Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

216

Bercea, avere estimată: 15 milioane de euro
E scandal. Mare circ. Brazilienii au Mondialul lor, şi noi pe-al nostru. Ăla de la Drăgăneşti e cel mai tare. O ţară întreagă ştie de el şi de fratele preşedintelui Băsescu. Antena 3 i se închină lui şi familiei sale. Când se odihneşte, RTV-ul lui Ghiţă îi pupă ghiulul. Personajul e credibil până la Dumnezeu şi vreo două ture, dincolo de el, pentru cei care au făcut o fixaţie existenţială în lupta cu fratele lui Mircea, Traian Băsescu. Până acum, conflictul e doar la început. Orice răsturnare de situaţie este posibilă. O singură certitudine e deasupra tuturor: personajul analfabet din Drăgăneşti-Olt, închis pentru o tentativă de omor, are, potrivit unor specialişti, o avere estimată în jurul valorii de 15 milioane de euro. În lichidităţi, în bunuri imobile aflate în Slatina, Drăgăneşti-Olt, Bucureşti, Constanţa chiar, şi nu numai. Suficient cât, dacă vreodată îl va interesa, atunci când va ieşi din închisoare, să poată să-şi cumpere chiar şi un loc de deputat în Parlamentul României. La o asemenea ofertă, la uşa lui s-ar face coadă, şi de pe stânga şi de pe dreapta…

Ai o maşină defectă în mijlocul drumului, sună-l pe ministrul Jianu!
Sătămâna trecută, a plouat la Varna, în Bulgaria. Cam mult, într-un timp scurt. În consecinţă, nişte maşini ale unor români aflaţi pe acolo, în concediu, specimene din categoria celor care nu suportă, pe picioarele lor fine, nisipul românesc, au fost făcute praf de apă şi nămol. Oamenii au devenit subiect de ştiri, iar, la un moment dat, informaţia a învins războiul dintre posturi pe tema naţională: Mircea Băsescu versus Bercea Mondial. Ministrul pentru IMM-uri şi Turism, Florin Jianu, s-a urcat imediat în ce s-o fi urcat şi a plecat să-i salveze pe sinistraţii de la all inclusive. Cu autocare, să-i aducă acasă, cu platforme pentru maşinile zdrenţuite şi ude la motor. Chestia e că efortul bugetar făcut pentru repatrierea celor în cauză nu prea e meritat: cine i-a trimis în Bulgaria? Dacă pe şoselele naţionale cuiva i se strică maşina beneficiază de acelaşi tratament ca îmbuibaţii din Varna?

Anghel şi Veselin merg în instanţă
Bătrâneţe grea pentru cel care, aproape două decenii, a fost primarul municipiului Caracal. Printre alte cauze penale în care numele său este încadrat drept făptuitor, Gheorghe Anghel a fost trimis în judecată în dosarul fraudei de la FC Caracal. Alături de Stelian Veselin şi alţi oficiali ai fostului club, Anghel va trebui să combată în faţa judecătorilor un prejudiciu estimat de anchetatori la 60 de miliarde lei vechi. Vor urma termene, expertize, pentru a stabili cu certitudine cine a sustras, vreme de trei ani, între 2010 şi 2013, aceste sume fabuloase din bugetul municipalităţii caracalene. Infracţiunile sunt multe, iar în sarcina grupului se reţin, printre altele, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi lista e lungă.

Asta da aroganţă! Oltenii pot primi paşapoarte la domiciliu
Să nu mai zică cineva că serviciile publice furnizate oltenilor sunt modeste! Serviciul de Paşapoarte Olt va oferi solicitanţilor de document posibilitatea ca aceştia să primească paşaportul acasă, prin curierat rapid. Preţul e convenabil: puţin sub zece lei noi, iar firma ce va presta acest serviciu e un partener de încredere pentru cei de la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din cadrul Prefecturii Olt. De pe urma acestei prestaţii ar putea să iasă în câştig cei care locuiesc mai departe de municipiul reşedinţă de judeţ, oameni pentru care, un drum până la Slatina, chiar costă mult. Foarte mult!

Ce-or fi căutat la baraj?
Modelul celor de la FC Olt, care au tras tare să ajungă în play-offul ligii secunde de fotbal, e boală molipsitoare şi se ia şi la ligile inferioare. Cei de la Inter Markus Coteana au pierdut barajul de promovare în Liga a 3-a după ce au cedat în faţa campioanei judeţului Argeş, CN Dinicu Golescu Câmpulung. Până aici, toate normale, numai că onor poporul trebuie să ştie că echipa din comuna unde Victor Dima este primar e în găleată rău de tot. Înaintea meciului nu mai aveau finanţare, iar şi dacă ar fi reuşit această performanţă nu aveau ce face cu ea pentru că prezenţa în Liga a 3-a nu se satisface cu nasturi de la vestoane militare clasate. În asemenea condiţii, întrebarea e firească şi vine de la sine: Ce-or fi căutat la baraj?

florin iordache ministrul jianu daniel barbulescu

Slatina, oraş nesigur – partea a doua
Săptămâna trecută, în primul episod al serialului de lung metraj „Slatina, oraş nesigur”, Ziarul de Olt a prezentat isprăvile unor infractori care au trecut de sistemul de securitate al unui cartier rezidenţial din Slatina, acolo unde s-au jucat cu băţul la direcţia de bătaie a camerelor de supraveghere. Victima a fost atunci omul de afaceri Florin Taifas. De data aceasta, revoltat peste măsură şi pe bună dreptate este un cetăţean din cartierul Steaua, un om de bine, care a surprins pe o cameră de supraveghere privată incursiunea unor borfaşi asupra oglinzilor retrovizoare ale maşinii celui în cauză, parcată în faţa blocului. Înregistrările, odată predate la poliţie, sunt în continuare analizate, pentru că ai noştri ca brazi au o problemă la viteza de reacţie. Cea prin care se trece de la spart seminţe la măsurile specifice activităţii poliţieneşti. Urmează episodul trei…

Constantin Câtu şi-a primit răsplata după europarlamentare
Părea că toată viaţa lui va sta în umbră şi oricât de bine ar alerga va ieşi tot pe locul doi. La un moment dat, omul chiar se împăcase cu ipostaza. Destin, fatalitate… numai că, de data aceasta, se pare că îi iese pasenţa. Constantin Câtu a ajuns ceea ce a visat şi speră să rămână acolo mult timp: director la Şomaj. Eforturile sale, făcute la alegerile europarlamentare, atunci când a fost ghid în Scorniceşti pentru membrii unei comunităţi cu salbe-n păr, sunt răsplătite: Skoda de serviciu, cursuri de perfecţionare, vara la mare, iarna la munte, salariu pe măsură, tabletă, bonuri de carburant cât să-i ajungă să facă zi de zi naveta de la Potcoava la Slatina şi retur. Vestea proastă ar fi că, pe nişte surse cu gura spurcată, postul în cauză s-ar putea să revină UNPR-ului. În acest caz, încotro Câtu? Iarăşi pe locul doi? Sau în partidul lui Toma?

Şi anul acesta, tot cu gogoşarul în şanţ…
De vreo douăzeci şi ceva de ani, în fiecare început de vară, pe timpul ăsta, Consiliul Judeţean Olt şi primăriile din unele localităţi promit înfiinţarea unor adăposturi, chiar şi a unor centre special amenajate pentru oamenii care ies la drumul mare cu recolta de gogoşar, castraveţi, roşii şi ce mai au ei pe acasă, de sezon, pentru a obţine un preţ corect. Până acum, nu s-a făcut nimic şi nu sunt semne că s-ar interveni, în timp util, atât cât să crească, cât de cât, gradul de confort şi civilizaţie pentru cei care îşi duc, cu agoniseala de-o vară, traiul pentru un an întreg. Fără să întindă mâna la stat, fără să primească vreun ajutor din partea unei ţări care uită de fiecare dată să răsplătească munca cinstită, afişând dărnicie numai pentru cei ce stau cu mâna întinsă.

1007, pierduţi în neant
Evaluarea naţională este primul examen adevărat al vieţii. Proba de foc pe care adolescenţii de 14 ani trebuie s-o treacă pentru a intra la liceu. Anul acesta, în judeţul Olt, 4400 de absolvenţi au terminat clasa a VIII-a. Dintre aceştia, doar 3393 au ales să se înscrie la acest examen. O situaţie în care, după o simplă scădere, se poate vedea că 1007 dintre ei rămân în afara sistemului educaţional, iar şansele să mai continue o formă de învăţământ sunt aproape zero. Vinovăţia, dacă ea trebuie găsită pe undeva, se cere a fi intens căutată în dreptul familiei, dar şi al profesorilor, care poate că nu au făcut ceea ce trebuie pentru ca aceşti copii să aibă prin şcoală o şansă în plus. De acum încolo, în mare parte din lumea lor, va fi tăcere…

Final trist pentru cauza lui Remus Cepăreanu
S-a terminat! Într-un fel, cum era de aşteptat. Cauza penală în care a fost cercetat şi judecat Remus Cepăreanu, fiul fostului şef de la Poliţia Rutieră Olt, cât şi fost primar al comunei Cârlogani, are o sentinţă definitivă şi de îndată executorie. Joi, 19 iunie a.c., instanţa de la Înalta Curte a pus capăt procesului şi-l trimite pe Cepăreanu cel mic la închisoare pentru patru ani. Povestea a început în mai 2012, când, într-o altercaţie fără un fond justificat, condamnatul de azi a lovit un tânăr, care, ulterior, a decedat. Practic, cel puţin următorii doi ani, tânărul Remus îi va petrece după gratii, iar victima sa, tot restul lumii, va sta în mormânt. Dreptate până la capăt?

Poate nu doar acoperişul lui Ştirbu e în Slatina…
Municipalitatea slătineană a luat act de faptul că, pe colţ, la strada Mănăstirii cu Arcului, la o clădire deja existentă, se află un acoperiş postat ulterior realizării construcţiei, realizat în afara legii. În faţa acestei situaţii, s-a dispus amenda: cinci sute de milioane de lei vechi, iar obligaţia de a obţine autorizaţie de construcţie rămâne în picioare. Imobilul respectiv aparţine unei firme administrată de Delia Ştirbu, soţia deputatului Gigel Ştirbu, preşedintele PNL Olt. Pe lângă nuanţa dată de faptul că, la întocmirea documentului, în etapele procedurale de constituire a procesului-verbal de amendă apare şi colegul de partid, viceprimarul Slatinei, Cristian Bircea, trebuie precizat că respectivul acoperiş e destul de vechi, iar realizarea sa efectivă s-a făcut pe vremea când PNL şi PSD îşi jurau credinţă sub umbra răcoroasă a USL-ului. Rămâne doar de văzut de ce nu a fost descoperit şi amendat atunci!

Adică, toţi din neamul Bercea au parte de răcoare?
Pe Mondialul îl ştie toată lumea că e în închisoare. A ajuns acolo, cam ca prostu’, după ce şi-a înţepat un nepot intercostal. Restul se pare că dau de dracu după povestea cu Mircea Băsescu. Aia în care nătângul familiei prezidenţiale aproape că s-a lăsat filmat în timp de primea suveniruri din patrimoniul bancar al UE de la un debutant în arta filmatului cu acul de la cravată. Şi, uite aşa, într-o cauză privind şantajul, cinci membri din dinastie sunt în drum spre marea reîntâlnire. Marius Constantin – ginere, Izaura Anghel – fiică, Grinică Ion Anghel – fiu, Florin Anghel – fiu, Fănica Anghel – soţie de Mondial. Aceştia au mari şanse să fie condamnaţi la închisoare cu executare. Mai devreme sau mai târziu… Evident, Antena 3 le va dedica o emisiune specială, iar fundaţia „Mereu Aproape” va constitui premiul pentru jurnalism, acordat celor mai corecţi din branşă, cu numele de „Bercea şi ai noştri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.