Acasă Învățământ Colegiului Naţional „Radu Greceanu” din Slatina – 130 de ani de la...

Colegiului Naţional „Radu Greceanu” din Slatina – 130 de ani de la înfiinţare

429

Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ reuşeşte de ani de zile să obţină performanţe extraordinare, ducând mai departe numele oraşului nostru. Aflat la graniţa între tradiţie şi modern, acest liceu reuneşte elevi şi profesori cu „rezultate de excepţie în munca de instrucţie şi educaţie”.

Anul acesta, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la înfiinţare, Colegiul Naţional ,,Radu Greceanu” din Slatina şi-a pus haine de sărbătoare, dascălii şi elevii reuşind să marcheze evenimentul prin diferite manifestaţii. De două zile de bucurie şi zâmbete pe chip au avut  parte cei care au trecut pragul acestui liceu, fie că vorbim de foşti absolvenţi, „veterani”, nostalgici şi emoţionaţi ca în prima zi de şcoală, fie de elevi actuali, mândri că pot contribui şi ei la temelia educaţiei numită „Radu Greceanu”.

Aniversarea a debutat cu Ziua porţilor deschise, în cadrul căreia elevii de gimnaziu au putut să viziteze colegiul şi să discute cu elevii şi profesorii din „Radu Greceanu”. Cu siguranţă, aceştia au reuşit să observe că „Radu Greceanu” este o unitate de învăţământ cu tradiţie, dar care se îmbină cu modernismul într-un mod armonios.
Elevii au putut descoperi, conduşi de CNRG-işti, sălile de clase frumos mobilate şi curate, laboratoarele moderne, amfiteatrul renovat şi spaţiile verzi special amenajate pentru recreerea elevilor. Prin intermediul standurilor de prezentare a ofertei educaţionale, în funcţie de profilul la care doresc să opteze elevii, dar şi a celor de prezentare a activităţilor extraşcolare, de voluntariat, proiectelor europene sau ale Consiliului Şcolar al Elevilor, tinerii au putut să îşi creeze o opinie despre ceea ce înseamnă să fii elev la „Radu Greceanu”. Aceştia au putut să participe şi la spectacolul aniversar organizat de elevii CNRG-işti din amfiteatru.
După-amiază, pe Bulevardul A.I Cuza, îmbrăcaţi în alb şi albastru, mândri că studiază la unul dintre cele mai bune licee din judeţ, cu mic, cu mare, alături de profesorii lor, au organizat o paradă, înarmaţi fiind cu bannere, pancarde reprezentative şi cântece. Pe esplanadă, elevii au organizat un mini-spectacol, în cadrul căruia au rostit şi jurământul CNRG-ist, iar cei mici s-au putut bucura de un spectacol de teatru de păpuşi oferit de elevii de la „Radu Greceanu”.

Vineri a avut loc întâlnirea dintre generaţii, un moment plin de emoţie, în care  adevărate personalităţi, ambasadori, scriitori, oameni de ştiinţă sau politicieni, absolvenţi ai Colegiului Naţional „Radu Greceanu”, au revenit cu drag în liceul care le-a conturat destinul. În aceeaşi zi a avut loc şi dezvelirea plăcii comemorative dedicată lui Traian Biju, profesorul eminent de geografie şi director al Liceului „Radu Greceanu”, care a contribuit semnificativ la extinderea edificiului arhitectural. Tot vineri s-a desfăşurat şi festivitatea de absolvire a elevilor de clasa a XII-a. Bucuroşi, dar şi nostalgici că s-a încheiat una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa lor, tinerii au fost premiaţi de către dascălii acestora.

Astfel, Colegiul Naţional „Radu Greceanu” rămâne, în ciuda colbului care s-a aşternut odată cu trecerea celor 130 de ani de la înfiinţare, o unitate de învăţământ etalon al educaţiei slătinene, în care pe buzele CNRG-iştilor de pretutindeni râmane viu jurământul lor: „Cred în adevăr, libertate şi frumuseţe/Lupt pentru raţiune, prietenie şi dreptate/Jur să respect principiile colegiului meu/Prin mine Greceanu va fi tânăr mereu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.