Acasă Învățământ Simularea unui eşec anunţat

Simularea unui eşec anunţat

45

Nu este de ajuns că an de an, adolescenţii care dau „Examenul de Maturitate” nu arată câtă „maturitate” au adunat în cei 12 ani, în care statul se face că investeşte în educaţie, dascălii că  aşteaptă ziua de salariu, iar elevii că-şi fac schimb de impresii pe reţelele de socializare.

Reţeaua şcolară, cea care nu e pe internet, ci în cruda realitate, a devenit doar un loc în care părinţii îşi trimit odraslele cât timp sunt la serviciu, iar pentru unii din sistem mai este o sursă de câte ceva. Şi anul acesta, primul în care şi cei de clasa a XI-a participă la simulări, rezultatele au fost triste. Dacă s-ar da texte din melodiile lui Connect-R sau Antonia, poate ar fi mai bine şi mai uşor de analizat din toate punctele de vedere ale literaturii şi gramaticii limbii noastre cea dulce. Dacă s-ar da adunări şi înmulţiri cu banii maneliştilor, foaia cu subiectele de la matematică ar fi mai atractivă. Până atunci, sistemul de învăţământ are nevoie de o reformă adevărată, prin care să atragă elevii şi să nu le mai îngreuneze inutul gheorzdanele cu manuale alternative făcute de afaceriştii din domeniu.

Rezultatele simulării
Examenul de Bacalaureat, cel care ar trebui să dea universităţilor sau pieţii muncii oameni, a devenit un subiect tratat cu superficialitate de către tinerii elevi. Cea mai bună soluţie ar fi aceea ca examenul să se dea când omul atinge vârsta la care se poate denumi matur „cu acte în regulă”, după vârsta de 50 de ani, când oamenii pot realiza că fără o patalama nu prea poţi ajunge la gară şi să iei trenul. Anul acesta, 28,8% dintre elevii din clasa a XI-a au reuşit să obţină nota 5 la matematică sau istorie. La această simulare trebuiau să se prezinte 4.371 elevi din clasa a XI-a şi 3.512 elevi de la clasa a XII-a, însă mulţi au lipsit. Promovabilitatea la această rundă de simulări a fost următoarea: dintre cei 4.136 elevi de clasa a XI-a evaluaţi, 2.418 elevi au reuşit să obţină nota de trecere la prima probă de limba română, iar 1.718 nu au reuşit să ia note de trecere. La matematică şi istorie s-au prezentat 4.080 elevi, dintre aceştia, 2.905 elevi nu au reuşit să rezolve subiectele pentru a lua nota de promovare, 5,00. La simulare, 3.303 elevi de clasa a XII-a evaluaţi la limba română, 1.630 au obţinut note peste 5,00, iar 1.673 nu au obţinut nota de trecere. La matematică sau istorie, dintre cei 3.234 elevi prezenţi, 2.077 elevi nu au luat 5,00, ci doar 1.157 elevi. La proba la alegere (biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică şi argumentare, psihologie şi sociologie), dintre cei 3.118 elevi prezenţi, 1.582 au obţinut note peste 5,00. Aşa cum e regula, aceste rezultate nu vor putea fi contestare, iar scopul acestor simulări este acela de a-i obişnui pe elevi cu spiritul examenului.  

Toate rezultatele, pe care elevii le-au obţinut la această simulare, vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, unde vor avea loc discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii.
Pentru adevărata sesiune, ce va debuta pe 10 iunie cu „evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română”, elevii trebuie să aibă un bagaj încărcat cu multe informaţii.

Calendarul examenului
Înscrierile pentru examen se vor face în perioada 26-30 mai, iar pe 30 mai se vor  încheiera cursurile pentru clasa a XII-a/a XIII-a. Prima probă va fi cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, pe 10 iunie. O altă probă se va desfăşura în perioada 16-20 iunie – evaluarea competenţelor digitale. 23-27 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. 30 iunie – limba şi literatura română – probă scrisă. 1 iulie – limba şi literatura maternă – probă scrisă. 2 iulie, proba obligatorie a profilului –  probă scrisă. 4 iulie – proba la alegere a profilului şi specializării- probă scrisă. Rezultatele vor fi afişate pe 7 iulie – până la ora 12:00.
Contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 16:00. Rezolvarea contestaţiilor va avea lor în perioada 8-10 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 11 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.