Acasă Actualitate Una bună din bugetul pe 2015

Una bună din bugetul pe 2015

34

Guvernul a lansat în spaţiul public proiectul legii bugetului pe anul 2015. Documentul oficial este postat pe site-ul Ministerului Finanţelor. Conţinutul său va fi dezbătut în Parlamentul României, acolo unde actuala majoritate are şanse reale să-l transforme în lege. În componentele sale se regăsesc, în zone sustenabile, pomenile electorale făcute de candidatul Victor Ponta.

La prima vedere, nu e nimic senzaţional. Însă, în detaliu, la o privire atentă, locuitorii judeţului Olt pot să vadă şi una plină şi una goală. În ambele situaţii, elementul comun este infrastructura.

Faimoasa autostradă Piteşti-Slatina Craiova, promisă de Ponta la Slatina, nu există. Oficial se spune că va fi făcută din fonduri europene, deşi aici sunt multe de discutat, iar totul se poate rezuma astfel: pe nici un master-plan de transporturi rutiere nu există coridor european care să se suprapună pe acest traseu, iar bugetul european nu susţine poteci asfaltate.

În schimb, tot în cadrul componentei infrastructură rutieră, în proiectul bugetului pe anul 2015, apar următoarele autostrăzi: Nadlac-Arad-Bucureşti – finalizarea lucrărilor, Autostrada Transilvania – continuarea lucrărilor, Autostrada Bucureşti-Ploieşti-Braşov – finalizarea tronsonului Braşov-Comarnic, Autostrada Bucureşti-Ploieşti-Focşani-Bacău-Paşcani şi…

… marea surpriză: Autostrada de Sud: Bucureşti-Alexandria-Craiova-Turnu Severin-Timişoara – demararea proiectului

O parte din acest coridor rutier de mare viteză va traversa judeţul Olt prin zona municipiului Caracal. Cel mai probabil, lângă Stoeneşti va fi construit un nou pod rutier peste Olt. Există şi soluţia Fărcaşele. Oricum, pe olteni nu-i încântă atât de mult această investiţie. Concentrarea industrială este în zona capitalei judeţului, la Slatina, acolo unde va rămâne mai departe infernul rutier de pe strada Oituz, iar pentru cei mai curajoşi, traversarea Balşului va rămâne o problemă destul de mare.

În schimb, nepoţilor celor care astăzi sunt abia părinţi de copii la grădiniţă li se va povesti despre marea trilogie din judeţul Olt, de după 1989: podul de peste Dunăre – visat de Frunzulică, Hidrocentrala de la Islaz – asumată de Rodica Stănoiu şi Autostrada Piteşti-Slatina-Craiova – licenţă electorală semnată de Victor Ponta. Oricum, şi autostrada de la Alexandria e doar, acum, la faza de poveste. Căci, de la o proiecţie bugetară până la investiţia în sine e o distanţă mare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.