Acasă Cultură Proverbul lui Profeanu: Jarul potolit te arde!

Proverbul lui Profeanu: Jarul potolit te arde!

453

Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management:

Jarul potolit te arde!

Transpunere în management – Nu te lăsa înşelat de aparenţe.

Sens: Învaţă să te uiţi chiar şi în zonele unde aparent totul e calm...

Concluzii: Încearcă, în permanenţă, să ocoleşti răul (fie că este vorba de oameni, fie că este vorba de acţiuni), iar pentru situaţiile în care nu reuşeşti acest lucru găseşte metode de eliminare din rădăcini a acestuia. Transpus în management, proverbul ne învaţă să fim prevăzători, indiferent de cât de clară sau simplă ni se pare situaţia pe care o analizăm. Astfel, aşa cum este bine să suflăm peste cărbunii încinşi ca să vedem dacă aceştia se mai aprind la fel este şi în cadrul unei companii: trebuie testate toate cauzele şi efectele unei acţiuni înainte de a lua o decizie.

Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):

– Managerul evită întotdeauna situaţiile în care se poate „arde” el sau compania.

– Ia în considerare sfaturile celor din jur, chiar dacă în primul moment, nu ţi se pare că-şi demonstrează aplicabilitatea; este bine să le reţii şi să extragi din ele elemente utile pentru diverse situaţii.

Omisiuni: Jarul potolit te arde numai dacă nu iei în considerare găsirea de soluţii reale de evitare a accidentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.