Acasă Interviu Interviu cu deputatul Colegiului 2 – Scorniceşti-Potcoava, Daniel Ionuţ BĂRBULESCU

Interviu cu deputatul Colegiului 2 – Scorniceşti-Potcoava, Daniel Ionuţ BĂRBULESCU

263
«PSD-ul trebuie să scape de etichetele nedrepte, lipite de-a lungul oamenilor, altfel toate eforturile noastre de a guverna bine ţara, vor fi în zadar»
 
La început de sesiune parlamentară, deputatul Daniel Bărbulescu a fost prins în mijlocul evenimentelor, cap de afiş al începutului de an. În Comisia Juridică, acolo unde acesta este membru, s-au discutat cererile iniţiale formulate de DNA împotriva Elenei Udrea. Dar nu despre aşa ceva am găsit de cuviinţă în interviul de faţă,  am provocat întrebări pentru cel care reprezintă în Parlamentul României, în Camera Deputaţilor, cauza publică a cetăţenilor din Colegiul „ Scorniceşti-Potcoava.
 
– Ce vă propuneţi pentru noua sesiune parlamentară?
– Anul care s-a încheiat recent, dar şi primele zile ale lui 2015, au adus în atenţia publică teme de mare interes pentru agenda cetăţeanului, precum modificarea legislaţiei electorale, revizuirea Constituţiei sau o nouă lege a partidelor politice. Cred că în această sesiune parlamentară este nevoie mai mult ca niciodată de o colaborare reală şi în interes public între toate partidele politice, pentru adoptarea cât mai rapidă a unui set coerent de legi în domeniile enumerate anterior.
 
– În cadrul acestei sesiuni parlamentare este iminentă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta. De ce n-ar pica? De ce ar trebui să mai rămână?
– În primul rând, pentru că românii, aşa cum reiese şi din ultimele cercetări sociologice, nu îşi doresc concentrarea tuturor pârghiilor politice în mâinile unei singure forţe politice. De asemenea, consider că PSD a înteles mesajul poporului român şi că singura sa şansă pentru supravieţuire politică este să guverneze bine România, şi consider că asta şi facem. Nu, în ultimul rând, pentru judeţul Olt, pentru că este prima data în ultimii 25 de ani, când avem un oltean ministru la un portofoliu extrem de important, de unde se pot direcţiona sume considerabile necesare investiţiilor din Slatina şi judeţul Olt.
 
– La aproape trei luni de la victoria „lucrului bine făcut” împotriva „mândriei de a fi român”, ce nu vă place la cel pe care nu l-aţi votat, la preşedintele Klaus Iohannis?
– Cred că preşedintele României se află încă în perioada de graţie, de acomodare, aşa este în primele 6 luni ale mandatului. Sincer, apreciez dorinţa de coabitare a domniei-sale, dar şi echilibrul discursului domniei-sale din plenul reunit al parlamentului, de luni după-amiază.
 
– De ce nu au votat slătinenii, într-o majoritate covârşitoare, Victor Ponta la alegerile prezidenţiale?
– Slatina este unul din cele două municipii reşedinţă de judeţ, unde Victor Ponta a câştigat alegerile. Sigur, scorul nostru putea fi mai mare, probabil, ar fi trebuit să acordam o mai mare atenţie comunicării on-line, tinerilor, în special, şi să conştientizăm mai mult faptul că, în ultimul an, spre Slatina, au venit fonduri substanţiale de la guvern.
 
– O întrebare în continuu reeditată: câte locuri de muncă aţi creat în Colegiul 2?
– Prin proiectele legislative susţinute şi măsurile guvernamentale implementate am încurajat permanent investitorii doritori să creeze noi locuri de muncă. Chiar dacă geografic nu se încadrează Colegiului 2, noua fabrică Prysmian din Slatina sigur va angaja şi lucratori din nordul judeţului.
 
– Colegul dumneavoastră de Cameră, Florin Iordache, a fost într-o vizită pe la DNA. Nu l-aţi întrebat şi dumneavoastră de ce?
– Eu cred în statul de drept şi în prezumţia de nevinovăţie. Atât timp cât nici măcar nu a fost anunţată începerea urmăririi penale sau suspiciunea săvârşirii vreunei fapte penale, nu am considerat necesar să întreprind nimic în acest sens.
 
– Reforma internă a partidului întârzie. Trebuie separată funcţia politică de cea administrativă?
– PSD-ul trebuie să scape de etichetele nedrepte, lipite de-a lungul oamenilor, altfel toate eforturile noastre de a guverna bine ţara vor fi în zadar. Această chestiune va fi tranşată de Consiliul Naţional din martie, unde votul va fi liber. Personal, cred că e o idee bună ca politica să fie făcută la sediul partidului, iar administraţia la consiliul judeţean şi primării. Astfel, nu se mai amestecă şi se confundă lucrurile.
 
– În contextul întrebării de mai sus, vă gândiţi să vă implicaţi mai mult la nivelul Organizaţiei Judeţene Olt a PSD?
– PSD Olt este condus de o echipă, în mod consensual şi colegial, unde mă simt foarte confortabil. Stabilim împreună rolul şi poziţia fiecărui membru, aşa că vom stabili împreună, la momentul oportun, toate detaliile.
 
– În 2012, la Slatina, Victor Ponta spunea că se lasă de politică dacă nu se face Autostrada Piteşti-Slatina-Craiova? E o pierdere un asemenea om pentru clasa politică românească? Asta, în condiţiile în care autostrada respectivă este o poveste de adormit copiii din Scorniceşti şi Potcoava, acolo unde dumneavoastră sunteţi deputat…
– Nu am renunţat nici o clipă la acest deziderat. Primul pas a fost făcut la dezbaterile bugetului de stat pe 2015, când, cu ajutorul ministrului Darius Valcov, am reuşit să trecem un amendament prin care centura Slatinei a primit 1.900.000 lei, care trebuie cheltuiţi de urgenţă şi sunt suficienţi pentru studiul de fezabilitate şi demararea lucrărilor.
 
– Toate partidele politice au o problemă de identitate structurală. Nimeni nu îşi asumă tăieri în carne vie. Dacă apare şi în România un Tsipras?
– Ultimele sondaje arată că în preferinţele electoratului, astăzi sunt foarte sus PSD şi PNL. După ele, nimic. Vidul de reprezentare politică lăsat de cele două mari partide de stânga, respectiv, dreapta, lasă loc dezvoltării unui focar politic extremist, iar lucrul ăsta trebuie să ne preocupe pe toţi actorii politici responsabili.
 
– Mai poate Traian Băsescu să aibă un cuvânt de spus în politica românească?
– Consider că nu, tot ce a avut de spus a fost exprimat în cei 10 ani de mandat.
 
– Acum mai bine de un an, tot într-un interviu acordat Ziarului de Olt, spuneaţi că luaţi în calcul chiar să vă retrageţi din viaţa politică. Ce ar câştiga omul Daniel Bărbulescu din asta?
– Mai multă linişte şi mai mult timp pentru familie.
 
– De ce credeţi că trebuie să suporte acest popor o clasă politică incapabilă să producă prosperitate?
– Clasa politică este o radiografie a societăţii pe care o reprezintă, bună sau mai puţin bună. În acelaşi timp, însă, mai e mult loc pentru eficienţă şi responsabilitate în politică.
 
– Aveţi coşmaruri cu generalul Oprea şi interesul său naţional care să nu coincidă cu cel al PSD-ului?
– Nu am coşmaruri, dar nu am nici aşteptări de la generalul Oprea şi oamenii săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.