Acasă Învățământ Se întâmplă la Gîrcov – Episodul 2. Şcoala, grădiniţa şi barurile au...

Se întâmplă la Gîrcov – Episodul 2. Şcoala, grădiniţa şi barurile au rămas, încă, la locurile lor

210

În ediţia „Ziarului de Olt”, care făcea trecerea din luna octombrie în luna noiembrie, vă prezentam cazul unei misterioase anonime, scrisă de un grup de profesori din Gîrcov, nemulţumiţi de faptul că, pe lângă şcoală şi grădiniţă, există alte două „instituţii”: baruri. Care baruri afectează grav bunul mers al cursurilor, pentru că elevii merg la cele două localuri şi astfel procesul de învăţământ este afectat. Dar mai afectate de închiderea localurilor par a fi instituţiile care ar trebui să ţină la distanţă ispita de îngeri. Profesorii revin cu o altă scrisoare, în care ne prezintă mersul acţiunilor demarate de aceştia. (George PIŢULESCU)

Scrisoarea a II-a

Pe sistemul „presa e cu noi”, dascălii misterioşi, dar cunoscuţi de cei care sunt învinuiţi de gravele încălcări ale legii, mulţumesc publicaţiei noastre pentru implicare, singura care a dat curs celor povestite de aceştia.

„Voi începe prin a vă mulţumi pentru faptul că sunteţi singurii care aţi ales să nu neglijaţi povestea noastră şi aţi luat atitudine! Am rămas surprinşi să auzim că cineva a relatat ce se întâmplă şi a încercat să tragă de mânecă autorităţile, care, fără să primescă un imbold, nu fac niciodată absolut nimic pentru noi! În urmă anchetei dumneavoastră, am primit răspuns pe e-mail de la prefectură, de la ANPC, dar şi de la domnul primar şi noua directoare, prin intermediul interviurilor telefonice! Doresc să vă anunţ că suntem dezamăgiţi de răspunsurile tuturor instituţiilor la care am apelat:

– Prefectura – au luat act de această reclamaţie doar după ce dumneavoastră aţi mediatizat cazul (am mai făcut sesizări şi înainte), dar, bineînţeles, că nu au luat măsuri!

Credem cu ardoare că este singură instituţie care ar rezolva problema într-un mod foarte simplu şi elegant: să pună toate instituţiile abilitate să aplice legea, nimic alceva!

Totul ar fi clar dacă prefectura va impune domnului primar să ia atitudine şi să retragă autorizaţiile de funcţionare ale barurilor din faţă şcolii, autorizaţii care au fost acordate fraudulos tot de instituţia dânsului.

– ANPC Olt – tot ce au putut să facă dânşii a fost să vină, să vadă, să dea o amendă formală şi să plece fără să facă absolut nimic, cu toate că sub nasul nostru şi al copiilor se vând ţigări, băuturi alcoolice, se joacă jocuri de noroc şi au loc scandaluri aplanate de poliţie şi de mascaţi!

– ANPC Bucureşti – de la sediul central al ANPC primim cel mai dezamăgitor, mârşav şi dezolant răspuns: suntem înştiinţaţi că există o lege ce interzice activităţi de comerţ cu băuturi şi băuturi alcoolice la o distanţă mai mică de 50 m de unităţile de învăţământ, dar, tot dânşii ne comunicau că există o lege care interpretează acestă distanţă (că este permis comerţul, dar nu pe căile şi trotuarele de acces în şcoli şi grădiniţe, dar noi asta încercăm să le demostram că aceste baruri sunt chiar la intrarea şi ieşirea din instituţiile de învăţământ) ! Este o ruşine ce se întâmplă, ce se poate interpreta la o distanţă de 10 m, nu mai mult!

După cum puteţi observa, viitorul copiilor, în viziunea lor, se poate interpreta după bunul lor plac şi, probabil, nu vor mişca un deget pentru cauza noastră! Vă rog, poate sub presiunea presei vor interpreta corect şi vor luat atitudine!

Doamna directoare cum poate să mintă în aşa fel? Îi reamintesc că stăm cu dânsa la masa din cancelarie când elevii şcolii merg la barurile de peste drum în timpul orelor de curs!

Nu este normal să primiţi un asemenea răspuns de la dânsa, dar văd că are un tupeu fantastic de când se află sub aripa politicului, care a şi numit-o directoare în locul doamnei Nineta Ivan, cea care s-a prefăcut că nu vede ce se întâmplă în curtea dânsei!

Îi propunem un târg cinstit, în viziunea noastră: să-şi dea demisia doamna directoare dacă copiii merg la bar! Propuneţi-i dumneavoastră asta telefonic sau personal şi vă asigurăm că nu va acceptă acest târg, pentru că ştie că v-a minţit, iar copiii merg regulat la bar în timpul orelor, dar şi după! Nu putem să ne spunem punctul de vedere doar sub protecţia anonimatului pentru că ţinem la locul de muncă şi, implicit, la aceşti copii! Domnul primar a moştenit această problemă de la fostul primar, care este adevăratul vinovat pentru ce se întâmplă! Îl rugăm să nu închidă ochii dimineaţa când merge spre primărie, iar AMBELE baruri sunt deschise (unul de la 7.30, iar celălalt la orele 10.00 sau 10.30 dimineaţă, care susţine dânsul că se deschide după orele de curs)! Nu suntem copii şi nici naivi, aşa că îl implorăm să ia atitudine, iar dacă nu doreşte să închidă barurile atunci să le dea autorizaţie de funcţionare după orele 14.00-15.00, când se încheie orele de curs şi să se asigure că se va respecta acest program! Vă rugăm din suflet să perseveraţi cu demersurile ce le aţi întreprins până acum, sunteţi singurii care aţi ridicat un deget pentru noi, pentru aceşti copii şi care ne daţi speranţe că poate autorităţile vor pune legea în aplicare, schimbând poate viitorul ţării!”.

Serialul nu se opreşte aici

Seria materialelor pe acest subiect nu sunt epuizate şi vor continua până în momentul în care se va constata rezolvarea divergenţelor, interpretarea corectă a legii şi primarii vor mai şi citi ceea ce semnează, atunci când vine vorba de autorizaţiile de construcţii în perimetrul instituţiilor de educaţie, formare şi cultură.

Situaţia se poate rezolva doar dacă toţi cei din jurul mesei renunţă la măşti şi joacă cu cărţile pe masă. Publicaţia noastră va monitoriza toate „personajele” din acest serial şi rămâne de văzut dacă instituţiile abilitate renunţă la o partidă de Solitaire şi soluţionează această mică problemă. Sistemul de învăţământ trebuie apărat de factori nocivi, astfel vom putea fi mândri că din Gîrcov pleacă viitori prefecţi, viitori inspectori şcolari, viitori angajaţi ai ANPC şi nu viitori consumatori în exces de alcool, tutun sau alte substanţe periculoase. Rezolvarea stă în câteva manevre birocratice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.