Acasă Actualitate Ziua Gărzii Naţionale de Mediu, sărbătorită de Comisariatul Judeţean Olt prin activităţi...

Ziua Gărzii Naţionale de Mediu, sărbătorită de Comisariatul Judeţean Olt prin activităţi cu elevii

58

În anul 2003, Guvernul României înfiinţa Garda Naţională de Mediu prin Hotărârea de Guvern nr. 297 din 13.03.2003. Poate din superstiţie, prin Ordinul de ministru nr. 224 din 27 februarie 2007, s-a decis ca pe data de 12 martie în fiecare an, să se sărbătorească „Ziua Gărzii Naţionale de Mediu“. Instituţia este un corp specializat de inspecţie şi control, cu statut specific, ce urmăreşte respectarea fermă a legii în scopul prevenirii şi descurajării fenomenelor infractionale în domeniul mediului înconjurător. Ziua festivă este sărbătorită în fiecare reşedinţă de judeţ prin diverse activităţi în care sunt implicaţi şi elevii, cetăţenii care învaţă astăzi ca să aibe grijă mâine. (George PIŢULESCU)

Presa, ca viţelul la poarta… Prysmian Slatina

Astfel, prima activitate dintre cele dedicate Zilei Gărzii Naţionale de Mediu a Comisariatului Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu s-a desfăşurat marţi, 10 martie a.c., la Prysmian – Cabluri si Sisteme S.A. Slatina, acolo unde un grup de elevi a sosit pentru a participa la un scurt seminar despre factorii poluatori şi ce se poate face pentru a fi evitate urmările grave ce distrug mediul. Elevii au vizitat şi câteva compartimente ale fabricii. Din cauza organizării târzii a evenimentului aniversar, Comisariatul Judeţean Olt nu a efectuat procedurile birocratice de cerere a permisiunii ca şi presa să fie prezentă în incinta fabricii, păzită mai ceva ca Pentagonul. Pentru ca presa să aibă acces, era nevoie de o bizară permisie de la Milano. Prin urmare, singurul reprezentant al presei, interesat de acţiunile din cadrul evenimentului aniversar, a rămas ca viţelul la poarta… Prysmianului, pe semne că poarta se deschide doar când e nevoie.

Elevii liceului din Osica de Sus, îndemnaţi să ia atitudine

La Liceul Teoretic „Ion Gh. Roşca“, din Osica de Sus, în Centrul de documentare şi informare, a avut loc, miercuri, 11 martie a.c., întâlnirea cu elevii, câţiva reprezentanţi de la clasele gimanziale şi liceale. Îmbrăcaţi în uniforme, aceştia au ascultat atenţi prezentarea făcută de Aura Mandache, comisar şi purtător de cuvânt, şi Mihai Chivu comisar, ambii în cadrul Comisariatului Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu. Cei doi reprezentanţi ai instituţiei amintite le-au prezentat elevilor informaţii despre factorii cauzatori de poluare, cine se face responsabil pentru producerea unor dezastre în mediul înconjurător, ce trebuie să facă cetăţenii, precum şi animalele dispărute sau pe cale de dispariţie din cauza poluării. Aceştia i-au îndemnat pe elevi să ia atitudine atunci când observă că cineva nu respectă mediul înconjurător şi să-i atragă atenţia.

Vizită în halele moderne ale ALRO

Elevii de la Şcoala Stoicăneşti, însoţiţi de directorul şcolii, Iulian Zorzoliu, au fost primiţi în vizită la ALRO, acolo unde au aflat ce înseamnă o mare companie care produce un metal apreciat în zona centrală a Europei şi, în acelaşi timp, protejează mediul înconjurător. Gheorghe Geantă, şeful Serviciu Resurse Umane, le-a prezentat elevilor istoricul instituţiei, activitatea, precum şi modul în care protejează mediul această unitate, care, anul acesta, împlineşte 50 de ani.

„Ziua de 12 martie reprezintă Ziua Gărzii Naţionale de Mediu, în acest sens, Comisariatul de Mediu Olt a desfăşurat o serie de activităţi social-educative, în ideea de a creşte gradul de conştientizare a populaţiei şi, în special, a tinerilor, despre importanţa mediului înconjurător. Am desfăşurat o serie de activităţi în colaborare cu Direcţia Silvică Olt, am desfăşurat o serie de lecţii deschise, au avut loc două vizite tematice la operatorii industriali din Slatina, operatori care ştiu ce înseamnă performanţa, care au investit foarte mult în protecţia mediului şi care au un respect deosebit pentru comunitate, respectiv, ALRO S.A. şi Prysmian – Cabluri si Sisteme S.A.“, a declarat Aura Mandache, purtătorul de cuvânt al Comisariatului de Mediu Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.