prea puțin sânge pesedist pe pereți. Ca să nu spun o complicitate între PNL și PSD…
– Nu accept o asemenea asociere. Nu există nimic de acest gen. Poate doar un calendar propriu de lucru în cadrul Organizației Olt, structurat într-un mod care nu corespunde așteptării celor din zona media. Spre exemplu, la prezidențiale, în turul doi, am lucrat demn, pozitiv, și am obținut atunci, în Slatina, cel mai mare scor din istoria liberalismului din municipiul reședință de județ. Cred că oamenii vor și altceva de la noi. Justiția o fac alții. Se schimbă lumea, s-a dus vremea pietrelor aruncate peste gard. Câștigă cel care merge pe fapte și nu pe vorbe, pe lege și nu pe hoție.
 
– „Fapte, nu vorbe, lege, nu hoție”, e un slogan al lui Johannis din noiembrie 2014…
– Mă bucur că ați sesizat asta și că mai țineți minte. O mică corecție: e un proiect al PNL, al liberalilor din această țară, valabil și astăzi, folosit atunci de candidatul devenit președintele României.
 
– Ce scor vizați la alegerile locale din 2016?
– E nevoie de un răspuns diferențiat, cu referire la numărul de primari, la votul politic, în consiliile locale, în consiliul județean, o profeție prematură, dacă m-aș gândi să vă spun cifre. Va fi, însă, cu siguranță, cel mai bun scor din istoria liberalismului din județul Olt.
 
– Vin oameni în PNL?
– Suntem căutați, suntem frecventabili, dacă vreți un termen la modă. Cu toate astea, forța unui partid nu stă în numărul de membrii ci în capacitatea sa de a convinge, prin idei, prin doctrină, prin program, prin soluții și transparență decizională, prin tot ceea ce însemană politici publice în interesul comunității. O construcție făcută pe mase mari, nu este, obligatoriu, câștigătoare. Ponta și-a depus candidatura pe Arena Națională cu 70 de mii de oameni. În aceeași zi, într-o altă parte a țării, Johannis vorbea în fața a câtorva mii de oameni. Cine a câștigat și cine a pierdut?
 
– Ce acțiuni politice aveți în agendă pentru perioada următoare?
– Ideea de acțiune politică, abstractă, de a merge la om și a-l convinge, de a-l include în cercul de potențiali membrii simpatizanți, votanți, trebuie și ea schimbată! Se schimbă lumea, nu? În acest sens, în aceste zile, avem în lucru un proiect denumit: „Din grijă pentru ochii tăi”, prin care oferim, gratuit, consultații oftalmologice în Slatina, Drăgănești-Olt, Caracal, Corabia, Piatra-Olt și Balș. Acțiunile se vor desfășura între 15 și 19 iunie, de la ora 9.30 la ora 17.00. E vorba de un parteneriat cu o firmă din domeniul opticii, unul din care câștigă omul. Aș vrea ca oltenii să vadă mai bine frumusețea vieții de zi cu zi, dar și să poată percepe ce e bine, ce e rău. Să-i separe între buni și răi pe cei care le-au promis, dar n-au făcut nimic, de cei capabili să îndrepte România. Pas cu pas, așa cum spune președintele Klaus Johannis…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.