Acasă Învățământ Acţiune de ecologizare. Elevii Şcolii Poganu din Verguleasa, mobilizaţi în cadrul campaniei...

Acţiune de ecologizare. Elevii Şcolii Poganu din Verguleasa, mobilizaţi în cadrul campaniei „O comună curată, o comună sănatoasă”

294

Sub îndemnul „O comună curată, o comună sănatoasă”, cetăţenii din comuna Verguleasa au participat la o amplă „curăţenie de primăvară”, în care au fost implicaţi profesori, elevi, dar şi angajaţii primăriei şi alţi săteni, care au vrut să le ofere elevilor un exemplu şi să îi încurajeze să aibă grijă de mediul înconjurător.

În cadrul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, toţi elevii din România lasă deoparte caietele de chimie, manualele de română sau trusa de geometrie şi sunt implicaţi în diverse activităţi non-formale prin care se încearcă modernizarea sistemului de învăţământ. Orele de curs sunt înlocuite cu vizite la muzee, vizionări de filme educative, aplicaţii practice a noţiunilor învăţate, competiţii sportive ori diverse campanii sau proiecte ce promovează spiritul civic şi de voluntariat al tinerilor.
La iniţiativa primăriei Verguleasa, drumul naţional şi judeţean ce străbate comuna Verguleasa a fost supus unei ample acţiuni de ecologizare, coordonată de  domnul Piciu Valentin, primarul comunei, şi  domnul Călinescu Petre, directorul Şcolii Gimnaziale Poganu, şcoala fiind partenerul principal al acestui proiect initiat de primărie.

Astfel, acţiunea „Comună curată, comună sănătoasă!”,  desfăşurată joi, 10 aprilie, a reuşit să mobilizeze toţi angajaţii primăriei Verguleasa şi  150 de elevi din clasele I-VIII, de la Şcoala Gimnazială Poganu din Verguleasa. Cu toţii au făcut o echipă cu adevărat de succes, demonstrând încă o data că lucrând împreună îşi pot atinge scopul şi că exista un dialog între toţi factorii decizionali: elevi-profesori-consiliul local.
Acest proiect reprezintă un pas pentru elevii participanţi de a deveni cu adevărat cetăţeni responsabili şi activi în comunitatea din care provin. Modelul profesorilor şi tuturor celor care au luat parte din primărie a reuşit să pună încă o cărămidă la temelia educaţiei civice a lor prin insuflarea a diferite valori precum solidaritatea, dar şi principii ecologice. Elevii au aflat şi diferite noţiuni despre mediul înconjurător şi cum acesta trebuie să fie îngrijit, conştientizând cât de grav putem fi afectaţi din cauza indiferenţei şi neglijenţei oamenilor.

Primăria Verguleasa a asigurat participanţilor mânuşi, saci menajeri pentru colectare şi transportul deşeurilor. Piciu Valentin, primarul comunei, este optimist cu privire la această campanie, care crede că va deveni o tradiţie pentru localnicii din Verguleasa: „Primăria Verguleasa încearcă prin proiectul «Comună curată, comună sănătoasă» să  promoveze în rândul tinerilor o atitudine responsabilă faţă de natură. Sperăm că această acţiune este un imbold pentru ei de a fi mult mai atenţi astfel încât să aibă un mediu sănătos în care să se poată dezvolta armonios.”

Elevii au fost încântaţi de iniţiativă, iar reacţiile localnicilor au fost de asemena pozitive. Deşi privită cu reticenţă de unele persoane, săptămâna în care şcoala este „altfel” se pare că are şi unele beneficii şi îşi demonstrează utilitatea. Această activitate a elevilor, susţinută de primărie şi cadrele didactice este o dovadă vie că se poate vorbi şi în România de tineri care vor să schimbe ceva pentru a avea o „comună curată, o comună sănătoasă”.

Andreea Maria DICU –
Colegiul Naţional „Radu Greceanu“

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.