Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

93
Minel Prina a ajuns la cimitir

Săptămâna trecută, edilul-şef al Slatinei, primarul Minel Prina, a cedat. Presiunilor venite înspre domnia-sa, numeroaselor sesizări făcute de cei care descriau o realitate evidentă: deşi concesionat unei companii private, Cimitirul Strehareţi din Slatina e un focar de infecţie şi o sursă de profit imensă pentru administraţia privată. Prina a ales să vadă personal şi să se convingă de mizeria stabilimentului în cauză. În mod normal, nu ar trebui să rămână o singură vizită. Aici ar trebui să fie vorba de un plan de măsuri menit să îndrepte situaţia, dacă se mai poate îndrepta, pentru a opri aspectul jalnic întâlnit în prezent. Până la rezilierea contractului de concesiune, vizita edilului e un semn bun. Altfel, domnul Iliunţă (administratorul firmei care se ocupă de cimitir) trebuie să înţeleagă că rata de profit e rezonabilă şi poate să fie şi mai mică decât să iasă cu totul din schemă! Chiar, de ce, până acum, onor Sanepidul, cei care controlează chioşcuri de ţară şi îngheţata pe băţ servită la bâlciuri, nu s-a sesizat pe tema infecţiei generalizate din Cimitirul Strehareţi?

Antena 3 s-a abţinut. Nu a declarat doliu naţional

Oraşul Drăgăneşti-Olt a fost pus decisiv pe harta României de către două posturi de ştiri naţionale ce informează corect românii ce nu simpatizează cu Traian Băsescu. Bercea Mondial, om originar din partea locului, momentan, plecat la studii la Colibaşi – penitenciarul de pe dreapta, când te duci spre Dacia, fiu al satului, este responsabil cu mediatizarea acestei aşezări. Ultima păţanie legată de numele Bercea a avut-o în centrul atenţiei pe mama acestuia, Elena Anghel, decedată acum câteva zile. Pe parcursul pregătirilor de înmormântare, cât şi în ziua procesiunii, s-a transmis în direct de la Drăgăneşti-Olt, mai ceva ca la o finală de campionat european. Până la urmă, important este că cele două posturi au renunţat să propună doliu naţional. Sau, cine ştie, s-o fi promovat acest proiect, dar Băsescu nu a fost de acord…

La Scorniceşti, zboară acoperişuri…

Cu câteva zile înainte de Sărbătoarea Pâinii, într-o noapte, pe furtună, acoperişul unui bloc nou-nouţ din Scorniceşti a fost luat de vânt şi aruncat peste maşini şi peste ogoare. Suprastructura s-a dovedit a fi foarte fragilă în faţa unui vânt care, într-o lume normală, ce respectă normele de siguranţă în contrucţie, nu ar fi trebuit să se desprindă atât de uşor! Necazul e mare, paguba e pe măsură, iar banii pentru reparaţiile urgente ale pagubelor produse de natură sunt căutaţi de autorităţi. Până acum, constructorul, unul Barbu, din oraş, nu prea poate fi tras la răspundere. Construcţia a fost finalizată în 2009, iar termenul de garanţie, de numai doi ani, îl exonerează pe acesta de eventualele plăţi. Cam ciudată garanţie la o lucrare atât de mare. Doi ani are termen de valabilitate o doză de bere. Chiar şi o maşină din ziua de azi are garanţie patru ani…

Cel mai iubit dintre olteni a plecat la Cer…

Arhimandritul Corneliu Miroslav, cel care, vreme de câteva decenii, a fost stareţul Mănăstirii Călui, judeţul Olt, a plecat, discret, spre Marea Întâlnire. După 94 de ani lumeşti petrecuţi printre cei care vor să facă din păcat o virtute, iar din virtute un preţ al plăcerilor trecătoare, marele duhovnic de la Călui a închis ochii trupului său obosit. Decesul a avut loc marţi, 19 august 2014, iar înmormântarea, două zile mai târziu, în incinta spaţiului pe care l-a slujit cu atâta aplecare. De departe, cel mai bun dintre oltenii aflaţi în contemporaneitate cu el pe pământ, arhimandritul de la Călui poate fi considerat, aşa cum era văzut în timpul vieţii, un sfânt! Ceilalţi olteni, muritorii de rând, nu au avut timp, în pofida mătăniilor lungi pe care le bat, să se aplece spre trupul sfântului de la Călui, înainte de a coborî în pământul care l-a zămislit. Erau, probabil, ocupaţi cu strategiile de campanie, cu pregătitul cornuleţelor pentru Năstase, cel eliberat a doua oară, cât şi cu alte mărunţişuri dintre cele care obosesc trecerea lumească a celor ce, după ce se uită la funcţiile lor trecătoare, chiar se cred dumnezei pe pământ…

Tragedie greu de înţeles. A murit inginerul Nicolae Roşianu

În noaptea de sâmbătă spre duminică, fără ca nimic să fi prevestit, în urma unei morţi fulgerătoare, a plecat dintre noi inginerul Nicolae Roşianu. Agronom de şcoală veche, profesionist desăvârşit, apreciat de cei care l-au cunoscut, Nicolae Roşianu a fost şi va rămânea aşa în memoria posterităţii, un om modest, echilibrat, atent la cei din jur, poate mai mult decât ar fi fost cazul. Un specialist dedicat, acesta întreţinea în zona de nord a judeţului o exploataţie agricolă, oferind în acelaşi timp consultanţă pentru ceilalţi latifundiari din zonă. Apăsat în ultimul timp de capriciile unui an agricol nemaivăzut, acesta a cedat. Rămân în urma sa o soţie, Florenţa Roşianu, şi doi băieţi, care vor simţi din plin lipsa celui care le-a dat viaţă şi primele sfaturi pe drumul anevoios al afirmării. Înmormântarea, marţi, 26 august, în comuna Bărăşi de Vede, localitatea natală a celui care a stat atât de puţin (53 ani) prin această lume: inginerul Nicolae Roşianu.

Prefectura Olt, o instituţie în slujba cetăţeanului!

Comisiile mixte stabilite prin ordin al Prefectului Judeţului Olt au verificat, în săptămâna 11-20 august 2014, activitatea a cinci piscine de pe raza municipiului Slatina. În urma controalelor, s-a dispus prelevarea de probe de apă pentru examen chimic şi microbiologic, iar rezultatele au fost corespunzătoare la parametrii microbiologici, pentru trei dintre piscine, la una dintre acestea rezultatele sunt încă în lucru. Ultima piscină verificată era nefuncţională la momentul controlului, administratorul fiind invitat la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Olt, unde i s-a recomandat afişarea interdicţiei de utilizare publică a piscinei, până la definitivarea lucrărilor de amenajare. Activitatea de verificare a piscinelor, ştrandurilor, bazinelor de înot şi a unităţilor de alimentaţie publică ce comercializează produse perisabile din judeţul Olt continuă.

Băsescu nu l-a înjurat pe Vâlcov

Dacă despre prima nominalizare pentru postul de ministru al Bugetului, Traian Băsescu a avut o cascadă de replici savuroase, încât Olguţa Vasilescu a luat calmante cu apă rece, la cea de-a doua propunere şeful statului n-a venit în faţa microfonului cu replicile acide. Pe seama nominalizării lui Darius Vâlcov, preşedintele a fost destul de cumpătat. Poate prea cumpătat, ar spune alţii. Oricum, traiectoria omului politic Darius Bogdan Vâlcov este monitorizată îndeaproape şi suficient de bine de cel care, prin anul 2004, venea la Slatina să-l susţină pentru a deveni cel mai tânăr primar de muncipiu reşedinţă de judeţ din istoria administraţiei publice de la noi, de lângă Carpaţi.

Tensiuni interetnice la Movileni…

Configurarea Alianţei Creştin Liberale, realizarea polului de dreapta, între PNL şi PDL, trecerea la configurarea noilor majorităţi locale, provoacă tensiuni… interetnice la Movileni. Aici, majoritatea roşie a devenit minoritate: cei şase consilieri subordonaţi stângii sunt luaţi cu asalt de cei şapte ai dreptei.

Mai precis, aceştia din urmă vor să schimbe viceprimarul localităţii – Mihai Adrian Pârvan. Deocamdată, primarul Sorin Toma a reuşit să evite şedinţa în care s-ar discuta propunerea de schimbare a secundului din echipa administraţiei locale. Se ia în calcul, ca soluţie extremă, organizarea de alegeri parţiale anticipate. În cazul în care pesediştii se vor vedea înfrânţi în Consiliul Local de la Movileni. Ideea principală este că negocierile dintre cele două tabere au eşuat pe speţa de la Movileni. Până acum. E prima dată când puterea are cu ce, dar nu poate să cumpere un avantaj din zona dreptei…

Pesediştii olteni vor mânca floricele…

…vor bea Coca-Cola şi se vor scărpina pe burtă până înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale din această toamnă. Nu e vorba de o dizidenţă, de o formă de protest, ci, pur şi simplu, vor fi respectate indicaţiile domnului doctor Victor Viorel. Cel care le-a spus alor săi, la o reuniune ce a avut loc recent la Tulcea, că pe el nu-l interesează confruntarea din primul tur. Ci doar ce va fi în turul al doilea. Atunci când crede că se va califica de la sine. Mai mult decât atât, acesta se şi vede deja câştigător. În fapt, chestiunea e uşor riscantă: dacă întreg corpul profesoral al social-democraţilor va sta acasă, mâncând floricele şi râgâind a Coca-Cola, e posibil ca acest lucru să se producă şi între turul întâi şi turul doi. Căci, fără maşină, aia de vot, pe pariu că Pona are şanse să nici nu intre în turul doi!

Un miracol numit Electrocarbon Slatina

Industria românească e în cădere liberă, iar Slatina, citadela metalurgiei, are mai mult o conotaţie istorică. Pur şi simplu, vremurile când platforma avea vreo 25 de mii de angajaţi sunt de mult apuse. În aceste condiţii, în pofida mersului vremurilor, Electrocarbon, producător de electrozi siderurgici, renaşte senzaţional. Compania a angajat, recent, aproape o sută de oameni, iar produsele realizate sunt destinate unei pieţe pe care România aproape că nu intră cu altceva: cea din Statele Unite ale Americii, acolo unde e nevoie de electrozi făcuţi la Cărbunoase, în România, Slatina, un orăşel undeva pe hartă…

Şi dacă lacul de la Piscani era deversat controlat?

La început de august, în judeţul Olt, au avut loc inundaţii. Destin, fatalitate, neputinţă în faţa naturii, ar tinde mulţi să spună. Numai că, uneori, omul şi-o face cu mâna lui. Spre exemplu, Coloneştiul, valea de la intrarea dinspre Slatina, a fost, efectiv, măturat de apele furioase. Către domnii şi doamenle de la SJA Olt (Sistemul de Gospodărire al Apelor) se pune o întrebare mai mult decât firească: dacă ar fi avut loc un proces de deversare anticipată a acumulării de la Piscani, s-ar mai fi petrecut acest prăpăd care a provocat daune de zeci de miliarde de lei vechi? Nu de alta, dar cine a îndiguit valea de la Piscani, acum vreo şase decenii, nu a gândit o rezervaţie piscicolă, ci un dig de apărare împotriva inundaţiilor de pe versanţii din nordul judeţului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.