Acasă Actualitate Proiect eco, finalizat cu succes în comuna Verguleasa

Proiect eco, finalizat cu succes în comuna Verguleasa

209

În zilele noastre, preocuparea pentru mediul înconjurător a devenit un punct important pe agenda oficialităţilor şi politicienilor, atât la nivel local, naţional, cât şi european. Autorităţile din Olt încearcă să pună în aplicare strategiile de protectie a mediului prin dezvoltarea în rândul tinerilor a unui spirit civic şi a unei culturi de protecţie a naturii.

Este necesară o strategie eficientă de management al deşeurilor, de reducere a consumului de resurse naturale şi de conservare a mediului înconjurător. În acest sens, o iniţiativă cu adevărat lăudabilă este cea a elevilor din Colegiul Naţional „Radu Greceanu” şi a voluntarilor Asociaţiei pentru Dezvoltare Locală Verguleasa, care, sprijiniţi de primarul comunei Verguleasa, Piciu Valentin, au amenajat un spaţiu verde în curtea interioară a Şcolii Poganu.

Această activitate s-a desfăşurat vineri, pe 17 octombrie, fiind implicaţi peste 30 de elevi, care au fost încântaţi să îşi pună în aplicare ideile prin care pot să contribuie la conservarea mediului înconjurător. Ei au înţeles importanţa unui aer cât mai curat şi a unui mediu cu adevărat verde, în care să se poată relaxa. Asociaţia pentru Dezvoltare Locală Verguleasa intenţionează să realizeze şi alte activităţi în ceea ce priveşte problematica protecţiei naturii. Şi edilii din Slatina în ultima vreme pun accentul pe idee de ecologie, astfel aflată la a treia ediţie, campania „Tu reciclezi, noi îţi dăm un copăcel!” a continuat şi anul acesta în perioada perioada 29 septembrie – 19 octombrie. În tot acest timp, în schimbul a minim 1 kg de PET-uri şi 5 kg de hârtie aduse la centrele de colectare din şcoli, elevii şi cetăţenii din Slatina au primit câte un copăcel pe care să îl planteze.

Prin această campanie s-a urmărit colectarea şi reciclarea hârtiei şi a PET-urilor, scăderea valorilor de poluare a aerului şi sporirea calităţii aerului, prin plantarea cât mai multor copaci în municipiul Slatina. Rezultatele au fost pozitive, numărul de persoane implicate fiind foarte mare, astfel încât peste 1200 de copăcei au fost plantaţi.

O altă iniţiativă a autorităţilor din Slatina este montarea a 29 de containere îngropate achiziţionate pentru anul acesta. Minel Prina, primarul municipiului, a declarat pe un site de socializare că s-au montat containere pe strada Unirii, strada Aleea Muncii, lângă fostul bloc G6, dar şi în alte două locaţii din cartierul Progresul, urmând să mai fie montate şi pe lângă Şcoala Nr.5 şi în alte locaţii, încercând să acopere tot oraşul prin intermediul acestei modalităţi ecologice şi eficiente de depozitare a gunoaielor.

Pentru o viaţă mult mai sănătoasă într-un mediu cât mai curat, avem nevoie de astfel de proiecte. Sănătatea noastră depinde chiar de comportamentul nostru faţă de mediul încojurător, de aceea trebuie încă de la o vârstă timpurie să învăţăm ceea ce înseamnă reciclare şi protecţia naturii. Se fac paşi importanţi în acest sens, dar drumul nu se opreşte aici, în fiecare zi trebuie să construim împreună pentru mediul în care trăim, implicit pentru noi.

Andreea Maria Dici, CN „Radu Greceanu” – Slatina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.