Acasă Interviu Interviu cu Constantin Nedelea, primar al oraşului Scorniceşti între 2004 şi 2012

Interviu cu Constantin Nedelea, primar al oraşului Scorniceşti între 2004 şi 2012

481

„Oamenii care au votat în anul 2012 o schimbare, care, din păcate, până acum nu s-a văzut, au votat împotriva liberalilor pe 25 mai”

Până mai ieri, Scorniceştiul părea o redută de necucerit a mişcării liberale din România. Aici, pe axa Cătălin Davidescu – primar, Ion Costel Moisescu – preşedinte al organizaţiei locale, se crease o celulă de dreapta care luase sub ocupaţie oraşul.
Acum, la câteva zile după alegerile europarlamentare de duminică 25 mai, situaţia s-a schimbat radical. În urma voturilor valabil exprimate în Scorniceşti, stânga social-democrată a revenit spectaculos la putere. Doar câteva procente au lipsit pentru ca aceasta să nu obţină majoritatea simplă de 50% plus 1. Aceasă situaţie, cât şi perspectiva administrativă a Scorniceştiului, acolo unde sunt posibile alegeri parţiale anticipate pentru funcţia de primar, constituie subiectul interviului care urmează. Realizat cu primarul care a schimbat cu adevărat faţa Scorniceştiului, Constantin Nedelea…

– Aţi votat la alegerile europarlamentare, duminică, 25 mai 2014?
– Da, am fost şi am votat la secţia de la Şcoala Generală Negreni, exercitându-mi dreptul de cetăţean al acestei ţări. Aşa cum am făcut de fiecare dată după 1989, aşa cum trebuie să facă fiecare cetăţean!

– Cum vi se pare că a decurs procesul de votare în Scorniceşti în condiţiile în care, în clipa de faţă, unii încearcă să acrediteze ideea că s-ar fi deformat intenţia oamenilor la vot?
– Cel puţin la secţia unde eu am votat, şi nu sunt un necunoscător al procesului de votare, având o experienţă acumulată în decursul timpului, a fost un vot corect. Cei care nu vor să recunoască asta înseamnă că au o problemă de înţelegere a realităţii.

– Ca un om care aţi ocupat funcţia de primar, atâţia ani, pe seama cui puneţi dumneavoastră eşecul unui primar aflat în funcţie, atunci când nu este în stare să-şi convingă oamenii să voteze cu partidul din care acesta face parte?
– Oamenii care au votat în anul 2012 o schimbare, care, din păcate, până acum nu s-a văzut, au votat împotriva liberalilor pe 25 mai. Cetăţenii au fost păcăliţi, au fost amăgiţi, li s-a spus că se vor face şi se vor rezolva anumite probleme ale oraşului. Au trecut deja doi ani şi nu s-a rezolvat absolut nimic. De aceea, vin şi mă întreb: cum să mai aibă oamenii încredere într-un primar care, efectiv nu a făcut nimic în toată această perioadă? Scorniceştiul revine la social-democraţie, după un eşec al actualei administraţii liberale.

– Pe seama cui puneţi acest eşec al partidului din care acesta face parte, la nivel de centru, în condiţiile în care scorul asumat de cei din PNL fusese de minim 20% şi iată că au scos, chinuit, un 15%?
– În primul rând, eşecul se datorează conducerii acelei organizaţii, la modul general a tot ceea ce înseamnă organizaţie de partid. Atunci când o astfel de organizaţie nu are o conducere capabilă, cu oameni care să urmărească intenteresele localităţii, referindu-ne aici la oraşul Scorniceşti, normal că nu prezintă încredere. Iar oamenii deja s-au convins de această echipă a organizaţiei PNL Scorniceşti. De altfel, pe vremea când am fost membru PNL Scorniceşti şi totodată primar din partea acestui partid, echipa actuală a minţit electoratul liberal şi, inevitabil, cetăţenii acestui oraş. Că vor sau nu să recunoască, electoratul liberal din Scorniceşti a început să dispară. Cauze sunt multe, se ştiu şi nu mai are rost să le detaliem, dar eu vă spun că începând de la aceste alegeri, organizaţia din Scorniceşti se va duce uşor, uşor la vale…

– De unde credeţi dumneavoastră că vin nemulţumirile oamenilor din Scorniceşti faţă de actuala administraţie?
– Din ceea ce ştiu, faţă de actuala administraţie sunt mulţumiţi doar cei care beneficiază de contracte de la primărie, de diverse avantaje pe care acest primar le oferă membrilor şi acoliţilor săi.

– La orizont, pentru oraşul Scorniceşti, se văd posibile alegeri parţiale anticipate pentru funcţia de primar al localităţii. Luaţi în calcul să candidaţi?
– Sincer să fiu, aşa cum am mai spus, iau în calcul această varianţă pentru a duce la bun-sfârşit proiectele pe care le-am lăsat şi încă mai zac în primărie.

– Care sunt priorităţile oraşului în clipa de faţă şi cum le-aţi vedea dumneavoastră luate din mapă şi puse în practică?
– Priorităţile oraşului sunt multe. Aşa cum v-am spus, în perioada celor două mandate în care am fost primarul Scorniceştiului am emis un plan de dezvoltare al localităţii, printre proiectele principale şi mă refer aici la zona urbană, am reuşit să realizez alimentarea cu apă, să modernizez străzile principale – bulevardul Muncii şi strada Pompierilor, am reuşit să reabilitez Liceul Agroindustrial Scorniceşti, dar mai avem de reparat acoperişurile de pe blocuri, mai avem de anvelopat aceste blocuri, de curăţat subsolurile, de făcut curăţenie prin oraş. De altfel, referitor la curăţenia prin oraş, trebuie spus că am avut un proiect privind colectarea selectivă a deşeurilor care, în clipa de faţă, datorită nepreocupării şi a netratării cu seriozitate, actualul primar a transformat acest serviciu într-o rampă de scurgere a banului public. Mai exact, acest serviciu este deja devalizat, având în frunte un şef ce vrea să-l transforme într-o afacere personală a membrilor PNL.

– Mai departe, aş vrea să vorbim despre un alt capitol fierbinte: locurile de muncă. De ce nu s-au putut crea mai multe locuri de muncă la Scorniceşti, în ultimii doi ani, conform promisiunilor şi conform aşteptărilor oamenilor din zonă?
– Ca şi primar al oraşului Scorniceşti, ca şi reprezantant al consiliului local, poţi să creezi locuri de muncă doar dacă reuşeşti să atragi investitori. Iar investitorii se pot atrage numai prin facilitarea de anumite condiţii prin acordarea unor spaţii. Este nevoie de o infrastructură în localitatea respectivă, de apă, gaze, curent, canalizare, drumuri. Ce-i drept, în oraşul nostru există, dar lipsa de a discuta cu investitorii, de a-i căuta şi a-i atrage în zonă se vede destul de bine. Actuala conducere a oraşului Scorniceşti, în loc să-i atragă, mai mult îi sperie pe investitorii care doresc să vină aici. De altfel, chiar în aceste zile, cineva care are o afacere în Scorniceşti a fost ameninţat că i se pune sechestru pentru că ar fi votat într-un anume fel, că salariaţii acestuia n-ar fi votat cu actualul primar. Iar asta nu e corect şi nu se face, oricât de primar ai fi şi oricât de mult ai vrea să fie aleşi ai tăi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.