Acasă Actualitate Clubul ROTARY Slatina – 15 ani în interesul comunităţiii

Clubul ROTARY Slatina – 15 ani în interesul comunităţiii

1117

A face bine dezinteresat în lumea în care trăim astăzi, tinde să devină o utopie. De cele mai multe ori, în spatele gesturilor caritabile, dezvoltate în zona media, se află interese meschine ale unor oameni mici care vor să pară mari, atunci când urmăresc pentru sine doar propria lor imagine.Vedem ctitori de biserici, care atunci când lăcaşul de cult este înălţat ordonă pictorului să-i aşeze chipul lângă arhangheli şi sfinţi…

Contrar acestui curent, ROTARY International, organizaţie mondială, cu aproape două milioane de membrii, structuraţi în peste 30 de mii de cluburi, aflate în 170 de ţări, sub deviza „A servi, mai presus de sine” cultivă prietenia, bunăvoinţa, militând pentru ajutor şi înţelegerea celorlalţi.
Povestea Rotary a început în 1905, la Evanston, în S.U.A., acolo unde un avocat cu trei prieteni a avut ideea de a reuni oameni cu simţul camaraderiei, dornici să socializeze, dincolo de toate obstacolele societăţii, în interesul comunităţii.
În România, Rotary a venit în 1929. La Slatina, mult mai târziu, în 1998, iar „botezul” clubului Rotary Slatina s-a petrecut pe 13 aprilie, un an mai târziu…

Clubul Rotary Slatina, o poveste care a început sub deviza prieteniei, bunăvoinţei şi respectului reciproc
Pe 13 aprilie 1999, în incinta Hotel Parc din Slatina se semna certificatul de naştere al Clubului Rotary din municipiul reşedinţă de judeţ. Un eveniment atipic pentru comunitate, privit cu interes de către societatea civilă, reflectat în consecinţă în media locală. Sub auspiciile unei atmosfere speciale, reprezentanţi ai Rotary din Europa, membrii fondatori ai Rotary România confirmau apariţia clubului slătinean.
Chiar şi peste timp, merită amintiţi cei care, emoţionaţi, îmbrăţişau ideea devenind astfel membrii fondatori: Pavel Belinski, Cristian Bircea, Mihai Chiriţă, Doru Coca, Dan Ion Cojocaru, Veronica Constantinescu, Nicolae Diaconescu, Constantin Dobrescu, Zefir Berzovis Ghencea, Alexandru Ilie, Aurel Lazăr Ionescu, Ilarian Ionescu, Ioana Mezdrea, Viorel Mustăţea, Dumitru Nica, Dumitru Paraschiv, Gheorghe Popa, Dragoş Augustin Preda, Mihaela Nadia Rusu, Vasile Rusu, Maria Stavre, Ilie Tiţa, Dorin Tuţă. Astăzi, o parte dintre ei nu mai sunt printre noi, dar Clubul Rotary Slatina merge mai departe prin acţiunile sale, prin iniţiativele care devin certitudini imediat după ce sunt dezbătute şi adoptate de către membrii clubului rotaryan. De precizat, în cadrul acestei structuri, şi acest lucru poate fi un model pentru societate, conducerea este asigurată prin rotaţie. La fiecare an câte un preşedinte: 1999 – ing. Dan Cojocaru, 2000 – ing. Vasile Rusu, 2001 – notar Veronica Constantinescu, 2002 – ing. Cristian Bircea, 2003 – dr. Aurelian Simionescu, 2004 – arhitect Severică Mitrache, 2005 – ing. Octavian Bălţoi, 2006 – ing. Sever Enculescu, 2007 – ing. Constantin Bădiţă, 2008 – ec. Adrian Goga, 2009 – prof. Dumitru Nica, 2010 – prof. Dorin Popa, 2011 – jurist Florin Cîrstea, 2012 – ec. Mihai Stanciu, 2013 – ec. Cătălin Pătru, 2014 – prof. Simona Capisizu.

Acţiuni desfăşurate sub egida Rotary de-a lungul timpului
Odată asumat de către membrii fondatori, Clubul Rotary de la Slatina şi-a intrat în pâine. Acţiunile derulate au vizat, de fiecare dată, societatea, pe cei care merită un ajutor şi îl primesc pentru a fi mai buni, mai folositori…
Un program de succes, derulat prin intermediul clubului este proiectul „schimb de tineri”. 29 de elevi şi studenţi au beneficiat de studiul unui an de liceu în ţări precum S.U.A., Brazilia, Belgia, India, Austria, Mexic, Taiwan. Şi, nu a fost doar atât. În 15 ani, Rotary Slatina a desfăşurat alte proiecte, tot atâtea iniţiative în folosul comunităţii: burse pentru studenţi, Tabăra de Artă Plastică Rotary 2000, spectacol – Teatru de Păpuşi pentru Copii – la 1 iunie 2014 se va desfăşura ediţia a XIV-a. Aceste evenimente au beneficiat de suportul, în total, al membrilor clubului, oameni care au înţeles că binele este unitatea de măsură a fiinţei umane.
Pe lângă proiectul Yoth Exchange Program, amintit mai sus, 16 elevi slătineni au mers în tabere scurte în diverse ţări. Despre această formă de interacţiune umană, unul dintre elevii care au participat la un schimb de experienţă şcolară în S.U.A. – Ana Maria Jijăescu, declara următoarele: „Dacă ai ocazia să fii student de schimb, să o faci fără ezitare pentru că după un an o să realizezi ce decizie bună ai luat, o decizie care poate să iţi schimbe toată viaţa. Vă veţi maturiza, vă veţi schimba gândirea, veţi vedea lucrurile diferit. Este un an în care sunteţi singuri, pe cont propriu. Toate decizile vă aparţin, dar şi consecinţele. Nu uitaţi un lucru: de noroc depind multe, de voi depinde totul. Va fi un an frumos, prietenii frumoase, momente frumoase”.

Un parteneriat pentru competiţie sub egida Rotary Slatina
Cupa Rotary la tenis de masă pentru elevi (gimnaziu şi liceu) a ajuns la a III-a ediţie în februarie 2014, iar tot în martie 2014 s-a desfăşurat cupa Rotary la tenis de câmp – ediţia a II-a. Un proiect aparte, apreciat de participanţi, a fost concursul de pescuit sportiv a cărui primă ediţie a avut loc în octombrie 2013, cu participarea a 12 echipaje, aproape jumătate din ele fiind de la cluburile din Craiova şi Vâlcea.
Un punct de rezistenţă din activitatea rotaryenilor slătineni este susţinerea Festivalului „Căluşul Românesc”, aflat anul acesta în pregătiri pentru cea de-a XVI-a ediţie.
Un alt proiect care a prins în comunitatea slătineană a fost „Cu premianţii la Cinematograf”. Un semn că Rotary ştie să se implice şi să îi răsplătească pe cei care merită.

Acţiuni în pragul sărbătorii a 15 ani de existenţă
Cei 15 ani de existenţă ai Clubului Rotary de la Slatina au trecut cu o viteză ameţitoare. În prag de ceas aniversar, această instituţie, căci Clubul Rotary poate fi considerat o instituţie ce formează valori, oameni şi caractere, urmăreşte două proiecte mari: acordarea a trei burse unor studenţi care provin din casele de copii, până la terminarea studiilor, dotarea laboratorului foto de la Palatul Copiilor Slatina, cât şi modernizarea acestuia. Pentru că: „Numai împreună, încurajând şi susţinând idealul «a servi», ca bază a acţiunilor de valoare şi, în special, de a încuraja şi susţine cultivarea prieteniei, vom reuşi” – susţin atunci când au ocazia rotaryieni slătineni.
Mai mult, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, Rotary Slatina a susţinut premierea olimpicilor, pentru că, de fiecare dată, cei mai buni dintre cei buni, trebuie răsplătiţi într-un fel anume!

„Rotary nu este nimic altceva decât o idee – ideea prieteniei!…”
Aceste acţiuni prezentate succint nu pot cuprinde, în ediţia de tipar, bucuria celor care au primit ajutorul rotaryenilor slătineni, dar nici emoţiile celor ce au putut să ofere aceste clipe de satisfacţie. Important este că membrii clubului de la Slatina sunt oameni care gândesc altfel, aşa cum ar trebui să gândim toţi.
Ca rotaryeni sunt toţi responsabili pentru această organizaţie. Issac Newton spunea: „Dacă am văzut mai departe decât alţii, este pentru că am stat pe umerii unor giganţi”. Fiecare dintre rotaryeni consideră că stă pe umerii generaţiei anterioare şi că ei sunt responsabili de viitorul Rotary. E o esenţă care cuprinde, în stare condensată, filozofia existenţială a acestei echipe, în care sentimentul solidarităţii este cheia reuşitei.
Astăzi, membrii actuali ai clubului sunt: Bălaşa Marius, Capizisu Simona, Stanciu Mihai, Dicu Victor Ciprian, Rusu Vasile, Ioniţă Radu, Cârstea Florin, Perianu Marius, Bădiţa Constantin, Bărbulescu Andra, Popa Gheorghe, Mitrache Cosmin, Danu Mihai, Goga Adrian, Brăileanu Iliuţă, Enculescu Sever, Popa Dorin, Constantinescu Veronica, Nica Dumitru, Simionescu Aurelian, Mihăilescu Ileana, Stavre Iulia, Bubatu Mihăiţă, Vişan Elena, Pătru Cătălin, Munteanu Cristina, Piroşca Rădiţa.

În loc de epilog
Autorul articolului de faţă ţine să mulţumească, în mod deosebit, pe această cale, profesorului de matematică, Dumitru Nica. Cel care a sprijinit, dezinteresat, documentarea ce a fundamentat articolul pe care tocmai l-aţi parcurs dumneavoastră. Mulţumirile sunt necesare pentru că un asemenea exemplu şi iniţiativă merită cu prisosinţă spaţiul oferit în publicaţia de faţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.