Acasă Învățământ „Muzica nu e ceea ce fac, muzica e ceea ce sunt!” –...

„Muzica nu e ceea ce fac, muzica e ceea ce sunt!” – VIDEO

60
Ambiţioasă şi foarte talentată, surprinzătoare asemeni modelului său, Alina Anca reuşeşte să îşi contureze visul din copilărie de a se afirma în plan muzical prin melodia „Yesterday” în colaborare cu Me High (ex Sunrise Inc). Deşi pare a fi un simplu pas din cariera Alinei, aceasta se anunţă a fi încununată cu multe reuşite.
 
– Ce ne poţi spune despre tine? Cum te-ai descrie în trei cuvinte?
– Sunt absolventă a Colegiului Naţional „Radu Greceanu”, viitoare studentă. Talentul fructificat prin muncă m-a ajutat să mă afirm pe piaţa muzicală actuală, nu numai locală. Sunt un om muncitor, modest şi sociabil, gata să se implice în orice activitate culturală. Mă descriu ca fiind: ambiţioasă, perseverentă şi amuzantă.
 
– Cum şi când ţi-ai descoperit această vocaţie?
–  Probabil ca tuturor, la un moment dat, în copilarie ne plăcea să fredonăm diverse melodii ale cunoscuţilor artişti şi nu numai. Eu una, mi-am descoperit acest talent în faţa televizorului, cântând cu o perie în mână, pe post de microfon. Îmi plăcea să mă cred o cântăreaţă celebră, şi astfel mă transpuneam în rolul de divă (spune râzând). Mai târziu, la şcoala generală, câţiva profesori au remarcat că am potenţial şi astfel mă implicam în diverse activităţi, iar de la liceu m-am gândit că ar trebui să şi muncesc şi să şlefuiesc acest dar, de aceea m-am apucat de lecţii de canto specializate. Deşi prima data am încercat să învăţ să cânt la pian. Nu am fost atrasă de acest instrument, dar m-a ajutat să-mi formez urechea muzicală. Pe scurt, de-aici a inceput totul.
 
– Un început foarte frumos! Ce ne poți spune despre realizările tale de până acum?
– Niciodată nu m-aş fi gândit că pot ajunge să am o colaborare, licenţiată de cea mai renumită casă de discuri din România, să pot apărea pe micile ecrane ale unor emisiuni renumite, şi să stau lângă artişti de renume. Am câştigat numeroase concursuri de muzică, dar melodia „Yesterday” este cea care reprezintă rodul muncii mele şi cea care îmi aduce mulţumire ca şi artist.
 
– Mă gândesc că ai un model în acest domeniu, ce apreciezi cel mai mult la el?
– În domeniul muzical am mai multe muze care mă inspiră. Încerc să iau de la fiecare artist câte ceva, să pot să-mi conturez propria atitudine pe scenă şi oarecum şi propriul stil. Lady Gaga, mi se pare un artist complet în care mă regăsesc ca şi voce şi atitudine. Apariţie excentrică şi fire controversată, se mulează cerinţelor muzicale actuale. Jessie J, are un timbru special şi reuşte să impresioneze cu fiecare show. Îmi plac şi Christina Aguilera, Beyonce, Lana del Rey, Florence, Sia, Guns’n’Roses, fiind şi trupa mea preferata de rock, dar Lady GaGa rămâne modelul meu preferat.
 
–  Ce reprezintă muzica pentru tine? Şi ce gen îţi place să asculţi, să cânţi?
–  Muzica reprezintă, aşa cum spunea cineva, aritmetica sunetelor. Muzica înseamnă culoare şi viaţă. M-a ajutat de fiecare dată, m-am regăsit în notele şi versurile ei, în emoţia transmisă. Reprezintă cea mai mare pasiune a mea şi mă ajută să mă calmez şi să arăt cine sunt eu cu adevărat. Muzica nu e ceea ce fac, muzica e ceea ce sunt! Referitor la genurile de muzică, sincer, depinde de stare. Ascult orice gen de muzică şi nu exagerez (spune râzând), ascult de la operă, pană la muzică populară. Totul depinde de starea de spirit.
 
– Un artist complex, pentru care muzica înseamnă foarte mult, sincere felicitări! Ce ne poţi spune despre colaborarea ta cu Me High şi cum crezi că vor primi ascultătorii melodia „Yesterday”?
– Colaborarea cu Me High pot să spun că se bucură de un real succes. A venit pe nepusă masă, iar rezultatul e unul de excepţie și un pas important în cariera mea. Melodia „Yesterday” e o melodie de dragoste, caldă, în care cred că fiecare dintre noi ne regăsim. Eu sunt de parere că are priză la public şi că ascultătorii vor fi receptivi, chiar dacă e ceva mai ieşită din tipar şi nu se aliniază alături de melodiile recent apărute.
 
– Dacă tot vorbim de melodiile recent apărute, care este opinia ta despre muzica românească actuală?
– Muzica românească actuală e produsul societăţii şi erei în care trăim. Nu putem blama decât artiştii pentru muzica din ziua de azi. Nu e vina lor direct, ci şi a „inculturii muzicale” a oamenilor, ca să zic aşa. Până la urmă ei se mulează cerinţelor ţi încearcă să supravieţuiască în acest domeniu, deci nu-i condamn.
 
– Ţi se pare că muzica a devenit o rampă de lansare „la modă” pentru aşa-zisele vedete autohtone?
– Nu neapărat. Cred că de fapt imaginea cu care se afişează în postura de artişti sau artiste a devenit o lampă de lansare. Oamenii judecă o carte după copertă şi sunt interesaţi foarte mult de ambalaj. Scandalurile şi subiectele legate de viaţa personală ajută şi la lansarea aşa- ziselor vedete.
 
– Ce visuri, speranţe ai? Şi ce urmează să faci?
– Sper să-mi fac un band, să îmi pot face cunoscută muzica. Mai sper să reuşesc în domeniul muzical şi să am tăria şi forţa să pot să mă menţin alături de artişti consacraţi. Când o să plec la facultate la Bucureşti, sper să continui cu muzica şi să încerc noi colaborari, şi de ce nu? Să am şi prima piesă solo!
 
– Ai un motto după care te ghidezi în viaţă? Ce sfaturi le-ai oferi tinerilor talentaţi?
– Motto-ul meu este „Be the kind of person, that you would like to meet!” (n.red. „Fii genul de persoană pe care ai vrea să o întâlneşti”). Tinerilor talentaţi le spun să-şi urmeze visul, să muncească şi să aştepte, pentru că dacă îşi doresc ceva cu adevarat, rezultatele nu vor înceta să apară.
 
– În încheiere, cum crezi că va fi Alina Anca peste 10 ani?
– Eu nu ştiu ce-mi rezervă viitorul pentru ziua de mâine, deci timpul rezolvă lucrurile pentru noi!
 
Andreea Maria Dicu – CN „Radu Greceanu” – Slatina
 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.