Acasă Cultură Proverbul lui Profeanu: Iarba rea nu trebuie tăiată, ci smulsă

Proverbul lui Profeanu: Iarba rea nu trebuie tăiată, ci smulsă

318

Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management:

Iarba rea nu trebuie tăiată, ci smulsă.

Transpunere în management – Progresează în permanenţă, prin identificarea corectă a greşelilor şi eliminarea definitivă a acestora.

Sens: Despre proverbul de mai sus, la o primă citire, s-ar putea acompanie cu certitudine că exprimă un sfat ce poate fi folosit cu uşurinţă în activităţile de grădinărit deoarece descrie, detaliat, activitatea de plivire a grădinii. Astfel, extragerea plantelor nefolositoare trebuie să fie făcută cu multă forţă, pentru a se reuşi „smulgerea cu tot cu rădăcină“ a acestora şi nu numai „ruperea“ lor, iar în acest fel să se poată asigura eficiența plivitului, prin creşterea perioadei de timp în care buruienile apar din nou.

Concluzii: Încearcă, în permanență, să ocoleşti răul (fie că este vorba de oameni, fie că este vorba de acţiuni), iar pentru situaţiile în care nu reuşeşti acest lucru găseşte metode de eliminare din rădăcini a acestuia.

Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):

– Managerul stabilește metode clare de identificare a erorilor încă din fază incipientă.

– Însuşeşte-ţi bine planul de acţiune impus de Manager pentru diminuarea/eliminarea deficienţelor din cadrul companiei.

Omisiuni: Într-adevăr, „iarba rea“ trebuie smulsă din pământ şi nu tăiată, însă trebuie avut grijă şi unde o vom arunca după ce va fi smulsă deoarece, pe teren prielnic, aceasta poate să se „prindă“ din nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.