Acasă Interviu Interviu cu Mihai Cîrloganu, copreședinte TNL Olt

Interviu cu Mihai Cîrloganu, copreședinte TNL Olt

696

Politica și administrația coabitează, așa că dacă mă regăsesc în politică, sper ca într-o bună-zi să mă regasesc și în administrație

E unul dintre tinerii care promite în structura noului PNL, iar asta se întâmplă pe fondul unei acute lipse de interes a noii generații față de politică și politicieni. Un băiat bine crescut, cu o educație ușor cazonă, deși n-a vrut să calce pe urmele tatălui și să sape lăcașuri de tragere, simțind porthartul agățat pe șoldul drept.

E liberal și a fost așa și-n vremea când pentru mulți victoria lui Victor Ponta era doar o chestiune de timp. Visa atunci la o răscoală a poporului, iar pe 16 noiembrie visul i s-a împlinit.

Astăzi, Mihai și-a fixat o nouă țintă și are un nou vis: un municipiu administrat de oameni de dreapta, cu vederi tot în aceeași direcție. Pentru a doua oară în paginile Ziarului de Olt, acolo unde a și dat primul său interviu, Mihai Cîrloganu vorbește despre politici publice liberale. Citiți-l din aproape! E un nume de ținut minte!

– Au trecut aproape cinci luni de la alegerile prezidențiale. Vă place modul de lucru al președintelui Klaus Iohannis?
– Apreciez că se confirmă în toată această perioada așteptările create de Klaus Iohannis în perioada campaniei electorale. Președintele menține relațiile de bună cooperare între România și celelalte state UE și nu numai, își menține deschiderea față de potențialii investitori și face lobby pentru atragerea acestora. Un lucru foarte important este acela că este respectată separația puterilor în stat și este promovată respectarea legii. Practic asta am votat, nu?
 
– Ce le spuneți celor care spun că îl regretă deja pe fostul președinte Traian Băsescu?
– Etapa președintelui Traian Băsescu s-a încheiat. În acest moment, la conducerea țării se află un președinte cu o tipologie diferită de a predecesorului. Actualul președinte va avea interese statale prioritare urmărind să crească nivelul de bună stare a românilor, timpul fiind cel care va gira obiectivele asumate. Acelora care îl regretă pe Traian Băsescu, le-aș transmite că nu contează maniera de a conduce statul, ci efectele.
 
– Vin tinerii spre partidul din care faceți parte? Cum îi atrageți?
– De obicei, tinerii au fost obișnuiți ca în politică, promovările să se facă pe alte criterii și nu acelea de performanță. Ei bine, în acest moment lucrăm la un sistem de selecție și investiție în cariera politică, pe criterii de implicare, loialitate, creativitate, experiență politică etc. Ne dorim ca tinerii să realizeze că Partidul Național Liberal este organizația al cărui cadru transparent le va permite o creștere politică sănătoasă. În plus, un lucru foarte important este acela că Organizația de Tineret a PNL se bucura de o largă susținere din partea seniorilor și în sprijinul afirmației mele pot aminti promisiunea domnului președinte Gigel Știrbu, aceea conform căreia, pe listele de consilieri locali și județeni din 2016 organizația de tineret va avea cel puțin un loc eligibil.
 
– Care sunt principiile după care se ghidează o organizație de tineret liberală?
– O organizație de tineret se caracterizează, în primul rând, prin deschidere, iar unul din principiile care caracterizează o astfel de organizație este cel al comunicării. Prin comunicare descoperim idei, le transpunem în fapte și activăm un alt principiu, acela al cooperării, sau colaborării căci nu putem funcționa fără o echipă, echipa fiind cea care dă trăinicie unei organizații.
 
– Sunteți de acord cu arta compromisului? Până unde ați fi dispus să mergeți și pentru ce ați face asta?
– Sunt de accord cu arta compromisului, căci de când ne naștem și până murim, facem compromisuri. Toate astea, însă, în limita garantării drepturilor și libertăților umane, conform Constituției României. Nu voi tolera niciodată compromisuri legate de încălcarea dreptului la viață, la integritate fizică și psihică, la libertatea gândirii și opiniei, la educație, la cultură, la sănătate, etc.
 
– Dacă duminică ar fi alegeri locale, cum ați convinge un slătinean să voteze candidatul propus de PNL Olt?
– După cum știm, la alegerile locale se votează omul și nu partidul. Pentru a convinge un slătinean să voteze candidatul PNL aș încerca să promovez calitățile morale și valorile umane susținute de către acesta.
 
– Se poate schimba culoarea politică a județului Olt? Dacă „da”, de unde trebuie început?
– Cred în schimbare și cred că nicio culoare politică nu poate rezista zeci sau sute de ani. Primul pas a fost făcut în 16 noiembrie 2014, odată cu venirea la conducere a noului președinte. Dacă la nivel național, culoarea așteptată nu a fost cea votată, e clar că și la nivel local lucrurile pot fi schimbate. Exemplul poate fi oricând urmat.
 
– Românii din diaspora l-au votat, majoritar, pe Klaus Iohannis. Ce ar trebui să facă președintele ca să-i atragă spre casă? Ce l-ați sfătui?
– Susțin politica președintelui Klaus Iohannis, aceea de stimulare a creării de noi locuri de muncă și de acordare a facilităților pentru tinerii emigranți care se vor întoarce acasă L-aș sfătui pe domnul președinte să nu renunțe la îndeplinirea acestui obiectiv.
 
– Ți-e dor de USL?
– Nu pentru că nu am crezut în sinergia doctrinelor politice. În plus, USL a fost creată cu un scop, care în momentul de față nu mai există.
 
– L-ar tenta pe Mihai Cîrloganu să se înscrie în competiția internă a PNL pentru stabilirea candidatului liberal la Primăria Slatina?
– Nu mi-am imaginat până acum acest rol, chiar dacă în ultimul timp mi se ridică tot mai des această prblemă. Asta, poate pentru că sunt foarte implicat în viața politică, îmi place foarte mult ceea ce fac și mă regăsesc în acest climat. Politica și administrația coabitează, așa că dacă mă regăsesc în politică, sper ca într-o bună-zi să mă regasesc și în administrație.
 
– Cum vedeți acțiunile DNA-ului privind primenirea clasei politice din România?
– Încurajez justiția și am încredere în această putere statală. Câtă vreme înțeleg menirea DNA și rolul pe care îl are într-o societate echilibrată, voi sprijini orice demers care va contribui la reconstrucția transparenței în România.
 
– Suntem în pragul sărbătorilor pascale. Ce le transmite Mihai Cârloganu prietenilor, colegilor, dar și cititorilor Ziarului de Olt?
– Având în vedere că se apropie sărbatorile Pascale îi indemn să se întoarcă la valorile tradiționale ale poporului român, acelea de generozitate, pioșenie, respect, iubire, dorindu-le să aibă parte de sărbători line alături de cei dragi!

13 COMENTARII

 1. Interesant articolul, felicitari Anei pentru el. Data viitoare cand mai comandati articole in numele astuia mic nu mai folositi un astfel de vocabular. Stim aproape cu totii cat de simplu si primitiv este in gandire. Cat despre administratie … ce vorbim ? Fara tati nu e in stare sa se lege nici la sireturi … Si nici tati nu e departe de el.

 2. Pe bune?? Asta mic habar n-are sa lege doua vorbe….despre ce vorbim? Si ce-ar mai fi sa o punem pe fata lu tata la primarie!? Imi pare rau dar va inecati in penibil cu specimene d-astea!

 3. Ceea ce este cu adevarat surprinzator este faptul ca baiatul acesta a reusit sa se faca remarcat prin eforturi proprii, implicare si consecventa, dincolo de sustinerea tatalui. Adevarat ca a fost bine indrumat si sustinut, a avut o cale de acces catre scena politica relativ usoara, prin prisma tatalui. Insa este la fel de adevarat ca specific romanului este mai usor sa cataloghezi reusita unui om in functie de ajutorul primit, si nu in functie de eforturile proprii. Rautatile gratuite se nasc din invidie si frustrare.
  Desi aparent acest baiat nu avea multe de spus, dupa o atenta retrospectie a faptelor sale este remarcabila evolutia lui din ultimii doi ani; implicarea de care a dat dovada si dorinta de a schimba modul de abordare al tinerilor fata de alegerile din 16 noiembrie si nu numai, i-au facut pe multi sa-si schimbe parerea.
  Recunosc, ma aflam printre cei care il numeau “baiatu’ lu’ TATA”, dar ratiunea si dovezile constante ale acestuia ca nu vrea sa fie doar atat si isi doreste sa iasa din umbra tatalui, m-au facut sa-mi schimb parerea, pe tatal lui il puteti numi “o usa deschisa” si este suficient.
  Cat despre modul de exprimare al acestuia, a nu se confunda atitudinea relativ superficiala in discutiile cu tinerii de varsta lui(se pare ca doar acestia si-au exprimat parerea despre acest articol, eu ma numar printre ei), cu felul in care isi sustine parerile oficiale. Nu a stat degeaba pe langa “tati”, a furat foarte bine din vocabularul politic al acestuia.
  Mihai, ma bucur ca m-ai facut sa-mi schimb parerea! Succes!

 4. Trebuie sa apreciem ca unii politicieni, mai ales din noua generatie, muncesc si sunt seriosi in cariera ce au ales-o.
  Evident ca vor exista detractori, comentatori, prostanaci ce il vor critica, ataca, incerca a ii distruga.

 5. Carloganule tu n ai pic de rusine ba băiatule?!!!cand dracu stiai tu sa Vorbești asa ma?!!cate expresii cunoști din interviul asta?!!ba anagramatule tu nu stii sa pui virgula!!!auzi ti se propune tie….primar?!!ba hahalera dracu….chiar esti ultimul om!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here