Acasă Economic Premieră de la Olt Prima Amenajare Hidroenergetică cu Acumulare prin Pompaj...

Premieră de la Olt Prima Amenajare Hidroenergetică cu Acumulare prin Pompaj din România, pusă în funcțiune la Frunzaru

577

Prima Amenajare Hidroenergetică cu Acumulare prin Pompaj din România, care cuprinde linia de hidrocentrale de pe râul Olt de la Ipoteşti, Drăgăneşti, Frunzaru, Rusăneşti şi Izbiceni, a fost pusă în funcţiune, vineri 9 mai, la Centrala Hidroelectrică Frunzaru – parte a Uzinei Hidroelectrice Slatina, din satul Frunzaru, comuna Sprâncenata, județul Olt. La acest eveniment au participat oficialități, printre invitații de seamă s-au numărat: Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Răzvan-Eugen Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, Silviu Neacșu, prefectul județului Olt, Paul Stănescu, președintele Consiliului Județean Olt, Minel Prina, primarul municipiului Slatina, Gheorghe Dobra, manager ALRO, dar și senatorul Darius Vâlcov.

Un proiect pentru viitorul României

Specialist în domeniu, administratorul judiciar al Hidroelectrica S.A., Remus Borza, a prezentat pe scurt ceea ce înseamnă acest important proiect, nu numai pentru județul Olt, ci și pentru România. Centrala de la frunzaru este una care lucrează în regim dublu, reversibil pompă-generator şi reprezintă o premieră tehnică în şi pentru România. Acest lucru s-a obţinut ca urmare a retehnologizării celor 5 hidrocentrale de pe Oltul Inferior, care fac parte dintr-o serie de 31 centrale amenajate pe Olt, în cascadă.

„Această retehnologizare aduce în premieră tocmai funcţia de pompaj. Ce facem noi astăzi la Frunzaru este să pornim, practic, un studiu de o lună de zile a acestor 20 de grupuri în regim de generator de energie – ziua, şi în regim de pompare – noaptea. În acest răstimp, noi vom culege şi vom analiza un set valoros de informaţii de natură tehnică şi comercială care să poată fundamenta, într-un sens sau altul, un material argumentat decidenţilor politici pentru că, până la urmă, se pare că vorbim despre o decizie politică vizavi de ce înseamnă acest proiect lansat azi în practică, care va concluziona dacă acest proiect merită a fi păstrat şi finanţat în continuare”, a explicat Remus Borza”, administrator judiciar al Hidroelectrica.

Șefii județului, Silviu Neacșu, prefectul județului Olt, Paul Stănescu, președintele C.J. Olt, au ținut să felicite realizarea unei astfel de amenajări hidroenergetice pe firul râului Olt din județul cu același nume. Aceștia și-au arătat dispoziția de a susține și pe viitor astfel de proiecte ambițioase.

„Pe noi, oltenii, ne bucură că aceste investiţii sunt în judeţul nostru, că judeţul Olt este unul dintre cei mai mari de producători de energie hidro din România. Sperăm ca, în continuare, toate hidrocentralele din judeţul nostru, cele opt, să fie retehnologizate la cel mai înalt nivel” a spus Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt

Inaugurare făcută în prezenţa ministrului delegat pentru Energie

La eveniment a participat și Răzvan-Eugen Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a ţinut să se mândrească cu faptul că România e o ţară care are din 9 mai 2014 200 MGW instalaţi în pompaj, categorisind acest eveniment tehnologic drept un lucru important şi o experienţă din care trebuie să învăţăm o serie de lucruri.

„În ceea ce mă priveşte, în mandatul pe care l-am primit de la primul ministru Ponta, a fost unul dintre cele trei lucruri importante pe care le-am fixat ca obiectiv, alături de revizuirea strategiei energetice, alături de încercarea ca România să joace un rol mai important în ceea ce înseamnă politica energetică europeană – a fost şi acest al treilea obiectiv, eficientizarea şi profesionalizarea managementului în companiile de stat”, a declarat Nicolescu.

Această retehnologizare nu numai că este o invesiţie importantă în sistemul hidro, dar acest lucru va ajuta la  creşterea producţiei de energie electrică şi pune în valoare adevăratul potenţial hidroenergetic de pe râul Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.