Acasă Actualitate După eşecul proiectului Victor Ponta, o nouă generaţie la orizont – Europarlamentarul...

După eşecul proiectului Victor Ponta, o nouă generaţie la orizont – Europarlamentarul Victor Negrescu cere Comisiei Europene măsuri pentru prevenirea abuzurilor asupra migranţilor

55
Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu s-a adresat Comisiei Europene, solicitând măsuri care să asigure că drepturile migranţilor de pe teritoriul UE nu vor fi încălcate după precedentul creat de decizia recentă a Curţii de Justiţie a UE privind cazul româncei stabilite în Germania.
„Este important ca decizia Curţii de Justiţie – care a arătat că românca respectivă poate fi exclusă de la serviciul de asistenţa socială de bază şi care este obligatorie acum pe teritoriul UE – să nu dea naştere unor abuzuri. Nu este exclus ca autorităţile naţionale, confruntate cu fenomenul migraţiei, să refuze o serie de drepturi cuvenite cetăţenilor europeni, inclusiv românilor, invocând nejustificat această decizie a Curţii de Justiţie a UE. Este datoria Comisiei Europene să asigure că astfel de abuzuri nu vor avea loc”, susţine Victor Negrescu.
Totodată, eurodeputatul PSD a subliniat, în cadrul interpelării sale către Comisia Europeană, că este nevoie de un cadru actualizat, care să îndrume autorităţile naţionale în luarea deciziilor privind drepturile migranţilor.
Mai jos este apelul integral al europarlamentarului Victor Negrescu către Comisia Europeană
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, pe 11 noiembrie 2014, că cetăţenii europeni care migrează în alte state membre fără a-şi căuta un loc de muncă pot fi excluşi de la asistenţa socială de bază pentru asigurarea subzistenţei. Instanţa comunitară a subliniat că, pentru a avea acces la anumite prestaţii sociale, migranţii nu pot pretinde un tratament egal cu cetăţenii statului gazdă decât dacă şederea acestora respectă condiţiile prevăzute de Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2004/38/CE din 29 aprilie 2004.
Decizia a plecat de la un caz concret din Germania, însă Curtea de Justiţie a UE a arătat că decizia emisă este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanţe naţionale care sunt sesizate cu o problemă similară.
Ce măsuri are în vedere Comisia Europeană pentru a preveni eventuale abuzuri în viitor ale autorităţilor statelor membre asupra migranţilor, prin neacordarea asistenţei sociale cuvenite?
Are Comisia în plan elaborarea unui cadru actualizat, care să îndrume autorităţile naţionale în luarea deciziilor privind drepturile migranţilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.