Acasă Interviu Interviu cu Anatolie PREOTEASA, preşedinte PNL Perieţi

Interviu cu Anatolie PREOTEASA, preşedinte PNL Perieţi

824

„Îmi place modul de lucru al preşedintelui Klaus Iohannis şi cred cu tărie în România lucrului bine făcut!”

Ziarul de Olt vă propune, în continuare, un interviu – proiect, cu oameni din spaţiul public, dar care nu activează în prim-planul municipiului reşedinţă de judeţ. Încercăm, prin acest demers, să susţinem şi să demonstrăm că există oameni de valoare şi în alte părţi ale judeţului.

Îl propunem în continuare, atenţiei dumneavoastră, pe medicul veterinar Anatolie Preoteasa. Un practician veterinar de la Perieţi, un loc cu o încărcătură aparte în istoria post-decembristă a judeţului Olt. Aici, pe timpuri, la alegeri se obţineau scoruri neegalabile în ţară.

Anatolie Preoteasa vorbeşte deschis, fără menajamente, fără să se axeze pe vorbe mari sau să creeze universuri duble, unde să se poată ascunde răspunsurile tranşante. Facem, pe această cale, o invitaţie la lectură. La o lectură liberă, cu un om autentic…

– De când sunteţi membru PNL şi ce v-a determinat pe dumneavoastră să fiţi un om de dreapta într-o mare roşie, aşa cum este comuna Perieţi?

– Membru PNL sunt din anul 2014. Am fost consilier pe listele PSD, nu am fost membru, dar neîncrederea în social-democraţi m-a determinat să părăsesc acest partid…

– Sunteţi unul din oamenii care a crezut cu adevărat în victoria lui Klaus Iohannis. Pe ce v-aţi bazat atunci când v-aţi alăturat echipei de lângă fostul candidat devenit preşedintele României?

– Pe omul Klaus Iohannis, pe calitatea lui şi faptul că l-am considerat şi îl consider un om cinstit ce are numai intenţii bune.

– Dar în perioada aceea, în care mai toată lumea îl dădea câştigător pe Victor Ponta, aţi avut temeri?

– Înainte de primul tur, am avut oarecare temeri, numai că, după data de 5 noiembrie, spre ce-l de-al doilea tur, n-am mai avut deloc. Am avut siguranţa că va câştiga, cu toate că diferenţa de procente era destul de mare. Totuşi, oamenii începuseră să spere şi îşi doreau schimbarea.

– Ce credeţi că s-a întâmplat atunci? De ce a fost posibilă victoria lui Klaus Iohannis? Unde s-a greşit, din partea PSD vorbind?

– În primul rând, înfumurarea lui Victor Ponta, în al doilea rând, obrăznicia şi tupeul de care a dat dovadă la confruntările televizate. În al treilea rând, era reprezentatul unei plăgi roşii care nu se mai sătura de furturile pe care le făcea.

– Profesia dumneavoastră e una cu adevărat liberală. Vă satisface legislaţia care susţine practica de medic veterinar?

– În general, da! Ar mai fi lacune şi lucruri care ar trebui să se îmbunătăţească. Până la urmă, noi activăm după o legislaţie europeană…

– Spuneţi-mi un singur lucru pe care l-aţi vrea a fi îmbunătăţit!

– Repet: ar fi mai multe, dar m-aş referi la câinii cu stăpân şi cei fără stăpâni. S-a trecut la o acţiune pertinentă, dar nu a ajuns până la ultima gospodărie, în sensul că 80% din câini rămân neimunizaţi şi nevaccinaţi antirabic, iar ăsta este un fapt deosebit de grav. Ţăranul trebuie ajutat! Până la urmă, să fim cinstiţi: cine are cei mai mulţi câini la ţară? Ţăranul sărac. El n-are alte animale, dar creşte doi, trei sau patru câini…

– Guvernul Ponta trebuie să cadă prin moţiune de cenzură sau în urma alegerilor parlamentare din 2016?

– Guvernul Ponta va trebui să cadă, dar printr-o moţiune de cenzură, probabil, la începutul anului viitor.

– Este DNA-ul aliatul nevăzut al puterii, al lui Klaus Iohannis, în ideea reformării clasei politice?

– DNA-ul este un organism care îşi face treaba, şi-a făcut-o şi cu fostul preşedinte Traian Băsescu, aşa cum a făcut-o, dar nu se poate spune că este aliatul actualului preşedinte, Klaus Iohannis, din moment ce majoritatea celor ce fac justiţie la ora actuală sunt numiţi de Băsescu..

– Insistaţi pe subiectul Băsescu. Ce le transmiteţi celor ce-l regretă pe fostul preşedinte al României?

– Îi înţeleg într-o oarecare măsură, pentru că, cel mai probabil, au avut puncte şi ţinte în care au crezut, doar că, prin modalitatea de lucru, Traian Băsescu a greşit, transformându-se în omul care a supervizat corupţia.

– Dar stilul de lucru al preşedintelui Iohannis vă place? S-au scurs aproape şase luni. Mai credeţi în „România lucrului bine făcut”?

– Îmi place modul de lucru al preşedintelui Klaus Iohannis şi cred cu tărie în România lucrului bine făcut. Nu ştiu dacă prin asta greşesc sau nu, dar timpul va decide. Totuşi, eu cred că ar mai trebui lucrat şi la comunicare. Aici ar fi nevoie de îmbunătăţiri!

– Cum explicaţi scorurile astronomice obţinute de PSD în comuna Perieţi, de-a lungul timpului, pe vremea primarului Luţă?

– PSD-ul a fost singurul partid care a avut implicare la nivelul comunei, în timp ce alte partide nu şi-au cooptat oamenii competenţi. Mai departe, Luţă a fost primarul care favorizat cetăţenii în funcţie de voturile pe care aceştia i le puteau aduce. Acest lucru, desigur, a făcut ca oamenii să se simtă intimidaţi în momentul în care veneau la urne, iar rezultatul final se transforma în acele scoruri de care aminteaţi…

– Vă interesează o candidatură la primărie, în 2016? Ce aţi putea face pentru comunitatea locală?

– 100% nu sunt convins dacă voi candida sau nu la Primăria Perieţi. Cu toate astea, pot spune că în momentul de faţă 40% înclin spre „DA”.

– Dar oamenii ce spun? L-ar vea pe Anatolie Preoteasa ca primar din vara lui 2016?

– Cetăţenii din localitate mă susţin şi insistă pentru candidatura mea. De fapt, acest lucru mă face să mă gânsesc din ce în ce mai serios la această variantă. Nu exagerez cu nimic atunci când vă spun că nu trece o zi în care să vină câte unul, doi sau trei să mă încurajeze…

– Şi ce aţi face pentru comunitatea locală, în cazul în care aţi fi ales?

– Ceea ce n-au făcut predecesorii mei. Să recuperez cumva ce nu s-a făcut în ultimii 24 de ani. Şi aş începe cu alimentarea cu apă a localităţii, recuperarea celor două mii de hectare ale comunei care sunt alocate comunei Brebeni, achiziţionarea unui microbuz şcolar pentru copii ce stau la kilometri distanţă de şcoală, aş fluidiza comunicarea dintre primărie şi cetăţean, cu un acces liber în primărie şi cu funcţionari care să fie aproape de oameni. Mai departe, documentele ce ţin de APIA să se poată face în cadrul primăriei, astfel încât drumul de la Perieţi spre Slatina să nu mai fie atât de necesar. Aş mai adăuga la cele enumerate şi o brutărie, desigur, în colaborare cu cei care deţin societăţi agricole, şi multe, multe altele…

– Alegerea primarului dintr-un singur tur de scrutin e un lucru bun pentru ca în fruntea obştii să se aşeze cel mai bun dintre cei mai buni?

– Din punctul meu de vedere, nu. Nu s-ar pune problema dacă aş candida eu pentru că, mai mult ca sigur, aş câştiga din primul tur. Cu toate astea, pentru alte localităţi nu cred că este reprezentativă această soluţie care-i avantajează, întotdeauna, pe cei aflaţi în funcţie. Din câte se ştie, comisia de votare se face, în general, din funcţionarii primăriei, plus clientela politică pe care ei şi-o formează de-a lungul timpului.

– De ce vor parlamentarii pensii speciale? Nu merită acest lucru şi profesorii, medicii veterinari, inginerii de la furnale?

– Parlamentarii din România se consideră o categorie specială. Eu dacă aş fi în comisia ce stabileşte lucrul acesta n-aş acorda nici o pensie de genul acesta. Parlamentarii, judecătorii şi alţii ca ei nu au nevoie de pensii speciale, ci doar de o remuneraţie bună care să prevină capcanele corupţiei pentru ca, ulterior, în funcţie de salariile pe care le-ar avea, şi pensiile să fie mai mari.

– Poate PNL câştiga Consiliul Judeţean la Olt, în 2016, în condiţiile în care preşedintele de CJ va fi ales din rândul consilierilor judeţeni?

– Sunt şanse reale ca, în 2016, să avem preşedinte de consiliu judeţean din rândul PNL Olt. Totul depinde, însă, de implicarea partidului în teritoriu, iar eu consider că încă mai sunt destule de făcut. Trebuie să ne organizăm mai bine, să activăm modalitatea de lucru a tinerilor liberali, să mai intervenim şi prin organizaţiile de femei şi totul ar merge în sensul dorit. Atenţie: oamenii încă ne mai aşteaptă!

– Oamenii vor să trăiască bine, în ţară, la ei. Ce măsuri ar trebui luate pentru ca acest lucru să se vadă şi să se simtă cât mai repede?

– Avem nevoie de o ţară cu legislaţie bine pusă la punct, în toate domeniile, adusă, în acelaşi timp, şi la nivel european. Mai mult, în România, prima măsură ar trebui axată pe redresarea economiei! Avem nevoie de locuri de muncă, iar asta se poate realiza doar prin atragerea investitorilor străini. De aceea spun mereu că trebuie să acordăm atenţie mai mare agriculturii şi investiţiilor făcute aici. Doar astfel putem obţine condiţii mai bune şi şansa la o viaţă mai liniştită acasă la noi, în România.

– Perieţiul e aproape de Slatina. Indirect, cunoaşteţi realităţile de aici. Poate Slatina să aibă un primar liberal, începând cu iunie 2016? L-ar vota rezidenţii din Perieţi cu domiciliu pe Slatina?

– Slatina poate să aibă un primar liberal, cu condiţia ca la alegerile interne din cadrul partidului să se propună cel mai influent, cel mai capabil şi cel mai reprezentativ candidat. Nu ştiu acum care ar fi acela, dar dacă nu se va ţine cont de asta, cu siguranţă, vom pierde. În orice caz, eu vă asigur că rezidenţii din Perieţi, cu siguranţă, l-ar vota pe cel nominalizat de PNL…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.