Acasă Actualitate PENTRU CINSTIREA UNEI ZILE MARI

PENTRU CINSTIREA UNEI ZILE MARI

43
A trecut ZIUA DE 9 MAI. S-a așternut, neașteptat de repede, UITAREA, motiv de reflecție asupra modului cum a fost tratat EVENIMENTUL, din partea OMULUI OBIȘNUIT.
 
Pe plan mondial, mulți ani, ZIUA DE 9 MAI era sărbătorită ca cea mai uimitoare pentru LUME, căci atunci, în 9 MAI 1945, se prăbușea, definitiv, un sistem odios al HAOSULUI, DEZASTRULUI, ARBITRARIULUI, acel NAȚIONAL-SOCIALISM NAZIST ANTIUMAN.
În acel 9 MAI 1945, LUMEA „LARGĂ” era cu siguranță mai UNITĂ și mai ALTRUISTĂ decât azi, căci „SUFERINȚELE” provocate de CEA MAI MARE CONFLAGRAȚIE cunoscută în istorie erau NEMĂRGINITE. În celebrul „ORDIN DE ZI AL VICTORIEI” al lui DWIGHT EISENHOWER, pentru acea zi, se exprima speranța colaborării între popoarele lumii în viitor.
Nu vreau să „INTRU” în amănuntele ISTORIEI, dar am fost curios, și mai ales „INTERESAT” de reacțiile și atitudinea LIDERILOR LUMII, dar în special ROMÂNI, motiv pentru care am urmărit ATENT „chiar” și DISCURSUL PREȘEDINTELUI, referitor la 9 MAI, acum în 2015. Un discurs „fără vlagă patriotică”, fără „ȚINTĂ” națională, CITIT „ca să fie” la o petrecere. Cel care l-a conceput și l-a scris a făcut-o PROST și ar trebui „să-și caute” alt stăpân, iar dacă PREȘEDINTELE nu și-a propus un DISCURS PERSONAL cu rezonanță istorică, în primul rând NAȚIONALĂ, a GREȘIT GRAV.
 
 
SĂ MĂ EXPLIC
9 MAI, pentru ROMÂNIA are o complexă și „suplimentară” semnificație a cărei „EVIDENȚĂ” trebuia tratată și încadrată istoricește în ORICE: DISCURS, MANIFESTARE, SIMPOZION, alte diverse ACȚIUNI cu această TEMĂ, căci numai astfel MESAJUL CĂTRE NAȚIUNE era cu adevărat VIBRANT.
ORI, tocmai din acest punct de vedere, DISCURSUL PREȘEDINTELUI a fost complet „DEZECHILIBRAT”, căci el „s-a redus” într-o proporție zdrobitoare la „ZIUA EUROPEI” și efectele la care „speram” în VIITORUL (care va fi) din partea EUROPEI.
Pentru mine, poate greșesc, abordarea a semănat cu eterna „ploconeală” pe care o afișează, de la o vreme, liderii noștri față de „EUROPA” sau mai bine-zis față de NOUA POARTĂ – OCCIDENTUL –, ale cărei „efecte pozitive” le-au simțit doar EI, căci pentru POPORUL ROMÂN, SĂRĂCIA este dominanta etapei. Cu alte cuvinte, ROMÂNIA, mereu înfățișată ca o ETERNĂ DATORNICĂ față de EUROPA, deși aceasta ne tratează, în cele mai multe cazuri cu dispreț ce se manifestă în cele mai diverse forme și care în decursul timpului ne-a adus și mari deservicii, vezi cazul SCHENGEN.
ORI, ACUM, la împlinirea acestei cifre rotunde, de 70 de ani de la terminarea celui de-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL în EUROPA, indiferent cum s-a interpretat la BERLIN, VIENA, MOSCOVA sau pe aiurea (în sens pozitiv) la BUCUREȘTI se cuvenea a fi subliniat cu PUTERE, faptul că EUROPA are EA o DATORIE URIAȘĂ față de ROMÂNIA pe care nu și-a îndeplinit-o cu ONOARE, ba uneori, DIMPOTRIVĂ.
DA, față de ROMÂNIA, aceea care își câștiga INDEPENDENȚA DE STAT în 1877-1878, pe câmpul de luptă, plătind cu VIAȚA și SÂNGELE fiilor săi, dar asigurând VICTORIA împotriva adversarului SECULAR al EUROPEI. În timpul acela „EUROPA” stătea pasivă și chiar inamicală față de tânărul stat – ROMÂNIA – cu o istorie superioară milenară care se făurise cu RESURSE PROPRII ca STAT MODERN NAȚIONAL, înaintea altora cu „pretenții” chiar dacă numele lor „era” și este ITALIA și GERMANIA.
Da, față de ROMÂNIA aceea din anii 1877-1878, căreia „EUROPA TIMPULUI”, prin Congresul de la Berlin, îi „trata de sus” pe liderii săi, pentru ca apoi să-i CURTEZE cu insistență în tumultul evenimentelor de la începutul sec al XX-lea.
 
Venind „mai aproape”, la 9 MAI 1945, oare nu trebuia ca PREȘEDINTELE să semnaleze, amintind EUROPEI cât îi este EA datoare ROMÂNIEI, ca urmare a poziției și CONTRIBUȚIEI sale la cel de-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL?
BA DA, trebuia cu MAJUSCULE, căci EUROPA a fost „eliberată” și prin efortul URIAȘ făcut de poporul român, care și-a jertfit peste 170 de mii de fii și bărbați ale căror oseminte odihnesc în pământurile Ungariei, Cehoslovaciei, Austriei etc…
Să le fi spus, domnule PREȘEDINTE, liderilor din EUROPA tocmai politica „EUROPEI LUMINATE”, a celor MARI, de după anii 1930, a aruncat LUMEA în cea mai groaznică CONFLAGRAȚIE ce a „secerat” viața a zeci de milioane de oameni nevinovați și a schilodit și mai mulți și a provocat pagube materiale „măsurate” în trilioane de dolari, chiar dacă foloseați un ton politicos și diplomatic.
Să fi continuat tot cu eleganță, dar cu fermitate, să arătați liderilor EUROPEI că ROMÂNIA și-a ONORAT participarea la VICTORIA asupra nazismului, situându-se „în al patrulea rând în ceea ce privește numărul de ostași care participă la bătăliile de distrugere a nazismului” cum spunea la 7 ianuarie 1945, postul de radio Londra; Că „noi toți recunoaștem serviciile aduse de poporul român acestei cauze”, cum spunea V.M. MOLOTOV la Conferința de pace de la PARIS pe 10 octombrie 1946;
– Că generalul francez COCHET recunoscând uriașele merite ale ROMÂNIEI i-a dedicat un articol onorant „ROMÂNIA alături de NAȚIUNILE UNITE”, „ROMÂNIA a dat tot ce a avut mai bun pentru CAUZA ALIAȚILOR”;
– În sfârșit, trebuia să le spuneți liderilor EUROPEI că „ROMÂNIA a deținut rolul de cheie de boltă” conform ziarului englez „SUNDAY TIMES” și tocmai de aceea a influențat mersul general al războiului, grăbind radical sfârșitul războiului (postul de radio LONDRA), după unii specialiști militari, cu 6 luni, dar i-au refuzat pe nedrept statutul de cobeligerantă.
Se cuvenea să se încheie cu un apel la PACE mai ales că în ultima vreme politica MARE a avut un parcurs periculos ce poate crea premisele unui NOU RĂZBOI RECE astfel că tot mai mult LUMEA își pune întrebarea „CARE VA FI VIITORUL?”.
 
Și în loc de concluzii: LIDERI ROMÂNI, mai puțin cu plimbările, mai puțină vorbărie și MAI MULTĂ TREABĂ și să VĂ IUBIȚI MAI ÎNTÂI ȚARA și abia apoi…
 
 
Prof.
Ion Pătrașcu, Slatina – Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.