Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

299
Nedelea de la Scorniceşti, la judecată pentru trei canistre de motorină
Ancheta procurorilor în cazul fostului primar de la Scorniceşti, Constantin Nedelea, a luat sfârşit. Aflat sub control judiciar, primarul oraşului de pe Plapcea merge în faţa judecătorilor unde va trebui să-şi justifice nevinovăţia, în contradictoriu cu ce scrie Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, în rechizitoriul privind trimiterea în judecată. În fapt, lui Nedelea i se impută consumul nejustificat a unei cantităţi de motorină, cu o valoare estimată la aproape trei sute de milioane de lei vechi. Abaterea a fost descoperită de către reprezentanţii camerei de Conturi Olt, ajutaţi de vigilentul fost primar, succesorul lui Nedelea, Cătălin Davidescu. Cel care, la rândul său, nu se va bucura prea mult de o eventuală eliminare a lui Nedelea. Agenţia Naţională de Integritate l-a dat incompatibil, iar dacă într-o zi cineva-l va căuta prin cămara cu canistre, cine ştie ce combustibil o fi ars şi Davidescu…
 
Davidescu pleacă acasă. Povestea unui bun primar de Scorniceşti rămâne
“Prefectul judeţului Olt a emis Ordinul nr.117/11.05.2015 prin care se constată încetarea de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului primarului oraşului Scorniceşti, al domnului Davidescu Nicolae Cătălin, începând cu data de astăzi. Actul administrativ a fost emis în baza Referatului secretarului oraşului Scorniceşti, a prevederilor art.15 alin.2 lit.b din Legea nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, modificată şi completată coroborat art.69 alin.2 teza I din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală rep., modificată şi completată şi art.25 din Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative”. Aşa sună documentul prin care Prefectura Olt îl trimite acasă pe Cătălin Davidescu, cel mai bun primar al urbei de după 1989, victima unei neatenţii sancţionată de Agenţia Naţională de Integritate, cea cu preşedinte arestat. Dar, povestea va merge într-o zi mai departe. După vreo trei ani, când omul public Davidescu se va putea întoarce în administraţie…
 
Oltul puternic! Locul trei pe ţară. La TBC!
Considerată de mulţi boala sărăciei, TBC-ul e fruntaş la noi, în judeţul Olt. Numărul persoanelor afectate are o constantă de creştere, iar explicaţiile care exclud sărăcia sunt penibile şi hilare, în acelaşi timp. Practic, statisticile furnizate de instituţiile publice sanitare consfiinţesc acest aspect grav, la nivel judeţean. Mai trebuie spus, însă, că din TBC se mai şi moare, iar numărul deceselor explică încă odată această problemă judeţeană, în condiţiile generale, valabil acceptate. N-ar fi exclus ca acest loc ocupat în prezent să fie în creştere de la an la an, atâta timp cât nu se face mai nimic pentru creşterea calităţii vieţii…
 
Prina, încă treizeci de zile acasă. Probabil, va urma şi demisia mult aşteptată…
De pe margine, în ziua de luni, 11 mai 2015, multă lume credea că sentinţa de recurs a Înaltei Curţi, privind soluţia în Dosarul „Vâlcov-Prina”, va fi favorabilă. La fond, în cazul fostului ministru se acceptase arestul la domiciliu. Însă, spre seară, verdictul a fost necruţător: Darius Vâlcov rămâne după gratii, în Arestul Capitalei, iar Minel Prina, treizeci de zile, în continuare, arestat la domiciliu. Ei, bine, în faţa acestei situaţii, tot ca un pariu făcut cu nimeni, aproape sigur, Minel Prina va demisiona din funcţia de primar, fie el şi suspendat, al municipiului Slatina. În acest fel ar fi o izbăvire şi pentru cel în cauză, cât şi pentru structura politică din care acesta face parte. E greu ca în aceste momente, cu o perspectivă de 12 iunie, Prina să se gândească la revenirea în instituţia care i-a adus atât de multe necazuri. Şi pe vremea când era şef la investiţii, administrator public, cât şi în timpurile de dată recentă, acum când este primar.
 
Nimeni nu e mai presus de lege! Nici măcar băiatul procurorului Noajă
Teribilist, poate prea teribilist pentru vremurile noastre, Bogdan Noajă, fiul procurorului Ştefan Noajă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, a fost arestat preventiv pentru treizeci de zile, urmare a unei sentinţe dată de colegii magistraţi ai tatălui, de la Curtea de Apel Craiova. În fapt, Bogdan Noajă a fost prins în flagrant, alături de un prieten, în timp ce ridica de la Poşta din Piatra-Olt două colete cu substanţă suspectată a fi de origine narcotică. În urma acţiunii s-a dispus, imediat, reţinerea şi, ulterior, prezentarea la mandat a teribiliştilor dornici de aventură. Mai mult, supravegherea fusese bine făcută, iar circumstanţele în apărare sunt destul de palide în faţa probelor zdrobitoare. Altfel, ca o concluzie a rândurilor de mai sus, amară pentru cei implicaţi, mai mult sau mai puţin: „Nimeni nu e mai presus de lege! Nici măcar băiatul procurorului Noajă”.
 
La un an distanţă, ajutoare de la guvern…
Faţă de fenomenele meteorologice deosebite din prima jumătate a anului 2014, atunci când vremea capricioasă a distrus peste 11 mii de hectare de culturi agricole, Guvernul României a aprobat deblocarea unor sume drept ajutor pentru cei afectaţi atunci de vijelii, grindină şi alte fenomene extreme. Sumele nu sunt mari/hectar, dar, în ansamblu, la nivel judeţean, ajung la 40 de miliarde lei vechi. Evident, până la bani este nevoie de o documentaţie destul de stufoasă, dar extrem de necesară în vederea obţinerii despăgubirii. Cel mai probabil, banii vor ajunge în contul fermierilor, în numai puţin de 45 de zile de la data fixării valorii bugetată drept despăgubire. Chiar şi aşa, pentru acoperirea acestei găuri din bugetul fermierilor olteni a fost nevoie de o presiune intensă făcută direct la guvernanţi. Până la un punct, nişte oameni de treabă, ce-şi fac datoria în interes public…
 
Ce ar fi: LPS, câştigător la Olimpiada Liceelor?
Cu o popularitate din ce în ce mai scăzută, cu elevi demotivaţi, Olimpiada Liceelor – Ediţia 2015, aproape că nu mai interesează pe nimeni. Chiar şi aşa, după primele probe, în fruntea clasamentului se află Liceul cu Program Sportiv Slatina. Pe locul doi sunt cei de la „Nicolae Titulescu”, iar pe locul trei se află „Minulescu”, în faţa celor de la „Radu Greceanu”. Un clasament, cândva imposibil, în condiţiile date de simpatiile foştilor primari pentru şcolile unde au învăţat. Pe vremea lui Vâlcov câştiga „Greceanu”, pe a lui Prina, „Minulescu”, iar acum, când nimeni nu mai controlează, măcar telepatic, Olimpiada Liceelor, apare şi o explicaţie pentru ce, pe primul loc se află cei de la LPS. Repetăm: într-o ediţie anostă, destul de palidă, fără nimic din farmecul vremurilor de altă dată…
 
La Cinema „Victoria” le-a fost frică…
Marţi, 12 mai a.c., trebuia să fie anunţat câştigătorul licitaţiei de la Cinema Victoria. Un proiect grandios privind reabilitarea în întregime a edificiului din centrul vechi al Slatinei. Bani mulţi, lucrări pretenţioase, o afacere tentantă pentru orice constructor. Numai că, în actuala conjunctură din municipiul Slatina, dată de artificiile care explodează constant pe lângă primărie, potenţialul constuctor a renunţat să se mai bage la afacere. Mai mult, ceilalţi, capabili, dornici şi interesaţi, la momentul când astrele erau favorabile administraţiei scăpătate, nici nu au îndrăznit să se gândească la o asemenea oportunitate. Deci, licitaţia lucrării se amână, iar la următoarea încercare e posibil să participe şi temerari pricepuţi în lucrări edilitare, capabili să câştige fără să mai aibă nevoie de o susţinere din partea edililor dintr-o primărie zguduită rău de tot. Ca după cutremur. Unul mai tare ca cele din Nepal…
 
Ne mai salvează Mădălina Ghenea…
Oltul scârţâie din toate încheieturile sub greutatea scandalurilor de corupţie atipice care au zguduit planeta judeţului în ultima perioadă. Dacă mai punem la socoteală şi neputinţa per ansamblu a oficialilor locali, incapabili să genereze bunăstare şi prosperitate în ultimul timp, avem un peisaj subru de-a dreptul. În schimb, suntem salvaţi (sic!): Mădălina Ghenea, celebra fiică a comunei Curtişoara, adoptată şi la Slatina, cea care o face pe Larisa Popa să-şi muşte unghiile false, a pozat goală pentru un afiş al unui film în care ea joacă rolul unei frumuseţi aflată într-o poveste alături de mari actori ai lumii. Ideea e că până la închiderea ediţiei, toate încercările procurorilor de a găsi un tablou cu Mădălina Ghenea, ascuns într-un seif, pitit la rându-i în casa unui parlamentar, au eşuat. Însă, căutările continuă…
 
Un nou complex sportiv la Pârşcoveni. Şi ce complex!
Prin intermediul unor fonduri accesate în cadrul unui grup de acţiune locală, Dănuţ Matei, primarul de la Pârşcoveni, investeşte şi în sport. Într-un loc problemă, unde buruienile erau stăpâne absolute, se va realiza un complex integrat, dedicat locuitorilor comunei interesaţi de mişcare. Şi altfel de mişcare decât cea din zona muncilor agricole. Un teren sintetic, amenajat ca la carte, un loc de joacă pentru copii, chiar şi nişte locuri de parcare, sunt câteva părţi din proiectul a cărui valoare se ridică la aproape o sută de mii de euro. Iar dacă lucrurile merg bine, la sfârşit de an, investiţia va fi predată comunităţii. Până acum, corul detractorilor primarului Matei nu s-a gândit să acţioneze în sensul de a contesta investiţia respectivă. Una aşteptată cu real interes de tinerii din comună.
 
 60 de oferte pentru asistente medicale. În străinătate, că la noi…
Deficitul de cadre medii din unităţile medicale oltene e o realitate. Atât la Slatina, Caracal, Corabia, Scorniceşti şi Balş, e nevoie de acoperirea unor posturi vacante, urmare a unor măsuri guvernamentale, de blocare a funcţiilor disponibilizate pe parcurs. Mai mult, la Drăgăneşti-Olt, spitalul e închis pe dinafară, iar înăuntru e, de aproape cinci ani, linişte. În schimb, personalul pregătit este ofertat de către angajatori străini, oameni dispuşi să investească în sănătatea lor, mult mai corect şi mai bine decât o facem noi. Sistemul prin care se pleacă în afară este garantat de reţeaua EURES, unul bine ancorat în realităţile forţei de muncă româneşti, raportată la nevoia cererii de pe piaţa externă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.