Acasă Politic Cronică parlamentară despre ai noştri

Cronică parlamentară despre ai noştri

34

Ludomanii îşi vor putea încerca norocul la păcănele doar în cazinouri şi agenţii Loto

Ludomania reprezintă dependenţa patologică de jocuri de noroc, fiind o boală psihică cu urmări grave. În România, peste 150.000 de persoane care joacă la slot, sunt dependente de jocurile de noroc. Cei mai aplecaţi faţă de acest lucru sunt tinerii, nu numai în România, ci şi în Europa. În acest sens, deputaţii PSD de Olt, Dan Ciocan şi Alexandru Stănescu se află printre semnatarii unui proiect de lege ce reglementează legea care se ocupă cu jocurile de noroc, OUG 77/2009 actualizată de Legea 246/2010.

D’ale „păcănelelor”
Denumirea „oficială” a celebrelor „păcănele” este: Slot-Machine, termen folosit în legislaţia în domeniu, dar pe care lingviştii Academiei care se ocupă cu Dicţionarul Explicativ al Limbii Române nu l-au inclus printre hrisov. Popular, ele sunt denumite păcănele, britanicii numindu-le „fruit machine”. Jocul, care este mecanic/electronic/video, a fost inventat în anul 1887, de Charles Fey din San Francisco (California, SUA) şi lansat în anul 1895, iar un an mai târziu se deschide o fabrică producătoare de astfel de aparate.

Reglementarea legii
Cei doi deputaţi, co-semnatari ai unui proiect de lege, ce vizează modificare legii privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.
„Prin modificările vizate de actualul proiect de lege se urmăreşte reducerea drastică a cazurilor de dependenţă patologică faţă de jocurile de tip slot-machine, precum şi creearea unui climat mai sănătos de educaţie pentru populaţia de minori din România. De asemenea, iniţiatorii se aşteaptă la scăderea importantă a numărului de cazuri de violenţă domestică datorate lipsei mijloacelor financiare şi, în perspectivă, la o stabilitate mai mare a celulei de bază a societăţii: familia”, se arată în expunerea de motive.

Dacă proiectul de lege ar trece de parlament şi ar deveni lege, după promulgarea de către un alt specialist al butoanelor, şi anume ale ţării, Traian Băsescu, s-ar realiza următoarele modificări:
– numărul minim de aparate de joc, pe care un operator economic le-ar putea exploata, este de 50.
– Aparatele slot pot fi autorizate şi să funcţioneze legal doar în cazinouri şi agenţii ale Companiei Naţionale Loteria Română. Cei care au licenţe pentru jocurile de tip slot şi deţin aparate în alte locaţii decât cazinouri sau agenţii Loto, pot exploata acest tip de joc până la expirarea autorizaţiei în curs.

Dumitru Niculescu îl trage de mânecă pe ministrul Agriculturii

Deputatul PP-DD al Colegiului 5, Dumitru Niculescu l-a interpelat pe ministrul Agriculturii Daniel Constantin într-o şedinţă recentă a Camerei Deputaţilor. Interpelarea deputatului poartă titlul: „Reducerea TVA la alimente, o poveste cu repetir de nouă ani…”.

În interpelarea sa, deputatul îi cere ministrului să fie informat personal şi în scris cu privire la intenţia ministerului condus de Daniel Constantin privind stadiul în care se află promisiunea PSD-PC din campania electorală referitoare la reducerea TVA la aliemnte de bază, ea însăţi o poveste de nouă ani a camapniilor electorale.
„Vă reamintesc şi faptul că, în vara anului trecut, când a avut loc semnarea protocolului între asociaţiile de profil din industria de morărit şi panificaţie şi aparatul de stat privind reducerea TVA-ului la pâine, premierul Victor Ponta i-a promis preşedintelui Romalimenta, Sorin Minea, că «următorul produs pe lista celor cu TVA de 9% va fi carnea.»”, a spus deputatul în interpelarea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.