Acasă Politic Darius Vâlcov rezolvă problema…

Darius Vâlcov rezolvă problema…

37

Joi, Banca Naţională a României a anunţat un curs de 4,3287 lei/franc pentru fracul elveţian, fiind un maxim istoric. Drept urmare, românii care au credite în respectiva monedă, au avut de suferit, datoriile faţă de bănci ale cetăţenilor cu astfel de credite crescând brusc.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, pune pe masa de lucru două soluţii: rescadenţarea şi programele proprii ale băncilor de conversie şi anihilare a efectelor aprecierii puternice a francului elveţian în raport cu moneda naţională. Vâlcov a precizat că rescadenţarea creditelor, care rezolvă 51% din situaţii şi că rata la credit pentru primii doi ani va scădea foarte mult, iar în anii următori o mare parte din cheltuieli va fi preluată de stat, prin reducere la impozitul pe venit.

“A fost o discuţie foarte bună la sediul BNR. Va continua această discuţie şi săptămâna viitoare. Am încercat şi încercăm să identificăm în primul rând situaţia în care ne aflăm şi apoi să vedem care sunt soluţiile pentru a rezolva, pentru o mare parte dintre cei care au aceste credite în franci elveţieni, pe un termen mai lung, această problemă. Din analiza datelor, pentru că s-a făcut o analiză foarte exactă, s-a constatat că nu este vorba despre 150.000 de persoane care au aceste credite. Vorbim de 75.412 debitori (persoane fizice) şi numărul de bănci ce au un portofoliu destul de important, de peste 90%, este de numai şase bănci. Există o soluţie la această problemă, din iulie anul trecut, când conform Ordonanţei 46/2014, Guvernul a aprobat şi a susţinut rescadenţarea creditelor pentru persoanele care aveau un nivel al veniturilor sub un anumit prag. Această Ordonanţă merge în Parlament şi va putea să fie lărgit acest cadru astfel încât să încadrăm cât mai multe persoane din cele 75.000 care au nevoie de o astfel de rescadenţare”, a spus Darius Vâlcov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.