Acasă Actualitate Legumele din Izbiceni ajung în hipermarketurile din toată ţara

Legumele din Izbiceni ajung în hipermarketurile din toată ţara

319

În urmă cu mai bine de o săptămână, marţi, 24 iunie 2014, Asociaţia Cultivatorilor de Legume şi Centrul de Comunicare al Fermierilor din România a lansat programul „Dor de Gust”, iniţiativă a legumicultorilor mici şi mijlocii din zona de sud a ţării.

Mai exact, prin acest demers se doreşte o îmbunătăţire semnificativă a calităţii produselor distribuite în marile hipermarketuri din ţară (pentru început: Kaufland, Auchan, Cora şi Selgros), fapt pentru care, în jur de 200 de producători autohtoni vor livra, până la finele acestui an, nu mai puţin de 10 mii de tone – legume şi fructe, pe o piaţă saturată cu produse de import…

Legumicultorii din Olt, apreciaţi pentru calitatea produselor scoase pe piaţă

Aşa cum era de aşteptat, printre producători, la loc de cinste, se vor afla şi fermierii comunei Izbiceni, judeţul Olt, peste 50 la număr, oameni harnici şi gospodari, care prin munca lor de zi cu zi, oferă produse de calitate, recunoscute, gustate şi, totodată, apreciate în întreaga ţară.

De asemenea, alături de cei din Izbiceni, conform Centrului de Comunicare al Fermierilor din România şi Asociaţiei Interprofesionale Prodcom, din programul iniţiat la finele anului 2013, fac parte şi fermieri renumiţi, din bazine legumicole cu tradiţie, cum sunt cei din Vidra, Dracea, Nuci, Lunguleţu, Gheorghe Doja şi Măriuţa. În plus, mai trebuie spus că grupul Agricover va asigura buna desfăşurare a lucrurilor, urmând să se ocupe de suportul logistic şi tehnic, financiar şi de management al riscului…

Legume şi fructe, de cea mai bună calitate

Comuna Izbiceni se regăseşte în partea de sud-est a judeţului Olt, o zonă frumoasă şi bine dezvoltată, situată la peste o sută de kilometri de municipiul Slatina şi aproximativ 20 de kilometri de oraşul Corabia…

Aşa cum se ştie şi după cum v-am prezentat şi-n alte ediţii ale Ziarului de Olt, la Izbiceni, majoritatea locuitorilor cultivă legume pentru comercializare, roşia fiind dintotdeauna regina acestei zone, un simbol al comunei, cultivată şi recoltată pe cele mai mari suprafeţe… Mai mult decât atât, la Izbiceni, cât şi în alte părţi ale judeţului, incluse în programul „Dor de gust”, gama legumelor este extrem de variată. Astfel, pe lângă roşii, în zonă se mai cultivă şi varză, ardei, vinete, dovlecei sau castraveţi, produse de calitate, apreciate şi acceptate, recoltate, sortate şi ambalate, livrate ulterior, în cele mai bune condiţii, în magazinele şi hipermarketurile din ţară. Şi totul la preţ corect, atât pentru producător, cât şi pentru cumpărător…

În altă ordine de idei, mai trebuie spus că, în sfârşit, prin implementarea proiectului sus-amintit – „Dor de gust”, producătorii din ţară câştigă o primă bătălie cu cei ce intermediază afacerile negustoreşti, de vânzare-cumpărare, cunoscuţi de toată lumea sub denumirea de samsari.

Mircea Velica salută noul proiect şi priveşte cu încredere spre viitor

Pornind de la cele enumerate mai sus şi, totodată, dorind să aflăm mai multe detalii despre programul în cauză, în cele ce urmează vă prezentăm, fără prea multe comentarii, un punct de vedere venit din partea primarului Mircea Velica, din Izbiceni, un om al locului, un gospodar care cunoaşte şi ştie ce se întâmplă în fascinanta lume a legumiculturii.

„Etapa este la început, dar chiar şi în aceste condiţii avem deja 50 de fermieri care şi-au exprimat dorinţa de a livra produsele spre hipermarketurile din toată ţara. Este o iniţiativă bună, excepţională, ţinând cont de faptul că, înainte de toate, fermierii nu vor mai cultiva haotic şi o vor face în funcţie de ce va cere piaţa anului 2015, alegând din paleta de legume priorităţile ce ţin de cerere şi ofertă. Totodată, va fi şi o valorificare superioară a producţiei, pentru că, având un contract, eşti nevoit să-l respecţi şi să oferi ce e mai bun, din toate punctele de vedere”, spune Mircea Velica, în exclusivitate pentru Ziarul de Olt şi cititorii săi.

În altă ordine de idei, întrebat ce părere are domnia-sa despre tergiversările şi amânările care au precedat implementarea acestui program în România, Mircea Velica răspunde concis: „Păcat că acest lucru a fost amânat atâta timp. Sigur, problema este ceva mai delicată, au fost şi sunt mulţi factori implicaţi, îi ştim şi nu mai are rost să comentăm. Şi, totuşi, niciodată nu-i prea târziu, e bine că ne-am deşteptat, chiar şi în ceasul al doisprezecelea, iar anul acesta, puţin câte puţin, am început să punem bazele acestei forme asociative şi de colaborare”.

După modelul Bursei de cereale de la Corabia, Mircea Velica vrea şi o bursă a legumelor în Olt

Mai departe, tot pe această temă, referitoare la programul „Dor de Gust”, iniţiativă a legumicultorilor mici şi mijlocii din zona de sud a ţării, Mircea Velica, primarul comunei Izbiceni, gândeşte în perspectivă şi vrea mai mult. Mai exact, pe bună dreptate, domnia-sa crede că:

„La nivelul judeţului Olt, dar şi la nivel naţional, înainte de toate, va trebui să găsim sprijin, să construim acele depozite mari, de preluare a produselor, în care să avem, inclusiv, celule de frig. Totul cu sprijiinul Ministerului Agriculturii şi cel al Consiliului Judeţean, exact cum a luat fiinţă Bursa de cereale de la Corabia, în care şi Consiliul Judeţean Olt este partener. Aşadar, este necesar, obligatoriu, chiar, să avem şi o bursă a legumelor în judeţ, şi, mai exact, să se înceapă construcţia cât mai rapidă a depozitului respectiv. De asemenea, minim două celule de frig, a cel puţin cincizeci de tone fiecare, sunt, la rândul lor, obligatorii”.

Cu toate acestea, ca o concluzie la cele detaliate mai sus, tot Mircea Velica ne spune:

„Una peste alta, trebuie să reţinem că este vorba de o formă cooperativă, iar prin aceasta fermierii noştri îşi depun marfa, în ambalaje tipizate, cu lădiţe ce vor purta un cod de identificare, astfel încât, pe piaţă, cetăţeanul va şti de la cine a cumpărat produsele respective şi ale cui sunt cele mai bune”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.