Acasă Interviu Interviu cu eurodeputatul Victor Negrescu, membru în Parlamentul European

Interviu cu eurodeputatul Victor Negrescu, membru în Parlamentul European

285
 „În cele 8 luni de mandat, am abordat numeroase teme din dorinţa mea de a creşte ponderea vocii României la nivel european. Am lucrat pentru asigurarea dreptului României de a intra în Schengen și am sancționat derapajele la adresa românilor discriminați în Uniunea Europeană”
 
Despre Victor Negrescu, Ziarul de Olt a consemnat la Slatina, în urmă cu mai bine de o jumătate de an, atunci când, ales în poziția de deputat în Parlamentul Europei, acesta a venit în capitala județului Olt pentru a-și prezenta platforma sa politică, cât și ideile sale despre prezentul și viitorul său în cea mai importantă instituție legislativă europeană.
Carismă, atitudine, poziție echilibrată, dimensiune corectă a realității, sunt primele impresii despre cel în cauză. Mai departe, pentru aprofundarea modului cum europarlamentarul în cauză înțelege să fie în slujba comunității, dar și a interesului național, Ziarul de Olt a decis să-l provoace la un dialog. Un dialog devenit interviul care urmează…
 
– Cum poate contribui un ales român în Parlamentul European la creșterea calității vieții conaționalilor săi?
– Am convingerea că un ales în Parlamentul European poate să facă foarte multe pentru România. Un prim mod este prin intermediul legilor şi deciziilor luate la nivelul legislativului european prin care putem să generăm beneficii pentru cetăţenii români. Spre exemplu sunt raportorul special al grupului social democrat din Parlamentul European privind Fondul European pentru Ajustare la Globalizare prin care am contribuit financiar la sprijinirea unor proiecte de creare de locuri de muncă în România după închiderea Nokia şi a uzinelor Mechel. În altă ordine de idei putem să avem iniţiative menite să sprijine un anumit domeniu, şi sunt în acest sens artizanul primului proiect pilot iniţiat de un europarlamentar român privind creşterea accesului la servicii medicale de calitate în mediu rural. Acest proiect, în valoare de peste 1 milion de euro, va fi implementat şi în România şi vom testa măsuri prin care putem să aducem practic serviciile medicale din nou în mediu rural şi urbanul mic. Dacă proiectul va avea succes va beneficia de o finanţare ulterioară de 3 milioane de euro şi va genera sper eu, pentru prima dată, o linie de finanţare europeană pentru serviciile medicale.  Tot în această logică putem să luptăm pentru apărarea drepturilor românilor în tot spaţiul european. Am reacţionat ferm la orice fel de discriminare împotriva românilor şi am acţionat intens pentru a solicita integrarea României în spaţiul Schengen dat fiind beneficiile sociale şi mai ales economice care rezultă din acest lucru. Am avut întâlniri cu mai mulţi comisari europeni şi chiar cu preşedintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz, şi am scris chiar recent miniștrilor de interne și de justiție din UE, dar și Comisiei Europene, cerându-le sprijin pentru intrarea României în Schengen.
 
– De ce credeți că viitorul dumneavoastră fost coleg, Eduard Hellvig, desemnat director la SRI, renunță la o parte însemnată din câștigul de europarlamentar pentru a deveni șeful unei structuri cu greutate, așa cum e SRI?
– Decizia privind parcursul său profesional îi revine strict domnului Hellvig. Iar astfel de decizii nu cred că trebuie reduse la dimensiunea materială. Profit de ocazie pentru a-i ura succes viitorului meu coleg care îi va lua locul în Parlamentul European, dar și lui Eduard Hellvig în noua sa funcție.
 
– Care sunt problemele României pe care dumneavoastră le ridicați în plenul Parlamentului European?
– În cele 8 luni de mandat, am abordat numeroase teme din dorinţa mea de a creşte ponderea vocii României la nivel european. Am lucrat pentru asigurarea dreptului României de a intra în Schengen și am sancționat derapajele la adresa românilor discriminați în Uniunea Europeană. De asemenea, am adus domeniului sănătății din mediul rural 1 milion de euro, am adus la cunoștință românilor, în premieră, posibilitatea accesării de fonduri europene direct de la Bruxelles (lansând un portal de informare în limba română denumit www.granturieuropene.ro), am apărat drepturile utilizatorilor de Internet din UE (fiind nominalizat în domeniul Agendei Digitale la titlul „Europarlamentarul anului”), am atras atenția asupra inechităţii programului Juncker pentru România, dar și multe altele.
 
– Ce alte probleme, decât cele ale României, venite din alte state, sunt aduse la cunoștința plenului?
– Majoritatea colegilor din PE procedează asemeni mie: tratează problemele sociale, de integrare sau financiare din țările lor, dar abordează în același timp și problemele Uniunii Europene ca întreg, lucrând pentru îmbunătățirea vieții pentru noi toți în spațiul comunitar. Există însă şi o serie de membri eurosceptici și extremiști, care nu doar că lucrează la destrămarea UE din interiorul instituțiilor europene, dar afișează adesea și atitudini xenofobe inacceptabile în Europa. Vreau să spun că mă opun cu fermitate demersurilor acestora care de multe ori atacă România şi îi jignesc pe români. De altfel populismul afectează grav Europa şi generează uneori măsuri legislative care ne afectează. Un exemplu este îngrădirea accesului transportatorilor români în Germania prin condiţionări de ordin legal şi financiare. Trebuie să ne opunem acestor măsuri care din interese naţionaliste creează probleme României.
 
– Ce proiecte de natură legislativ-europeană sunt în agenda dumneavoastră?
– În perioada următoare, îmi propun în primul rând să continui promovarea în țară a posibilității accesării de granturi europene, să pun presiune pe instituțiile UE pentru a-i determina să accelereze decizia în privința acceptării României în Schengen dar şi să mă lupt pe cele două domenii cheie în care sunt implicat: subiectele economice şi cele juridice fiind membru în Comisia pentru Bugete şi Comisia Juridică din Parlamentul European.  În acest sens vreau să spun că am elaborat avizul Comisiei Juridice privind crearea Procurorului European care ar urma să lupte împotriva corupţiei la nivel european, am redactat mai multe rapoarte privind fondul de ajustare la globalizare prin care am condus la reintegrarea profesională a peste 3000 de lucrători în toată Europa şi continui să lupt pentru un regulament al Fondului European pentru Investiţii Strategice care să permită şi României şi beneficiarilor de la noi din ţară să acceseze cele peste 315 miliarde de euro disponibili prin acest fond. Totodată, o bună parte a activităților vor fi orientate către domeniul Agendei Digitale – am cerut și voi continua să cer mai multe fonduri europene pentru IT&C în UE, precum și drepturi mai bine definite pentru utilizatorii de Internet.
 
– Cum a perceput Parlamentul European momentul alegerii în funcția de președinte al României, a lui Klaus Iohannis?
– Colegii din Parlamentul European au luat act de rezultatul unor alegeri democratice. Din propria experiență, în ceea ce privește situația României, vă pot spune că mai interesant este pentru ei fenomenul creșterii noastre economice, care menține ritmul de trei ani, în timp ce majoritatea statelor membre încă se chinuie să iasă din recesiune.
 
– Europa de Est fierbe sau chiar fumegă pe alocuri. Cum se vede asta de la Bruxelles?
– Toți membrii Parlamentului European și toți reprezentanții Comisiei vor o rezolvare cât mai rapidă a conflictului din Ucraina. Situația este fără îndoială privită ca o posibilă amenințare la adresa stabilității și păcii din UE, însă există încrederea că un spectru mai larg de sancțiuni și acțiuni coercitive va împiedică escaladarea conflictului. De altfel sunt şi raportorul grupului social democrat pe subiectul finanţării politicii comune de securitate şi apărare şi am solicitat o implicare mai mare din partea UE privind protecţia frontierelor sale de Est şi susţinerea financiară a sistemului de apărare din România.
 
– Candidați la viitorul congres al PSD la o funcție în cadrul partidului?
– În prezent sunt Președinte-coordonator național al organizației PES activists România, recunoscută în statutul PSD, și vreau să îmi canalizez activitatea către această funcție, pe lângă cea de europarlamentar. Ce îmi doresc, însă, este o mai amplă recunoaștere a PES activists România în statutul partidului, iar la Consiliul Național al PSD din martie vom cere acest lucru. Suntem o organizație de peste 7000 de membri, cea mai mare astfel de rețea din Europa, și credem în recunoașterea aportului nostru din acești ultimi 8 ani prin integrarea structurii în sistemul decizional al PSD. M-am consultat deja în acest sens cu președintele Victor Ponta, cu lideri ai Partidului Socialiştilor Europeni și ai PSD. Ca organizație, cea mai recentă acțiune a noastră este campania „Șansa la cultură”, prin care urmărim să oferim tuturor accesul cuvenit la cultură și artă. Astfel, în luna martie, îi încurajăm prin propriul exemplu pe oameni să ofere celor cu posibilități reduse bilete la teatru, cărți, bilete la muzee, abonamente la bibliotecă și alte obiecte cu valoare culturală. O să desfășurăm cu siguranţă și în Olt campania, dar până ne vom clarifica programul îi invit pe toți cei din acest județ la un astfel de gest de solidaritate.
 
– În opina dumneavoastră, alegerile prezidențiale au fost pierdute de Ponta, câștigate de Iohannis sau influențate, decisiv, de altceva?
– Românii au votat pentru o împărțire a puterii. Avem un Guvern dominat de PSD și majoritatea oamenilor au vrut un președinte de dreapta, tocmai pentru un echilibru al scenei politice. Dacă ne uitam și în sondaje, românii spun același lucru – să nu aibă cineva toată puterea. Acesta a fost mesajul lor, și trebuie respectat.
 
– Nu e prea multă birocrație în cadrul instituțiilor europene?
– Într-adevăr, există un anumit nivel al birocrației, însă să nu uităm că suntem 28 de state membre în UE. Chestiunea trebuie privită și din acest punct de vedere. În orice caz, combaterea birocrației este una dintre preocupările momentului în instituțiile UE. Lupta mea însă este cum putem face ca mai mulţi români însă să facă parte din administraţia europeană. De altfel prima interpelare pe care am adresat-o Comisiei Europene a fost privind numărul de România angajaţi la nivelul instituţiilor europene şi am observat că suntem din păcate sub-reprezentaţi mai ales la nivelul decizional. De aceea am solicitat CE măsuri prin care să se reducă acest decalaje şi în acest sens am interpelat chiar secretariatul Comisiilor din care fac parte pentru ca limba română şi traducătorii români să fie prezenţi la fiecare întâlnire.
 
– Cum poate ajuta județul Olt, în vederea îmbunătățirii condițiilor generale de viață, europarlamentarul Victor Negrescu?
– Pot apela la două exemple concrete. În primul rând, milionul de euro despre care am vorbit mai devreme – am reușit să asigur acești bani sistemului de sănătate din mediul rural prin propriul proiect pilot care s-a aprobat în PE. Va exista un apel de proiecte şi aş vrea că şi comunităţi din Olt să participe la acest proiect pilot sau dacă nu se va putea să implementeze soluţiile găsite odată că linia de finanţare va fi disponibilă tuturor. Al doilea exemplu este platforma online pe care am lansat-o recent, www.GranturiEuropene.ro, care facilitează accesarea unor fonduri de peste 35 de miliarde de euro administrate de Comisa Europeană. Cei interesați din Olt – agenți economici, ONG-uri, administrații publice sau simpli cetăţeni – pot consulta informații despre accesarea acestor bani, cu șanse mult mai mari pentru un proiect de succes din granturile europene.
 
– Aveți cabinet la Slatina. Cum se desfășoară activitatea deputatului european Victor Negrescu în provincie și de ce luați act din agenda cetățeanului?
Sunt onorat că am reuşit să deschid acest cabinet în Slatină în urmă cu aproape 5 luni. Am luat această decizie din respect pentru locuitorii din judeţul Olt care îi sprijină pe colegii mei social democraţi din judeţ şi din prisma faptului că avem aici o organizaţie PES activists foarte dinamică ceea ce indică un interes important pentru temele europene. Cabinetul meu este deschis pentru audienţe marţi dimineaţă şi joi dupa-amiază dar evident toată lumea ne poate contacta direct oricând la sediul Organizaţiei Judeţene a PSD Olt. Vă pot asigura că prin consilierii mei sau direct vă vom oferi mereu un răspuns la solicitările dumneavoastră şi evident acţiona pentru rezolvarea problemelor în măsura în care corespund atribuţiilor mele în calitate de europarlamentar. Personal ne putem întâlni la cel mult două-trei luni cu ocazia evenimentelor pe care le organizez sau în timpul programului de audienţe şi pot să spun că m-am ţinut de această promisiune de la preluarea mandatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.