Acasă Economic România, o ţară cu perspectivă „stabilă”

România, o ţară cu perspectivă „stabilă”

52

Ministrul delegat pentru buget, Darius-Bogdan Vâlcov, a emis un comunicat de presă referitor la standardul oferit de Agenţia de rating Standard&Poor’s, care oferă un rating destul de bun României, în urma analizării datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda locală. Astfel, perspectiva este una una „stabilă”, după cum se arată în comunicatul de presă.

Agenţia de rating Standard&Poor’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă.

Conform agenţiei, menţinerea rating-ului României se datorează în primul rând aşteptărilor pozitive privind creşterea economică în medie de 2,7% în perioada 2014-2017, continuării procesului de consolidare fiscală şi scăderii gradului de îndatorare externă a României.

Totodată, agenţia consideră că în anul 2014 România îşi va îndeplini ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB, iar nivelul datoriei publice va continua să se menţină sub 40% în următorii trei ani.

În ceea priveşte riscurile potenţiale generate de situaţia geopolitică actuală, agenţia consideră că acestea sunt reduse, având în vedere nivelul scăzut al relațiilor de natură economică și comercială ale României cu Rusia şi Ucraina.

Continuarea procesului de consolidare fiscală, a reformelor finanţelor publice şi a restructurării întreprinderilor de stat în perioada următoare ar putea conduce la acţiuni de îmbunătăţire a rating-ului acordat României de către Standard&Poor’s.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.