Acasă 7 zile Cronometrul de Serviciu

Cronometrul de Serviciu

210
Clăbuci la arteziana din gară…
Informaţia e veridică, autentică, fotografiată, în consecinţă. Arteziana din Piaţa Gării, din Slatina, produce, începând cu dimineaţa zilei de 4 mai, clăbuci la purtător. Practic, cele două incinte ale spaţiului dau, la nivelul luciului de apă, o spumă albă, consistentă, inodoră, incoloră… La câteva ore de la apariţia fenomenului, nimeni din primărie nu şi-a arondat meritul pentru această reuşită spumantă, realizată fără eforturi semnificative din banii publici. Oricum, într-un oraş sufocat de banal, evenimentul din Piaţa Gării e unul de consemnat întocmai. Data viitoare, iniţiativa pe bază de clăbuci ar putea să ajungă şi pe esplanadă. E lume mai multă, iar seara se vede bine.
 
Consiliul Local Caracal – Artificii pe tavan
Ultima şedinţă a Consiliului Local Caracal, cea de joi, 30 aprilie 2015, a adus în prim-plan schimbări fel de fel în structura acestuia. A fost validat un nou consilier local, în persoana lui Titu Vârban, în locul demisionarului Vasile Bujor. Tot aleşii caracaleni au desemnat viceprimarul oraşului: Octavian Stănescu – un edil pus pe fapte mari, în condiţiile în care acesta ar putea fi chiar candidat PSD la Primăria Caracal, având în vedere existenţa unor turbulenţe pe linia de zbor a primarului Ciocăzanu, în relaţia acestuia cu partidul din care face parte astăzi. Surpriză, tot la Caracal, Ilie Gâtan a demisionat din Consiliul Local. Atmosfera este încinsă, iar alegerile locale de la anul pot aduce doi de Octavian în competiţie: Stănescu, dinspre PSD, şi Popescu, cel prea mult rugat, din partea PNL. Fiţi aproape! Caracalul, în direct, se citeşte la Ziarul de Olt! Şi Eduard Ciocăzanu, primarul în funcţie, nici nu şi-a spus ultimul cuvânt. Până să plece la CEZ sau să candideze pentru un nou mandat.
 
Pesedişti în pădure. De 1 mai
N-a fost râsul lor. Şi anul acesta, social-democraţii slătineni s-au văzut la pădure, pe malul Oltului, sub dealul Slatinei, când cobori panta de la Mănăstirea Clocociov, pe dreapta. Vreme bună, până la urmă, atmosferă uşor destinsă. Lume multă, circa o mie de persoane. Nici un incident regretabil, doar o linie roşie în discuţiile celor prezenţi. Cine să le fie candidatul care să le intre în cursă pentru Primăria Slatina, în 2016? Unii şi-au dat cu presupusul despre unul, alţii… despre alţii, dar, până la urmă, toţi aşteaptă sondajul de opinie aflat în pregătire. Altfel, de 1 mai, alţi oameni au mers la Strehareţi, unde atmosfera a fost oarecum la fel. Mai multă paragină ca anul trecut, semn că aici investiţiile în amenajarea spaţiilor de agrement sunt încă aşteptate. Înjurăturile au fost la locul lor, iritarea fiind dată de selecţia făcută de forţele de ordine, la maşinile cărora li s-a permis accesul în parcarea de la pădure.
 
22 septembrie 2010 – să ţinem minte! FC Olt elimina FC Vaslui din Cupa României
Din cauza unei presiuni externe formidabile, legată de modul cum este prevăzută în lege finanţarea fotbalului, oficialii de la Slatina au decis retragerea susţinerii financiare pentru divizionara secundă FC Olt. Anunţul a fost făcut printr-un comunicat de presă, întocmit prost, dar suficient de explicit. De aici încolo, oltenilor nu le rămân decât amintirile despre ce a fost cândva… Un moment de referinţă în istoria fotbalului slătinean este victoria obţinută în faţa celor de la FC Vaslui, din data de 22 septembrie 2010, atunci când ai noştri câştigau şi mergeau mai departe în Cupa României. Acolo unde au fost eliminaţi, în faza următoare, scor 1-3, de cei de la Dinamo, în urma unui joc în care ai noştri au ţinut piept granzilor din capitală. Cronica vremii consemna în Ziarul de Olt momentele de bucurie ce-i scoteau pe suporterii fericiţi în stradă. Altfel, lotului de jucători şi antrenorului Dan Oprescu nu li se poate imputa nimic. Echipa juca în play-off, iar rezultatele erau convingătoare…
 
Ce repede ai uitat, Mihaela!
Unul din oamenii principali în povestea restructurării Poliţiei Locale Slatina este consilierul ales, Mihaela Stana. Ocupant conjunctural al funcţiilor de viceprimar şi, respectiv, mai nou, primar interimar al urbei reşedinţă de judeţ. Probabil că domnişoara vice a uitat atunci când a acţionat, în consecinţă, nişte lucruri trăite şi întâmplate, mai ieri, tot pe aci. În 2004, după pierderea alegerilor de către Gheorghe Păunescu, unii au făcut trafic de influenţă la primarul ales, Darius Vâlcov, pentru ca ea să nu plece, cu întreaga echipă de campanie a fostului edil. În fruntea căreia se aflase. Dar, uitarea e omenească. Şi lipsa de putere în a compara e tot o trăire sufletească. Ce ar fi ca-ntr-o zi, un alt primar ales să pună în capul listei de restructurări, aşa cum se face de obicei, după alegeri, chiar pe fratele domnişoarei primar, interimar de conjunctură?  Ca o lege a compensaţiei… Nescrisă, evident!
 
Iacobescu stă bine. Nu râdeţi! Stă foarte bine!
Săptămâna trecută, Marian Vasile, preşedintele PMP Olt, l-a avut invitat la Slatina pe Eugen Tomac, preşedintele naţional al partidului, în sediul căruia îşi are un birou Traian Băsescu. Atunci şi acolo a fost prezentat drept candidat la Primăria Slatina, din partea lor, profesorul Victor Iacobescu. Titular de limba-română, la „Radu Greceanu”. Imediat, pe reţelele de socializare, elevii din liceu, şi nu numai, au accesat la idee şi au început să definească în stânga, în dreapta, profilul candidatului respectiv. Iar până astăzi, din pleiada de candidaţi sau oameni cu intenţii în acest sens, Iacobescu e singurul care a prins la generaţia optisprezece plus. Iar copiii ăştia, dacă o iau cumva în serios şi cred că Slatina e oraşul lor, pentru marile partide e o problemă demnă de luat în seamă…
 
Consiliul Judeţean Olt a deschis Cutia Pandorei
Unei femei din comuna Vădastra i-a ars casa. O situaţie disperată, dată şi de neglijenţă, în raport cu viteza de reacţie a pompierilor caracaleni, ajunşi la faţa locului greu, impardonabil de greu. În faţa acestei situaţii, Consiliul Judeţean Olt a dispus alocarea a 30 de mii lei pentru un ajutor de urgenţă alocat reparaţiilor la imobil. Evident, intenţia e bună, iar banii trebuie justificaţi leu cu leu. Mai mult, nimeni nu pune la îndoială tragedia, situaţia disperată cât şi nevoia imediată. Însă, data viitoare, la următorul incendiu, fiecare oltean ajuns la necaz va merge şi va cere de la Consiliul Judeţean ajutor. Există un precedent, iar de acum încolo rămâne de văzut cum vor justifica refuzul autorităţile noastre. Pentru că aici, involuntar, s-a deschis Cutia Pandorei. Cine va stabili, oare, care incendiu e mai devastator şi care suferinţă e mai mică sau este mai mare? Între timp, luni, 4 mai 2015, în Caracal, pe strada Oituz, a avut loc o explozie. O butelie lăsată nesupravegheată şi… bauuu! Acum, să vedem Consiliul Judeţean! Casa e distrusă 85%.
 
Patru miliarde pentru Marius Tucă. Cam mult la un festival teatral
Matrius Tucă a plecat să lucreze la Antene şi Jurnal Naţional de la Caracal. Povestea spune că împreună cu Dan Diaconescu, cel retras momentan din activitate pentru exact şase ani şi patru luni. La Rahova. Liber fiind, Marius Tucă, atunci când are nevoie de bani, vine la Caracal şi cu asociaţia sa denumită „Mişcarea de rezistenţă”, organizează aici, vreme de cinci zile, un festival de teatru. Ediţia de anul acesta – în memoria lui Amza Pelea. Problema nu e la teatru. Nici la Marius Tucă, poate, ci la modul cum, în parteneriat, primăria şi Consiliul Judeţean pun la dispoziţie aceste sume de bani, în condiţiile în care, şi la Caracal, în cadrul primăriei, funcţionează un departament plătit din bani publici, axat strict pe cultură şi activităţi specifice. Sau, cine ştie, o fi Marius Tucă altfel: mai bun, mai vizibil, mai altfel de cât alţii…
 
La Primăria Potcoava miroase a dedicaţii!
Printr-un anunţ mic, pierdut într-o pagină de… mic interes, domnu’ Manuel, primarul de la Potcoava, scoate la concurs nişte… obligaţii. Mai precis, un post de referent la Casa de Cultură din comună, cât şi două alte funcţii: administrator – debutant la sala de sport, şi îngrijitor – debutant, la aceeaşi instituţie. Dacă la referent se mai pun şi nişte condiţii, la celelalte două e cum trebuie. Evident, pentru cine trebuie! Adică, administratorul trebuie să aibă cunoştinţe de operare calculator – nivel avansat, în timp ce îngrijitorul trebuie să fie. Aproape doar apt pentru muncă. În rest, anunţul micuţ s-ar regăsi şi pe site-ul primăriei din oraşul Potcoava. Locuitorii aşezării aşteaptă cu nerăbdare să-i vadă pe admişi, pentru a înţelege gradele lor de rudenie cu familia extinsă a edilului.
 
Pentru „Pomul Vieţii” se poate ca la Caracal?
Adiminsitraţia locală a oraşului Balş a decis să organizeze, pe 21 mai a.c., festivalul etnofolcloric „Pomul Vieţii“. O manifestare cu tradiţie, ajunsă deja la a 32-a ediţie. Evenimentul e bine primit de către bălşeni, şi nu numai. Iar administraţia oraşului va face anul acesta eforturi deosebite pentru a nu bloca, pe motiv de lipsă de bani, evenimentul. Ar fi interesant de văzut dacă pentru Balş, din partea autorităţii judeţene va exista vreo alocaţie bugetară menită să susţină proiectul cultural ce va avea loc în oraşul de pe Olteţ. Excepţia de la Caracal, acolo unde la un festival teatral, dedicat cuiva care nu are nici o legătură cu judeţul Olt s-au găsit repede patru miliarde de lei vechi. Buni de dat deontologului Marius Tucă…
 
O contestaţie e bună, dar altcineva se poate…
Până la urmă, FC Olt, aproape şi-a încetat existenţa. E o problemă legată de nişte datorii imputate de către AJFP Olt, o subsidiară a Federaţiei Române de Fotbal. Împotriva deciziei care a pus capăt parcursului fotbalistic al acestei echipe, mai există o cale. Un pai mic de care se poate agăţa speranţa fotbalului slătinean: contestaţia. Însă, aceasta este ocrotită şi săvârşită de preşedintele clubului, Ionuţ Ivan. Cu tot respectul purtat acestui tânăr, o astfel de procedură, pentru a avea cât de cât sorţi de izbândă, trebuie încredinţată unui profesionist în materie de drept civil, cu speţe fotbalistice. Iar Ivan, în acest caz, nu e decât un amator marcat de intenţii bune. Şi nimic mai mult…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.