Acasă Interviu Interviu cu Siminica Mirea, copreşedinte al Alianţei Creştin Liberale Olt

Interviu cu Siminica Mirea, copreşedinte al Alianţei Creştin Liberale Olt

55

„Oricum, în acesastă toamnă, cetăţeanul Traian Băsescu va vota Klaus Iohannis”

Mai sunt mai puţin de două luni până când românii vor avea un nou preşedinte. O competiţie acerbă. În care sunt înscrişi, acceptaţi întocmai, un număr de 14 candidaţi. Unul singur singur declarat pe partea stângă, o parte, visători prin definiţie, iar restul, candidaţi cu şanse reale în a deveni şeful statului, vreme de cinci ani, din noiembrie 2014 încolo…
Pe seama acestui eveniment, din perspectiva evoluţiei politice a timpului prezent, Siminica Mirea, copreşedinte al Alianţei Creştin Liberale Olt, cea care susţine candidatura lui Klaus Iohannis, a acceptat răspunsuri la o serie de întrebări. Un dialog degajat de încărcătura evenimentului care se va desfăşura, în două etape, în penultima lună a anului 2014.
– Cui foloseşte Klaus Iohannis preşedinte?
– Cred, şi pentru asta sunt implicată în această campanie: Klaus Iohannis, ca preşedinte al României, reprezintă prima oportunitate reală pe care acest popor o are după 25 de ani democraţie. Klaus Iohannis are expertiza profesională, capacitatea umană de a fi un preşedinte pentru toţi. Sunt câteva argumente care susţin acest punct de vedere. Mă opresc la performanţele sale administrative. Cred că este singurul candidat care până acum nu a evitat votul direct. A fost ales şi reales de atâtea ori primar al Sibiului, un oraş cu oameni exigenţi, pe care nu-i poţi amăgi cu promisiuni deşarte. Acest om se încadrează profilului unui altfel de politician. E altceva.
– Ce înseamnă acest „altceva” pentru dumneavoastră?
– vedeţi dumneavoastră, până acum ne-am construit percepţia despre politicieni din perspectiva celor care sunt populari, buni de gură, se închină repede, de trei ori, la moaşte, spun lucruri trăznite… Ştim că ne mint, dar zicem noi că sunt simpatici. Hai să punem punct acestui şablon şi să alegem altceva. Un preşedinte care să aibă o altă structură internă. Un alt mod de exprimare. De 25 de ani încoace nu am realizat în spaţiul public decât construcţii verbale. Ele nu au responsabilizat pe nimeni. Angajamentele fără sens, uneori iraţionale, nu mai trebuie să fie motivaţia prin care mergem la vot să ne alegem preşedintele.
– Proveniţi, în cadrul ACL, din zona PDL-ului. Aţi trecut peste posibilele resentimente?
– Sunt sinceră cu dumneavoastră. La început era normal să existe o reţinere, nicidecum resentimente. Numai că am avut onoarea să-l cunosc pe domnul preşedinte Klaus Iohannis, iar acesta m-a convins: nu are nimic în comun cu Ponta, Udrea, Tăriceanu şi ceilalţi. Şi de aceea cred că domnia-sa, din perspectiva candidaturii pe care şi-o asumă, este acel alt tip de candidat.
– Veţi face campanie într-un judeţ considerat fief al stângii, al PSD-ului. Vă asumaţi acest lucru?
– Nu vreau să plec de la premisa că judeţul Olt este fieful cuiva. Vă reţin doar câteva aspecte: prin ordonanţa care permite traseismul politic s-au schimbat regulile în timpul jocului. Aici nu mai există bunăguvernare, există doar administraţie în interesul alor tăi. Asta nu e în regulă. Mai departe, la ora când noi stăm de vorbă văd că au sosit pe platoul din faţa Prefecturii Olt câteva microbuze şcolare ce vor fi date şcolilor din judeţ. Am înţeles că de ministrul Dragnea. Oltenii trebuie să înţeleagă că ele nu sunt nişte cadouri venite de la un stăpân mărinimos. Ele au fost achiziţionate de Guvernul României, cu bani din impozitele şi taxele plătite de noi toţi, indiferent de forma în care statul ne ia aceşti bani. Exemple vă mai pot da în acest sens, dar şi atunci când mă gândesc la rectificarea bugetară, nu dă Ponta de la el din salariu, din indemnizaţia soţiei europarlamentar. Sunt tot acumulările rezultate din ceea ce primeşte statul de la noi, chiar şi atunci când cumpărăm o pâine. Şi pâinea, şi bidonul de apă, şi factura de la electricitate, conţin taxe şi impozite. Aşa că povestea cu un guvern generos e deplasată din cale afară. Asta vom căuta să le spunem la oameni în această perioadă: că tot ceea ce li se promite, că tot ceea ce li s-a dat prin diverse acte normative, nu conţine nici un dram de generozitate.
– Credeţi că vor înţelege oltenii acest lucru?
– Până la urmă este datoria noastră să informăm. Fiecare va vota după propia conştiinţă. Sau ar trebui să fie aşa. Le vom mai spune oamenilor că autostrada promisă de Ponta la Slatina, de nu mai ştiu câte ori, e făcută şi refăcută, din când în când, doar pe hârtie. Până acum două săptămâni, poporul dornic de drumuri primea, pe subiectul în cauză, informaţii că acest drum va fi realizat prin parteneriat public privat. Acum câteva zile s-a schimbat schimbarea. Proiectul a fost trecut pe un masterplan care nu are nici o credibilitate. Mi-e teamă că şi susţinerea realizării prin fonduri europene este o poveste de adormit electoratul. Dacă nu mă înşel, traseul respectiv nu se încadrează coridoarelor europene de transport. Aşa că, iar vom trăi bine… pe hârtie.
– Bun! Ce legătură are o autostradă cu preşedintele României?
– Întrebarea aceasta mi-am pus-o şi eu de vreo câteva ori. La prima vedere nu e nici o legătură. Numai că cel care se joacă cu speranţa românilor, amăgindu-i cu astfel de proiecte, vrea să devină preşedinte. Iar de aici încolo, fiţi şi dumneavoastră de acord că este o problemă cu cel care îşi minte dezinvolt ţara în fruntea căreia vrea să se afle. Sau cel puţin aşa o văd eu. Ştiţi, pe undeva parcă nici nu vreau să am dreptate, dar, din păcate…
– Pe Klaus Iohannis îl atacă şi Traian Băsescu. Ce-i de făcut?
– Din ceea ce ştiu, atât vă pot spune: alianţa de necesitate, realizată în interes naţional, nu a fost concepută la Cotroceni şi nici nu-şi propune binecuvântarea actualului preşedinte. Cred că ocupat cu exercitarea atribuţiilor constituţionale, Traian Băsescu s-a depărtat ceva mai mult de România reală, acolo unde astăzi lucrurile nu mai sunt ca în 2004. Oricum, în acesastă toamnă, cetăţeanul Traian Băsescu va vota Klaus Iohannis. Indiscutabil, în turul doi. Aşteptăm să-şi îndemne şi simpatizanţii să procedeze întocmai!
– Ce scor vă propuneţi la Olt?
– Îmi daţi voie să vă răspund fără cifre? Vrem ca Slatina să-şi manifeste liberă opţiunea de dreapta pe care o are, constant, din 1990 încoace. Toţi primarii aleşi de atunci până acum au avut ceva în comun cu PDL-ul. Nu intru în istorie, dar pe acei slătineni care nu se simt ameninţaţi, sau poate şi pe ei, îi rog să priceapă un lucru: în cabina de vot, fiecare dintre noi, indiferent de locul unde votăm, în oraş sau în oricare sat din toate comunele judeţului Olt, intrăm singuri, cu propria conştiinţă. De aici încolo, orice scuză legată de votul exercitat prin presiune nu mai contează. Cei cărora le e foame şi se află într-o nevoie temporară, le spun un singur lucru: să le mănânce micii, să le bea berea şi să voteze cu cine simt ei! Klaus Iohannis e astăzi singura soluţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.