Acasă Interviu Interviu cu Mircea Stan, primarul comunei Colonești

Interviu cu Mircea Stan, primarul comunei Colonești

222
Oricât ar încerca mulți să fugă de adevăr, dintre cei dispuși să ignore realitatea, atunci când se va scrie istoria timpului prezent, a Oltului de după 1989, schimbările majore din acea perioadă, petrecute în Colonești, nu pot fi date de o parte…
Au început cu Nicolae Stan, unul dintre cei mai destoinici primari ai județului, într-o vreme când mulți ar fi vrut să fie ca el, dar prea puțini au reușit. Mai departe, după o pauză de câțiva ani, Coloneștiul a intrat din nou pe mâini bune. Mircea Stan este primarul capabil să țină în ordinea lucrului bine făcut mersul Coloneștiului de acum. Împlinirile sale edilitare sunt o continuare firească a ceea ce a pus ca suflet, într-o viață de om aici, tatăl său: Nicolae Stan…
Despre comuna de astăzi, cât și perspectivele acestei așezări, Mircea Stan face în continuare o radiografie a stării de fapt, a Coloneștiului la început de 2015.
 
 
– Domnule primar, dezvoltarea unei localități presupune investiții majore în infrastructură, în canalizare, în rețele de apă, în educație. Pe ce stă, în această privință, Coloneștiul?
– Suntem o localitate dificilă din punctul de vedere al investițiilor la care faceți dumneavoastră referire. Coloneștiul nu este o comună compactă, iar aici diferențele de nivel implică cheltuieli sumplimentare, legate de proiectare, de valoarea investiției în sine, cât și de execuție. Chiar și așa, canalizarea funcționează, avem deja o stație, vrem, până în Paști, să dăm drumul la al doilea tronson, mai avem nevoie de două pompe… Important este că se lucrează în continuare iar astăzi jumătate din localitate beneficiază de acest serviciu. Din punctul meu de vedere, indispensabil unei comunități. Dacă apa o pot rezolva pe cont propriu, dacă electricitatea e în sarcina unui operator privat, fără canalizare nu există curățenie. Iar de aici pleacă tot confortul și civilizația necesară.
 
 
– Aveți o rețea proprie de alimentare cu apă. Funcționează?
– Sistemul de alimentare cu apă din Colonești răspunde nevoilor comunității, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Mai mult decât atât, cetățenii comunei noastre plătesc trei lei pe metrul cub de apă. Vă spun însă că până la 31 decembrie 2014 prețul a fost de 2,5 lei. Vreau să rețineți un lucru: în componenta acestui preț nu se regăsesc elemente spectaculoase de profit. Practic, punem în prim-plan avantajul cetățeanului, iar noi, cei plătiți de ei, trebuie să găsim soluțiile cele mai avantajoase pentru a crea elementele de confort și accesibilitate.
 
 
– Se face școală la Colonești?
– Vedeți dumneavoastră, suntem una dintre acele localități rurale confruntată cu ceea ce mulți încearcă să ascundă: depopularea masivă, numărul nașterilor scade de la an la an, exodul spre Slatina și Pitești, deși mai redus ca intensitate în ultimii ani, nu trebuie negat, dar chiar și așa, infrastructura colară este o prioritate pentru noi, administrația locală. Avem o singură școală, unde funcționează și grădinița, aproximativ 130 de elevi unde, după inundațiile puternice din vara lui 2014 am reușit să reabilităm, în timp optim, și să asigurăm toate condițiile necesare unui proces educativ corect. Iar despre acele inundații parcă n-aș vrea să mai vorbesc prea mult. Atunci, natura și-a făcut de cap, iar noi am fost neputincioși. Tot după acele inundații am fost nevoiți să intervenim în reabilitarea căminului cultural și a bibliotecii comunale. Cred că am reușit să realizăm și aici ce trebuia făcut, în condițiile în care nimeni nu a putut anticipa sau preveni într-un fel dezastrul din vara anului trecut.
 
 
– Mai poate Coloneștiul să fie afectat de inundații?
– E greu de anticipat factorul meteo. Nimeni nu știe cu exactitate ce ploi vor fi de acum încolo. Din punctul nostru de vedere, am reabilitat cursul Vediței, pentru ca în albia acesteia să rămână sub control cantități excedentare de apă. Continuăm această lucrare și anul acesta, pe o lungime de trei kilometri și jumătate. Este una amplă, unde trebuie parcurs, pas cu pas, tot traseul. Mai mult, am demarat un proiect privind refacerea canalelor colectoare care duc spre Vedița. Aici era o altă problemă din zona securității Coloneștiului, în caz de inundații.
 
 
– Ce proiecte aveți pentru drumurile comunale?
– În Colonești mai sunt multe de făcut. Recunosc asta, chiar dacă ce este realizat până acum ne poziționează într-un clasament onorabil al localităților dezvoltate din județul Olt. Avem proiect și licitație pentru asfaltarea a șase kilometri de drumuri comunale. Vreau să găsim finanțare, iar această problemă să fie rezolvată!
 
 
 
– În multe localități, iluminatul public e o problemă. Cum e la Colonești?
– Ați atins o zonă sensibilă: iluminatul public afectează o parte din bugetul localității, iar oamenii înțeleg necesitatea pe moment. Atunci când vine vorba de factură, lucrurile stau altfel. De aceea, am demarat un proces de iluminat public, cu becuri economice, care să consume la jumătate față de cele inițiale. Am împărțit localitatea pe cinci tronsoane, am acționat în trei, iar în curând vom interveni și în celelalte două…
 
 
– Cum vedeți dumneavoastră noua gândire a celor din Ministerul Finanțelor, de a repartiza direct sumele cuvenite bugetelor comunităților locale, fără ca acestea să mai treacă prin consiliile judeţene?
– Vă răspund la această întrebare, dar nu în sensul unui răspuns care să vizeze instituția care repartizază banii. Mă refer aici, strict, la beneficiile pe care le are Coloneștiul. Avem o creștere a sumelor alocate față de anii trecuți, iar asta înseamnă foarte mult. Mai departe sunt nuanțe și nu cred că are relevanță să intrăm în discuții pe această temă.
 
 
– O problemă dureroasă a satului românesc: locurile de muncă. Ce faceţi la Colonești?
– Din păcate, mulți oameni vin la primar pentru a obține un loc de muncă. E greu să oferi așa ceva, dacă nu imposibil, dar avem în Colonești, în clipa de față, o capacitate de producție în doemniul textilelor, unde lucrează cincizeci de oameni. Mai mult decât atât, sunt perspective de extindere a acestei afaceri, iar asta ne bucură pe toți, pe cei interesați, cât și administrația locală.
 
 
– Coloneştiul, mişcare de rezistenţă prin cultură…
– Satul românesc luptă pentru a-și afirma existența prin cultură. E o bătălie uneori nedrepată, dar ea trebuie dusă mai departe! Dacă vom ceda și vom renunța la particularitățile noastre culturale, peste timp nu le vom putea reface. Noi avem Festivalul de Călușari „Ilie Martin”, desfășuarat anual, de Sf. Ilie. Mai mult, am format o grupă de mici călușari, cu vârsta cuprinsă între zece și doisprezece ani, coordonată de un om care știe ce înseamnă Călușul Românesc: Dan Valerică.
 
 
– Domnule primar, las fotbalul la urmă…
– Și eu l-am lăsat în urmă cu câțiva ani (n.n. Mircea Stan, fost component al ultimei echipe mari a celor de la FC Argeș, dar și al celor de la Zimbru Chișinău, U Cluj, FC Brașov și Farul Constanța), dar aici, la Colonești avem echipă în Liga a IV-a și ne gândim serios la promovarea în Liga a III-a, după sezonul 2015-2016. Până atunci, e mult de muncă, iar fotbalul de astăzi nu mai e deloc ceea ce a fost. E o criză generalizată. Însă, nu-mi cereți mie să vorbesc, acum, despre asta!
 
 
– Omul politic Mircea Stan?
– Vreau să vorbesc mai puțin despre asta, cum cred că ar trebui s-o facă toți primarii din această țară și să se ocupe de administrație. Altfel, am o opinie a mea și v-o dezvălui acum: eu cred că un om politic adevărat e cel a cărui constucție publică se bazează pe votul direct luat de la cetățeni. Vreau să vă mai spun un lucru: nu știu câți primari de cursă lungă, pe care Oltul îi are stăzi, ar recununoaște – pentru localitatea ta, pentru cetățenii eim niciodată nu vei face totul. Întotdeauna, trebie să găsești altceva și altceva.
 
 
– Ați adus în discuție cetățenii. Pe cei ai comunei Colonești. Ce mesaj le transmiteţi acestora?
– Vedeți, în locul mesajului aș lăsa faptele, dar dacă tot mă provocați, vreau să vă spun că în tot ceea ce face, primarul Mircea Stan pune pe primul loc interesul cetățenilor acestei localități. E o onoare și o datorie deopotrivă pentru mine…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.