Acasă Actualitate Parcuri, locuri de joacă, statui şi arbori în „Slatina, oraş european”

Parcuri, locuri de joacă, statui şi arbori în „Slatina, oraş european”

223

Sloganul alegerilor locale, începând cu anul 2000 a fost „Slatina, oraş european”. Aşa ziceau domnul Vâlcov şi mai apoi urmaşul domniei-sale, domnul Prina. Altă carte colorată ce ni s-a dat a fost „Slatina, dragostea mea”.

Ce-i drept, lucrări s-au făcut, bani europeniu s-au consumat, dar nu se ştie cât şi cine a făcut exact aceste lucrări. Oricum ar fi, pe stradă, în Slatina, vedem şi astăzi că sunt atâtea de făcut şi mai există lipsuri.
Spre exemplu, avem statui nescrise, monumente de pe care s-a şters de multă vreme numele eroilor în cinstea cărora au fost ridicate: prima în faţa Casei de Cultură a Tineretului, alta cu Ecaterina Teodoroiu, încă una cu Corneliu Coposu etc.
Mai departe, chiar în faţa poliţiei municipale, de ani de zile lipsesc patru, cinci tei, tot aşa cum pe jumătate din strada Arcului nu sunt deloc arbori.
Revenind, prin faţa poliţiei municipale puteau să fie vreo două rânduri de arbori, pe bulevardul A.I. Cuza, partea dreaptă puteau să fie tot atâtea rânduri de arbori, chiar printre chioşcurile de flori care, sincer fie spus, sunt vopsite destul de urât. De asemenea, lipsesc la fel de mulţi arbori în faţa Colegiului Naţional „Nicolae Titulescu”, în jurul unor curţi de şcoli şi grădiniţe, pe interior şi exterior, pe langă gard…

Tot la Casa de Cultură a Tineretului sunt două părculeţe: în faţă şi pe lateral – spre bulevardul A.I. Cuza, dar comunicarea dintre ele se face doar pe trotuarul dinspre bulevard. În ambele părculeţe (mai bine-zis scuaruri) lipsesc arborii de umbră. De ce? Căci, spre exemplu, în ziua de sâmbătă, 24 mai, doar două bănci erau la umbră. Mai mult, recent, onor primăria noastră, s-a găsit să amenajeze pe unul din scuaruri instalaţie specială pentru antrenarea câinilor de companie… De ce domnilor? Căci, locul de joacă şi antrenarea câinilor de casă poate fi amenajat într-o zonă separată, nefolosită de copiii şi însoţitorii lor.

Aşadar, s-au cheltuit mulţi bani europeni în Slatina, dar trebuie să recunoaştem că municipiul reşedinţă de judeţ nu prea arată a fi în întregime oraş european, doar cu bulevardul A.I. Cuza şi parcul din zona Casei de Cultură a Sindicatelor – esplanada. Zeci de străzi au puţini arbori în aliniament, mulţi dintrei ei sunt sufocaţi din proiectare, căci locul pentru a respira şi pentru a fi udaţi e prea îngust. Sunt mulţi consilieri locali sau judeţeni, ce au făcut vizite prin Europa şi mă întreb de n-au văzut cum se amenajează şi cum se întreţine un parc, o stradă sau monument?!
În altă ordine de idei, avem modele destule, chiar şi aici, în România: Timişoara, Arad, Sibiu, Iaşi, Făgăraş.. De ce nu vreţi să copiaţi ce este bun, domnilor primari, viceprimari, consilieri locali?

Prof.
Ion Ceauşu – Slatina, Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.