Acasă Interviu Interviu cu deputatul Colegiului 1 Slatina, Emil MOŢ

Interviu cu deputatul Colegiului 1 Slatina, Emil MOŢ

536

«După zece ani de scandal, provocat de Traian Băsescu şi regimul acestuia, preşedintele Victor Ponta va aduce pacea în România»

Pe 2 noiembrie 2014, românii sunt chemaţi la vot. Să-şi aleagă preşedintele pentru următorii cinci ani. Se întâmplă asta după două mandate ale lui Traian Băsescu, un lider politic controversat, dar unanim recunoscut pentru capacitatea sa de a da teme societăţii contemporane.

Principalul candidat, situat pe prima poziţie în intenţia de vot, în tot ce se cheamă sondaje de opinie, este cel susţinut de social-democraţi, preşedintele PSD, Victor Ponta.

Oltul, Slatina, manifestă o tendinţă de vot întocmai, spre acelaşi candidat. Practic, prima opţiune este Victor Ponta. Argumentele care susţin această situaţie sunt în continuare explicate de către deputatul Emil Moţ, alesul slătinenilor în 2012, pentru a-i reprezenta pe aceştia în Parlamentul României. Răspunsurile sale conturează, de pe poziţia pe care acesta se află astăzi, un câştigător detaşat al competiţiei care va da României, la mijloc de noiembrie, al cincilea preşedinte din istoria recentă a acestei ţări…

– Cum îl vede cetăţeanul Emil Moţ, făcând abstracţie de funcţia publică pe care o deţine în prezent, pe Victor Ponta?

– Fără nici un fel de exagerare, vă pot spune că preşedintele PSD este un român dedicat, care îşi iubeşte şi promovează ţara, acolo unde are ocazia. Mai mult, un argument de luat în seamă pentru a-l sprijini pe Victor Ponta ca preşedinte al României ţine şi de tinereţea sa. După ce, în mai 2012, atunci când a fost numit premier, era cel mai tânăr demnitar european în exerciţiu care ocupa această funcţie, acum, România poate da şi cel mai tânăr preşedinte de ţară, în acelaşi context european. Haideţi să plecăm de la premisa că tinereţea este, în sfârşit, un avantaj! Să înţelegem că vârsta unui politician nu este un criteriu de analiză, obligatoriu faţă de performanţele acestuia.

– Victor Ponta porneşte în această competiţie de pe poziţia de prim-ministru. Este un avantaj sau, din contră, reprezintă un obstacol în obţinerea funcţie de preşedinte al României?

– Poate singurul dezavantaj al lui Victor Ponta a constat în faptul că a trebuit să preia o Românie după guvernarea haotică girată de tandemul Traian Băsescu-Emil Boc. Spun dezavantaj, pentru că rezultatele imediate, văzute în spaţiul public, au întârziat să apară. Mai mult, nemulţumirea generală a populaţiei, pe deplin justificată, trebuia să producă efecte imediate. Chiar şi aşa, indiferent pe cine susţineţi în această competiţie pentru funcţia de preşedinte al României, observaţi că: au fost reîntregite salariile personalului bugetar, s-a asigurat un climat general de linişte şi siguranţă în rândul populaţiei, iar politicile guvernamentale au fost redirecţionate în interesul cetăţeanului. Nu mă refer la toate aceste elemente pentru că sunt convins că nu există spaţiu pentru aşa ceva. Haideţi să enumerăm: reducerea CAS-ului cu cinci procente, repararea unor nedreptărţi în zona drepturilor cuvenite, alocate de Ministerul Muncii, prin ceea ce se cheamă amnistia fiscală. Acestea sunt măsuri luate în interesul românului şi fac din actuala guvernare una predictibilă.

– Care este cea mai dorită aşteptare a dumneavoastră de la Victor Ponta?

– După zece ani de scandal, provocat de Traian Băsescu şi regimul acestuia, preşedintele Victor Ponta va aduce pacea în România. Românii nu vor mai fi împărţiţi în răi şi buni, în ieşirea preşedintelui de la ora şase după-amiaza. Nu vom mai avea falii sociale, iar agenda ţării va fi făcută de problemele cetăţenilor.

– Un preşedinte trebuie să fie şi un bun diplomat. Are Victor Ponta capacitatea de a susţine şi acest aspect al celei mai importante funcţii în stat?

– S-a acreditat pe piaţă o idee falsă, potrivit căreia, Traian Băsescu este recunoscut şi apreciat de către marile cancelarii europene. Am rezerve serioase din acest punct de vedere. Cred că pentru a-şi conserva privilegiile, cât şi poziţia de demnitar, Traian Băsescu a pus interesul naţional pe locul doi. Mă refer la unele situaţii când imaginea României a fost deformată, voit, în exterior. Un preşedinte cu viziune europeană va fi Victor Ponta! Nu trebuie să subestimeze şi alte pieţe cum ar fi China, de exemplu. Un partener important al României în evoluţia sa, a ultimilor decenii…

– Ce înseamnă Victor Ponta preşedinte pentru Oltenia, pentru judeţul Olt, dar şi pentru slătineni?

– Dintre toţi cei care au ocupat funcţia de prim-ministru în România, până în prezent, cel care cunoaşte cel mai bine realităţile zonei la care vă referiţi, este Victor Ponta. În guvernul condus de acesta este senatorul slătinenilor, Darius Vâlcov, ministru al Bugetului. Acele investiţii, atât de aşteptate de olteni, în special, în infrastructura rutieră, cât şi în susţinerea comunităţilor locale în derularea unor proiecte care au nevoie de susţinere de la bugetul de stat, au deja un alt orizont de lucru.

– Cu ce este, în opina dumneavoastră, Victor Ponta mai bun decât ceilalţi contracandidaţi?

– Pornesc de la premisa că toţi cei care sunt interesaţi de această competiţie, aflaţi pe poziţia de candidat, au de partea lor cele mai bune intenţii faţă de naţiune, faţă de stat, faţă de viitorul acestei ţări. Noi nu ne propunem să aducem critici în afara unei dezbateri de idei. Chiar şi aşa, am o constatare pe care vreau să o împărtăşesc pe această cale: Klaus Iohannis, susţinut de proiectul politic al unor liberali şi al unor oameni din echipa lui Traian Băsescu, un primar bun la Sibiu, cred că, până în prezent, nu cunoaşte realităţile extinse din această ţară. Fără a fi maliţios, vă pot spune că universul său, care se suprapune pe spaţiul public românesc, nu depăşeşte municipiul Sibiu şi drumul ce leagă acest oraş de capitală. De la acest spaţiu limitat până la a deveni preşedintele tuturor românilor există deja o distanţă foarte lungă, cât şi un set de probleme de comunicare.

– Regretaţi ruperea Uniunii Social Liberale?

– Aici nu putem vorbi de regrete. Trebuie să remarcăm o stare concretă: o parte din foştii colegi au renunţat la proiectul comun pentru a deveni parteneri în cadrul unei alte alianţe, cu oamenii lui Băsescu. PDL-ul, din componenta ACL-ului, iar românii trebuie să ştie asta atunci când vor să voteze, este partidul care l-a dat preşedinte al acestei ţări, de două ori, pe Traian Băsescu. Nu ar fi prea mult şi o a treia încercare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.