Acasă Actualitate 90 de ani de la inaugurarea primei statui a Ecaterinei Teodoroiu din...

90 de ani de la inaugurarea primei statui a Ecaterinei Teodoroiu din ţară, celebraţi prin depuneri de flori

347

La iniţiativa primarului interimar al Slatinei, Mihaela Stana, elevii mai multor licee din municipiul reşedinţă de judeţ, au participat la un scurt moment de celebrare anticipată a 90 de ani de la inaugurarea Monumentului Comemorativ „Ecaterina Teodoroiu” de pe bulevardul Constantin Brâncoveanu, lângă Stadionul „1 Mai”, acolo unde au depus flori. Acum nouă decenii, pe 31 mai, la Slatina, venea Maiestatea Sa Regina Maria a României, pentru a participa la inaugurarea monumentului, ridicat la iniţiativa sa în cinstea eroinei de la Târgu-Jiu, primul din România. Alături, pe întreaga zi de ceremonii se afla şi mama Ecaterinei, Elena.

La evenimentul de celebrare a 90 de ani de la inaugurare, a participat şi viceprimarul Slatinei, Cristian Bircea.

„Se împlinesc 90 de ani de când statuia Ecaterinei Teodoroiu a fost inaugurată de Regina Maria, în prezenţa ministrului de Război- de la acea vreme. Statuia a fost realizată pe durata a patru ani – 1921-1925, de către Dumitru Măţăoanu, un sculptor renumit la acea vreme, care a contrinuit semnificativ şi la realizarea unor ornamente pentru Arcul de Triumf de la Bucureşti. S-a realizat cu o contribuţie locală, pentru că la acea vreme a fost realizat un comitet de iniţiativă,Slatina câştigând onoarea de a avea statuia, pentru că s-au luptat multe localităţi din ţară să o aibă”, a spus Mihaela Stana.

Articolul precedentCe nu există în PSD Olt. Demnitate și solidaritate…
Articolul următor„Nicolae Titulescu”, triumf la cea de-a X-a ediţie a Olimpiadei Liceelor. Connect-R şi-a „dat în dragostea lui” auditoriul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here