Acasă Cultură Proverbul lui Profeanu: Dacă vrei să faci o meserie, îţi trebuie scule,...

Proverbul lui Profeanu: Dacă vrei să faci o meserie, îţi trebuie scule, dacă vrei să ai familie, îţi trebuie oameni

637

Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management:

Dacă vrei să faci o meserie, îţi trebuie scule, dacă vrei să ai familie, îţi trebuie oameni.

Transpunere în management – Stabileşte-ţi linia de business şi cota de piaţă de la început, şi alege-ţi echipamentele şi oamenii în funcţie de acestea.

Sens: Ştim cu toţii că, prin respectarea rânduielii fiecărui lucru, a rostului acestuia, ne vom putea folosi mai bine de caracteristicile lui, de funcţiile pe care le poate îndeplini. Astfel, pentru a învăţa o „meserie“ îţi trebuie uneltele specifice, iar pentru a-ţi întemeia o familie îţi trebuie persoana potrivită. Aşadar, dacă vrei să faci management îţi trebuie instrumente de management (sisteme de management, de calitate a informaţiilor, de monitorizare, de transmitere a sarcinilor), iar dacă vrei să îţi faci firmă îţi trebuie angajaţi.

Concluzii: Găseşte-ţi pentru fiecare necesitate resursele adecvate.

Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):

– Managerul stabilește misiunea, obiectivele şi valorile companiei. Managerul alege apoi angajaţii potriviţi (unelte sau oameni, în funcţie de misiunea companiei). Managerul repartizează pe poziţii de conducere persoane potrivite, care pot să „mânuiască“ corect „uneltele“ şi în lipsa lui.

– Dacă vrei să ai o unealtă bună ţine cont de următoarele sfaturi: cumpăr-o de calitate; asigură-i service-ul; nu o împrumuta la nimeni pentru că e posibil să nu o mai returneze în aceeași stare bună (pentru a nu uita acest lucru aminteşte-ţi în permanență de expresia „să nu-ţiîmprumuţi coasa, căruţa şi nevasta“).

Omisiuni: Daca vrei să faci o meserie, nu doar sculele îţi trebuiesc, ci şi talent şi îndemânare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.