Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

271
De Revelion, pe Esplanadă, şampania a fost rece. Rău…
Administraţia Slatinei s-a ţinut de cuvânt şi a făcut ceva de Revelion, pe Esplanadă. Asta, în condiţiile în care se anticipa că vremea va fi opusul celei care a fost de Crăciun, atunci când s-au înregistrat în Slatina şi 16 grade Celsius, cu plus. Meteorologii au avut dreptate: frigul a fost pătrunzător. Cea mai rece noapte din anul trecut, cea mai friguroasă din ăsta nou, început. În aceste condiţii, şampania oferită de oficialităţi a fost primită cu reţinere. Motivul? Temperatura extrem de scăzută din sticlă, din mediul înconjurător. Data viitoare, în astfel de situaţii, poate s-o gândi cineva serios să intervină corect. Cu vin fiert. E mai ieftin, e mai accesibil ca preţ şi are un efect garantat asupra consumatorului…
 
Tragedia începutului de an
Doi soţi aveau viaţa înainte. Totul s-a terminat brusc pentru ei în seara zilei de 3 ianuarie 2015, atunci când el, de 31 de ani, ea de 26, nu s-au mai trezit din somn. O instalaţie artizanală, menită să genereze căldură în apartamentul din Balş, unde aceştia locuiau, e cauza exactă a tragediei. Practic, echipele medicale venite rapid la faţa locului nu au putut decât să constate, la finalul unei tentative de resuscitare, decesul celor doi. Inconştienţa folosirii unor dispozitive empirice, realizate artizanal, produce tragedii incomensurabile. Cea de pe 3 ianuarie 2015, înregistrată în oraşul de pe Olteţ, la etajul 9, în Turnuri, e o dovadă mai mult decât clară. Regretele sunt tardive…
 
Cade! Chestiune de zile…
Singurul monument care mai aminteşte în Slatina de jertfa supremă a celor care au plătit cu preţul vieţii, în decembrie 1989, este troiţa din lemn amplasată în parcul din faţa Casei de Cultură a Tineretului din Slatina. Monumentul peste care au trecut zăpezi şi ploi este deja într-o poziţie nefirească, din cauza timpului care nu iartă. Prăbuşirea monumentului pentru care nu se face nimic de către autorităţile de tot felul, care vin aici doar să dănţuiască la pomenire coliva omagială, este iminentă. Ar fi nevoie de o restaurare capitală sau măcar de o cârpeală tipic românească! Din păcate, nimeni nu mişcă un deget… Eroii sunt buni doar în campaniile electorale sau în discursurile de promovare ale celor care gustă pe deplin fructele societăţii libere.
 
Mai zicem ceva de conştiinţă civică?
51 de milioane de euro la Craiova. Pentru Olguţa. Spitalul Universitar se prăbuşeşte…
Băiat parolist, Victor Ponta. S-a ţinut de cuvânt, domnule. Om de caracater care nu dă înapoi. În regiunea unde a fost votat preşedinte, deşi la Cotroceni este altcineva, premierul României a dispus alocarea a 51 de milioane de euro pentru construcţia unui stadion… regional, la Craiova. Investiţia va costa, finalmente, vreo 80 de milioane, după câteva rectificări făcute de executant. Poate fi gata la termen, la sfârşitul lui 2016, atunci când este prognozată finalizarea investiţiei. Numai că, pe spate nu cade nimeni pentru un stadion. Oamenii cu capul pe umeri ştiu că obiectivul va fi predat unei firme private. În schimb, Oltenia avea şi ea alte priorităţi, cum ar fi: Centură la Balş, o renovare completă a Spitalului Universitar din Craiova, acolo unde un colectiv medical de excepţie, care depăşeşte media regiunii, nu suplineşte deteriorarea gravă a obiectivului medical. Dar, stadionul e o prioritate…
 
Ultimii tâlhari ai anului 2014
La început de an, IPJ Olt ne prezintă un caz cu infracţiuni, care pare să fie ultimul pe anul 2014. În seara de Sfântul Ştefan, 27 decembrie 2014, două persoane de sex masculin, N. Ionuţ – de 26, respectiv, B. Marius – de 35 de ani, din comuna Icoana, au pătruns în casa unei femei de 81 de ani, din aceeaşi comună. I-au aplicat mai multe lovituri cu corpuri contondente, după care i-au sustras, dintr-o haină, suma de 2.000 lei. Victima a fost internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, iar în urma examinării medico-legale s-a constatat că leziunile traumatice i-au pus în primejdie viaţa. Cu o zi înainte de Revelion, cei doi au fost încarceraţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă, pe numele lor fiind emise mandate de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de tâlhărie calificată şi tentativă de omor calificat.
 
Justiţie cu celeritate. Drogaţii merg la închisoare!
Magistraţii de la Tribunalul Olt au procesat repede pe dinainte. Într-un dosar care a adus în faţa instanţei 51 de inculpaţi, legaţi între ei prin trafic şi consum de droguri. 15 sunt elevi la trei licee cu pretenţie din Slatina. Şefii reţelei au primit pedepse de 7, respectiv 4 ani de închisoare. La 11 adolescenţi consumatori justiţia a dat dovadă de blândeţe: amenzi penale. Mari, dar suportabile de cei care au încercat gustul substanţelor interzise. Au mai fost ceva pedepse cu închisoarea, cu suspendare, va mai fi şi un recurs în speţa dată. Important este ca cei în cauză, cât şi societatea, să înţeleagă ce e de înţeles: prostia şi extravaganţa se plătesc! Iar de pe margine, e de apreciat modul cum magistraţii de la Olt n-au pierdut timpul degeaba în această situaţie. Un proces rapid, eficace, desfăşurat ca la carte. Semn că dacă se vrea celeritate, se poate…
 
Gândim la fel, simţim la fel, plătim la fel…
Aleşii locali din Slatina, oameni cu simţul răspunderii. În consecinţă, în ultima şedinţă de consiliu local, din anul 2014, s-a stabilit că slătinenii vor avea ocazia să plătească, şi pentru 2015, deşi nu este an electoral, aceleaşi impozite şi taxe locale. Hotărârea cu pricina a fost votată de toată lumea. Pe pariu că şi pentru 2016 se va proceda la fel. E prea puţin să credem că într-un an cu alegeri, locale şi parlamentare, se va mai gândi cineva să umble la valoarea unei taxe, la cuantumul vreunui impozit. Nu de alta, dar slătinenii petrec în acest fel trei ani fără ca cineva să le modifice sumele datorate municipalităţii. În schimb, gradul de colectare are nişte probleme, dar… asta e! Nu toată lumea onorează impunerile şi nu toţi funcţionarii din Direcţia Economică îşi fac treaba cum se cuvine…
 
Din Oltul real: porumb nerecoltat în nord
Lumea e plină de specialişti, analişti, oameni vizionari, care spun că anul agricol 2014 a fost unul de succes. Privind din birourile luxoase ale marilor centre de afaceri din capitală, aşa o fi. Numai că, pe teren, lucrurile sunt dramatice în unele situaţii. Spre exemplu, în nordul judeţului, sute de hectare de porumb sunt şi acum nerecoltate de către cei care au finanţat recolta. De vină: ploile din anul trecut, cele care nu au permis nici măcar intervenţia manuală în ceea ce priveşte recoltarea solelor respective. Mai mult decât atât, chiar dacă recolta pare bună, ea e pe cale de a fi compromisă definitiv: animalele sălbatice, cât şi nişte fiinţe bipede de origine humanoidă dau târcoale şi distrug sistematic investiţia făcută de agricultori. În tot acest timp, anul agricol 2014 este prezentat drept unul de succes. De acolo, din turnurile de sticlă, de unde România se vede roz.
 
Ne pregătim de… Zilele Slatinei
Şi anul acesta vor avea loc manifestări dedicate atestării documentare a municipiului Slatina. Calendarul manifestărilor va fi, pe pariu, acelaşi! Poate nici discursurile despre importanţa evenimentului nu vor fi altfel! Până la urmă, despre târgul de pe malul Oltului s-a spus şi s-a scris cam tot ce era de consemnat. În consecinţă, ne vedem la centrul cultural care poartă numele unui dramaturg parizian născut pe la noi – Eugen Ionescu, probabil, şi în holul central al muzeului judeţean, iar de cântat, la Sindicate, pe scenă vor urca artişti naţionali, care profită din plin de zapisul semnat acum 647 de ani de Vladislav Vlaicu. E posibil să vină şi vreo vedetă internaţională, aflată în atenţia muzicologilor, în urmă cu vreo trei decenii. Altfel, de făcut cineva „Cetăţean de onoare“, nu prea mai este cine. Sau, cine ştie…
 
Spitalul din Drăgăneşti-Olt, parte a celui Judeţean…
E un proiect de suflet al actualului primar de la Drăgăneşti-Olt, Rotaru Pantelie. Omul vrea cu orice preţ redeschiderea Spitalului din Drăgăneşti-Olt, închis pe timpul când cineva se gândise la reformarea sistemului sanitar din România, dispunând în acest sens închiderea epavelor medicale aflate în funcţiune prin diverse târguri ale ţării. Soluţia inedită găsită de Pantelie, în colaborare cu administraţia judeţului, este transformarea acestuia într-o secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Proiectul e… interesant. Adică, doctorii de la Slatina, şi aşa puţini în punctele cheie ale stabilimentului, vor merge repede la Drăgăneşti, de două, trei ori pe săptămână, pentru a servi electoratul primarului Pantelie. S-o vedem şi p’asta!
 
Şeful SRI a ieşit la pensie…
După ani în fruntea filialei Olt a Serviciului Român de Informaţii sau cum s-o numi subsidiara judeţeană a instituţiei, Ştefan Vlăduţescu a ieşit la pensie. Cu o retribuţie bună, până la urmă, corectă, acesta şi-a încheiat misiunea onorabil, în fruntea SRI Olt. Din păcate, pentru că aşa sunt legile în România şi cam peste tot în lume, la sfârşitul activităţii, colonelul Vlăduţescu nu poate să depună un raport de activitate. E, prin natura firii, puţin secret de serviciu. Altfel, celui în cauză, mulţi îi urează pensie cât mai lungă. Deşi, neoficial, un angajat al unor asemenea servicii, conform statutului profesional, nu-şi încetează, efectiv, legăturile cu sistemul. Atenţie, vecini ai colonelului Vlăduţescu! Vedeţi ce spuneţi atunci când e mai bine să nu vorbiţi…
 
Slatina şi-a ales simbolul. Făcut acum 124 de ani
O campanie interactivă, promovată de primarul de la Slatina, Minel Prina, desfăşurată la sfârşitul anului trecut: poporul slătinean a fost pus în faţa situaţiei de a-şi alege simbolul care reprezintă oraşul de pe malul Oltului. Slătinenii, oameni conservatori, au optat pentru Podul Olt, obiectiv realizat în 1891. Adică, dând o interpretare acestei opţiuni, se poate spune că de atunci încoace, oraşul în cauză, avansat la rang de municipiu, devenit în fel şi chip, nu a produs nimic semnificativ. Ăsta chiar este un motiv de îngrijorare, căci o sută şi ceva de ani înseamnă, totuşi, ceva în istoria unei comunităţi care se vrea dinamică. E posibil ca şi peste alţi o sută de ani, slătinenii să aleagă tot Podul Olt. Sau, cine ştie, vor depăşi pragul conservatorismului şi se vor orienta spre alte obiective importante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.