Acasă Cultură Virgil Profeanu, tânărul oltean polivalent, autorul unei opere inedite: „Acvila şi business-ul...

Virgil Profeanu, tânărul oltean polivalent, autorul unei opere inedite: „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”

1004
 
„Să scrii o carte e fantastic, să citeşti o carte e fantastic, să pui în practică ce ai citit e fantasti. Dacă ai făcut una din ele, asta te face un om fantastic” (Anonim)
 
Nu este prima carte în care se remarcă stilul unic de a scrie al unui autor, dar este singura care surprinde prin abordare ori de câte ori o citeşti şi o reciteşti şi parcă simţi că nu ai mai citi-o şi vrei iar să o citeşti. Cartea lui Virgil Profeanu este o alee pe care păşeşti spre universul creat de acesta, un univers în care descoperim grădina limbii latine şi a limbii române. Despre limba latină s-a tot spus că este mama limbii române, iar recent s-a spus că limba română este mama limbii latine. Ce mai contează, atâta timp că le respectăm pe ambele? Studierea limbii latine a reprezentat, din cele mai vechi timpuri, un ţel al specialiştilor în domeniu. Autorul se foloseşte de proverbele latine pentru a arăta că „nimic nu e nou sub soare” şi că limba latină oferă baza principiilor prin care funcţionează diverse arii de lucru. Proverbele, indiferent din ce limbă provin, reprezintă cea mai cunoscută formă de manifestare a înţelepciunii populare şi nu numai. Le distingem cu greu de zicători, dar cel mai corect ar fi să le zicem „vorbe din popor”, care sunt vorbe cu tâlc prin care se manifestă felul de a gândi sau de a simţi al unui popor. Prin aceste vorbe din popor, se exprimă adevăruri general umane observate într-o anume împrejurare, dar cu o capacitate de repetabilitate, ceea ce le conferă caracter de exemplu sau pildă. Virgil Profeanu a scris o culegere de proverbe din limba latină, limba română şi, mai ales, un manual de business.
 
O carte care trebuie citită de minim 10 ori
Cartea este construită din proverbe latine, româneşti şi principii de management. Bune de pus în practică în orice domeniu (de ce nu?). Virgil Profeanu nu a scris o carte doar pentru a o scrie, ci a scris o carte din sufletul de pur român, pentru a lăsa celorlalţi cuvântul latin şi românesc. Cartea este mai mult decât o publicaţie, este o adevărată şcoală. 
Cuvântul înainte, semnat de autor, este asemenea unui comitet de întâmpinare, care îţi zâmbeşte, îţi oferă informaţiile de bază şi te pofteşte în sala unde are loc evenimentul. Regăsim cuvintele-cheie care ajung la suflet şi te fac nerăbdător să păşeşti în minunatul univers al cărţii despre care vorbim. Din cuvântarea scriitorului aflăm că „timpul, ideea şi omul sunt trei valori centrale, evidențiate pe parcursul cărții. Ideile consider ca aparținând unei lumi a ideilor și noi oamenii avem acces la ele – uneori ele plutesc acolo, sunt inspirații pe care ni le comunică universul, ca să nu zic de fapt, inspirații pe care le primim de la Dumnezeu (…). Veţi descoperi o carte ca oricare alta, dar pentru simplul motiv că eu însumi, după ce am finalizat-o, am citit-o de mai bine de 10 ori din dorinţa de a-mi perfecţiona abilităţile şi cunoştinţele de management – vă îndemn să aveţi ”. Putem înţelege că, indirect, autorul îndeamnă cititorul să citească tot de atâtea ori sau mai mult de 10 ori carte, pentru a putea înţelege mult mai bine mesajul.
Lucrarea, în cele peste 200 de pagini este compusă din cinci părţi, fiecare însoţită de câte o maximă a autorului, după cum urmează: Partea I – Maxime în business sau business la maxim; Partea a II-a – Ghid simplificat de management; Partea a III-a – Self management; Partea a IV-a – Concluzii şi Partea a V-a – EPILOG. În cele ce urmează, vă invit să le parcurgem, sintetizat, pe fiecare în parte.
Prima parte, intitulată „Maxime în business sau business la maxim”, însoţită de fraza „Deşi managementul este o activitate cu caracter practic, majoritatea principiilor de management
se nasc la limita dintre abstract şi poetic.”, este alcătuită din trei subcapitole: „Despre proverbe”, „Proverbe latine” şi „Proverbe româneşti”. În subcapitolul „Despre proverbe”, autorul ne prezintă câteva teorii despre poporul nostru, precum şi sursele care stau la baza analizării proverbelor. La începutul celui de-al doilea subcapitol, Virgil Profeanu motivează alegearea proverbelor latine, după care urmează o adevărată incursiune în 21 de proverbe latine, care stau la baza principiilor în management, în viziunea autorului: Aquila non capit muscas  (Acvila nu mănâncă muşte)”, Bene diagnoscitur, bene curatur (Cine pune un diagnostic bun, vindecă bine), Consuetudinis vbis magna est (Forța obiceiului este mare), Dum ferrum candet, tundendum (Bate fierul cât e cald!), Errare humanum est sed perseverare diabolicum (A greși e omenesc, dar a persevera (în greşeli) este diabolic.), Facile dictu, difficile factu (Uşor de zis, greu de făcut), Gutta cavat lapidem, non vi, sed sæpe cadendo (Picătura găureşte piatra nu prin forță, ci prin continua ei cădere), Hic Rhodus, hic salta (Demonstrează aici şi acum ce ai de demonstrat), Iracundiam qui vincit, hostem superat maximum (Cel ce-și stăpânește mânia, învinge pe cel mai mare dușman), Junctis  viribus (Unirea face forța), Longum iter est per praecepta, breve et efficax exempla (Lung este drumul cu reguli, scurt și eficient prin exemple), Mortuo leoni et lepores insultant  Pe leul mort îl insultă chiar și iepurii, Nascuntur poetae, fiunt oratores (Poeții se nasc, oratorii se formează) , Oculi plus vident quam oculus (Mai mulți ochi văd mai mult decât unul singur), Prævenire melius est quam curare (A preveni, e mai ușor decât a trata), Qualis autem homo ipse esset, talem esse eius orationem (Omul se cunoaște după felul cum vorbește), Repetitio mater studiorum est (Repetiția este mama învățăturii), Sine labore non erit panis in ore (Fără muncă nu mănânci pâine), Tempora mutantur et nos mutamur in illis. (Timpurile se schimbă, și noi în ele), Unum castigabis, centum emendabis ( Dacă reprimi o greșeală, corectezi o sută). şi Verba volant, scripta manent (Vorbele zboară, scrisul rămâne).
În cel de-al treilea subcapitol este vorba despre… aţi ghicit: proverbe româneşti. Ca şi în subcapitolul precedent, autorul expune câteva motive justificate, iar apoi trece la analiza următoarelor proverbe: „Apa, cât de tulbure, tot stinge focul”, „Buturuga mică răstoarnă carul mare”, „Câinii lătra, caravana trece….”, „Dacă vrei să faci o meserie, îţi trebuie scule, dacă vrei să ai familie, îţi trebuie oameni”, „Eu domn, tu domn, cine să ducă sacul?”, „Iarba rea nu trebuie tăiată, ci smulsă”, „Încetul cu încetul se face oţetul”, „Jarul potolit te arde!”, „Leneșul mai mult aleargă, scumpul mai mult păgubește”, „Maimuţa în aur și purpură, tot maimuţă rămâne”, „Nu da vrabia din mână pentru cioara de pe gard”, „Paza bună trece primejdia rea”, „Vorba lungă sărăcia omului”.
În vederea analizării proverbelor, fie ele latine, fie ele româneşti, autorul a construit un şablon, pentru a nu-l obosi pe cititor şi a-i uşura munca de înţelegere. Fiecare proverb analizat conţine o traducere a autorului (iar în cazul celor româneşti o transpunere  în management), definiţia din dicţionar a termenilor care compun proverbul, sensurile cuvintelor, concluzii, principii generale şi executive, dar şi o necesitatea a respectării principiului esenţial, precum şi omisiunile.
Intitulată sugestiv „Ghid simplificat de management”, partea a II-a vine însoţită de maxima: „Ştiinţa (cunoaşterea, învăţarea) ne face mai puternici, dar nu ţine loc de putere. Puterea fără ştiinţă este vulnerabilă. Ştiinţa fără putere este inaplicabilă.”. Capitolul, format din două subcapitole „Principii Generale” şi „Principiile executive”, reprezintă, pe scurt, un cod de procedură în management – rolul, atribuţiile şi destinaţia unui manager.
„Self management”, „definit de către mine ca fiind echivalent cu autogestionarea activităților pe baza unor criterii predefinite de acţiune, după cum spune autorul, este cel de-al treilea capitol al cărţii şi poartă maxima: „Timpul este singura resursă pe care dacă nu o consumi se pierde
şi dacă o consumi se câştigă.”. Aici, orice cititor, specialist sau nu în management, primeşte cele mai bune îndrumări, elemente metodologice, reţete, precum şi instrumente şi metode în Project management.
„Concluziile” reprezintă penultimul capitol al cărţii, având ca „partener” citatul „«To conclude» este la fel de important ca «to start». Dacă nu reușești să finalizezi, nu vei mai avea capacitatea să startezi.”. Pe semne că orice concluzie e un nou început. Găsim în acest capitol un mic tratat despre orgoliu, precum şi o listă cu câteva maxime ce trebuie să se regăsească într-un carneţel al managerului.
Ultimul capitol, şi parcă nu cel din urmă, „Epilog”, cu citatul aferent: „Primul pas pentru a avea un adevăr la mijloc este să acţionăm, să facem lucrurile să se mişte”. Din care luăm şi o învăţătură: „Între noi oamenii, adevărul este relativ, relativ deci relațional, interacțional, interacţiune, deci acţiune”.
 
Despre Virgil Profeanu, de la tenor, om de afaceri la autor de cărţi de business
Îşi are rădăcinile în comuna Spineni, judeţul Olt, este al patrulea copil al soţilor Marin şi Stanca Profeanu şi s-a născut pe 3 septembrie 1974. Este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Craiova, dar a mers pe alte alei ale vieţii. Muzica s-a transformat din pasiune în obiect de muncă, având roluri în opere care s-au jucat pe scene importante din România şi internaţional. Virgil Profeanu ştie să şi scrie, chiar foarte bine, fiind autorul unei cărţi de management şi a unor esee. Îl recomandă în principal poziţia sa de om de afaceri, proprietar din 2001 al  VP Holding, care îşi concentrează activitatea în linii de business, ca: dezvoltarea afacerii, accesare fonduri nerambursabile, dezvoltare software, construcţii, media şi marketing şi altele. Într-un cuvânt, îl putem defini pe Virgil Profeanu ca fiind un om polivalent, un om care creează, lucrează şi, din ceea ce ştie, oferă şi altora informaţiile. Virgil Profeanu este un om captivant prin ceea ce a făcut şi face, prin implicarea sa şi prin personalitatea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.