Acasă Politic Cronică parlamentară despre ai noştri

Cronică parlamentară despre ai noştri

45

Îndemnul senatorului Darius Vâlcov: „Să nu se închidă nicio hală de producţie de la ALRO,  să nu se dea niciun om afară!”

Sâmbătă,  sâmbătă, 15 martie a.c.,  senatorul Darius Vâlcov a susţinut o conferinţă de presă în care a ţinut să expună punctul de vedere al grupului parlamentar PSD din Senat cu privire la posibilitatea închiderii a trei hale din ALRO şi, de asemenea, a solicitat conducerii acestei uzine să nu ia o decizie pripită, care să afecteze Slatina, oamenii ei sau economia naţională. Dacă măsura închiderii halelor de la ALRO s-ar produce de la 1 aprilie, 1.600 de angajaţi şi-ar pierde locul de muncă. În acest sens, Darius Vâlcov a ţinut să facă un apel referitor la această situaţie. Pe lângă asta, senatorul a mai punctat şi alte teme de interes general.

La 51 de ani de la înfiinţare, ALRO e la cumpănă
ALRO se află într-o situaţie de impas, mai ales că, din cauza tergiversării aprobării legii certificatelor verzi,  instituţia a mers pe pierdere, plătind cel mai mare preţ din Europa pentru energia electrică, cheltuieli ce au afectat economic uzina de aluminiu din Slatina, înfiinţată în anul 1963.

“Parlamentarii de la Olt ai PSD au făcut încă de anul trecut adrese, întrebări, interpelări şi au avut discuţii la nivel guvernamental pentru a vedea cum putem modifica OUG 57/2013 ce a modificat Legea nr. 220/2008 privind energia regenerabilă astfel încât ALRO Slatina să nu mai fie nevoită să cumpere o asemenea cantitate mare de certificate verzi care, iată, au ajuns să bage fabrica, într-o fundătură împreună cu ceilalţi competitori de pe piaţa mondială a aluminiului, fiind net defavorizată din cauza tergiversării situaţiei certificatelor verzi de la noi.
Din păcate, în ciuda tuturor discuţiilor, rezultatele au fost blocate de trei ori de către preşedintele Băsescu, totul întinzându-se pe foarte mult timp până ce au fost luate în considerare. Acest lucru a făcut ca ALRO Slatina să înregistreze mari pagube şi să încheie anul 2013 pe pierdere. Apelul pe care eu vreau să îl fac către conducerea ALRO Slatina, şi mă refer aici la acţionari în primul rând, este să nu ia decizii pripite doar pe baza unor cifre reci, care arată pierderi pe ultimii doi ani, ci să ia în calcul că în România există acum un guvern ce susţine şi a susţinut investitorii – inclusiv ALRO Slatina – cu ce a putut un guvern să ofere. Aş vrea ca aceştia  să se gândească la faptul că piedicile vor dispărea până la sfârşitul acestui an atât pentru investitorii străini, dar şi pentru decidenţii din Executivul României, şi că nu se merită să se gândească la măsuri de restructurare înainte de a se gândi cât înseamnă aceste locuri de muncă pentru oamenii de acolo, pentru economia unui judeţ, a unei localităţi, a unei ţări. Cred că, după doi ani întregi de profit, doi ani de pierderi se pot recupera în alţi ani de profit şi eu sunt sigur că oamenii sunt dispuşi să muncească în aceleaşi condiţii doar pentru a nu-şi pierde niciunul locul de muncă”, a declarat senatorul Darius Vâlcov

În cadrul conferinţei de presă, senatorul a atins şi alte teme, pe care le-a prezentat presei. Una dintre acestea face referire la coordonarea campaniei electorale pentru europarlamentare. Acesta, împreună cu vice-preşedintele Consiliului Judeţean, preşedintele PSD Slatina, Marius Oprescu, sunt directorii de campanie ai PSD Olt.
„După cum ştiţi, eu şi Marius Oprescu coordonăm campania electorală pentru europarlamentare, la nivelul judeţului Olt. am început deja întâlnirile în teritoriu, întâlniri la care noi invităm toţi membrii USL pentru că, din punctul nostru de vedere, USL încă există, atât timp cât la nivelul consiliului judeţean, vicepreşedintele este liberal, deşi noi singuri avem majoritate ca să ne punem doi vicepreşedinţi, iar la nivelul Primăriei Slatina, viceprimarul este liberal, deşi noi singuri avem majoritate pentru a ne pune doi viceprimari. Facem un apel la toţi primarii, la toţi simpatizanţii Partidului Naţional Liberal din Olt, care doresc ca Uniunea să continue şi care sunt total nemulţumiţi şi au fost total deranjaţi de atitudinea unui grup din PNL, condus de Crin Antonescu, de a rupe această alianţă şi de a o părăsi, să ni se alăture în această campanie, dar şi în munca pe care o avem pentru a reechilibra Oltul şi, de ce nu, statul român”, a mai spus Vâlcov.

USL rămâne, la Olt
De curând, a avut loc „divorţul” USL la nivel central, însă în teritoriu situaţia nu este aceeaşi. În cazul judeţului Olt, alianţa rămâne unită. Despre situaţia celor care au primit funcţii din partea USL, senatorul a ţinut să declare următoarele:

„Unii au rupt această alianţă, dar în acelaşi timp rămân pe funcţiile oferite de ea. Apelul preşedintelui Paul Stănescu că USL-ul la Olt rămâne a fost înţeles greşit de unii care cred că asta înseamnă că în funcţiile din deconcentrate şi mai sus de ele trebuie să avem tot directori PNL. Greşit! Alianţa rămâne la nivel local, la primării, la primari şi viceprimari, acolo unde viceprimarii nu vor fi daţi afară, aşa cum nu se întâmplă la Slatina sau cu vicepreşedintele CJ. Prefectul, directorii de deconcentrate, atât timp cât rămân în partidul de opoziţie, nu pot să facă politica partidului de la putere. Când va veni momentul lor, îi aşteptăm cu drag să ne arate capacităţile lor profesionale. Fac un apel la bunul-simţ şi la statura morală a acestor domni şi doamne: ori rămân în USL, ori dacă pleacă din USL să renunţe şi la funcţia dată de Uniunea Social Liberală. Într-o campanie, nu poţi să fii şi popă şi hoţ. Trebuie să spui clar de partea cui te afli”.

_________________________________________________________

Daniel Bărbulescu: „USD va asigura stabilitatea politică a României”

Într-o şedinţă recentă a Camerei Deputaţilor, deputatul Colegiului 2, Daniel Bărbulescu a susţinut declaraţia politică: „USD va asigura stabilitatea politică a României”, referitoare la noua alianţă numită Uniunea Social Democrată, din care fac parte PSD, PC, UNPR şi UDMR. În declaraţia sa, Daniel Bărbulescu spune că este nevoie de liniştirea ploilor şi continuarea unui proiect ce a început cu cineva şi poate continua şi fără, pentru bunul mers al ţării.

„România are nevoie de stabilitate. Prioritatea USD este să formăm un Guvern şi să continuăm să muncim pentru oameni. Nu trebuie să lăsăm ca ieşirea PNL de la guvernare, precum şi atacurile iresponsabile ale lui Traian Băsescu să ştirbească tot ce Guvernul a reuşit să facă bine în aceşti ultimi ani. Prioritate este să avem un Guvern şi să ne vedem de treabă, să muncim, să evităm certurile sterile, pentru ca România să menţină ritmul bun de creştere din 2013 şi în 2014.
Afirmaţiile liderilor PNL din ultimele zile trădează faptul că liberalii au rupt USL pentru a creşte şansele lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale, deşi prin menţinerea alianţei ar fi beneficiat şi de sprijinul PSD. Este absolut regretabil că foştii noştri colegi de guvernare au ajuns să lanseze astfel de scenarii electorale, uitând prea repede obiectivele naţionale de bună guvernare asumate împreună în faţa românilor. Mi se pare degradant acest mod de raportare la PSD, un partener onest, care va continua implementarea programului de guvernare USL, care a adus rezultate economice pozitive României.
Românii au aşteptări mari de la clasa politică în aceste momente, iar USD va guverna în conformitate cu aceste aşteptări, având ca scop atingerea obiectivelor susţinute prin vot masiv de cetăţeni în 2012″, a spus Bărbulescu la tribuna Camerei Deputaţilor.

_______________________________________________________

Raportul „Marinescu”. Investiţii UE în securizarea frontierelor externe

Parlamentul European a aprobat joi, 13 martie a.c. alocarea a 2,76 miliarde de euro (pe perioada 2014-2020) pentru măsuri de securizare a frontierelor externe ale Uniunii Europene. Sprijinul financiar a fost negociat de europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al Grupului PPE și raportor pe acest dosar.
„Trebuie să creştem securitatea graniţelor noastre externe. Conflictele şi tensiunile din apropierea Uniunii fac din acest lucru un obiectiv esenţial. Am introdus criterii comune de evaluare a nivelului de securitate a frontierelor, o premieră în domeniu. Acestea vor permite armonizarea sistemelor şi procedurilor la frontierele statelor membre. În plus, criteriile comune de evaluare vor permite să nu existe discrepanţe între frontierele statelor membre şi să se elimine posibilitatea ca statele membre noi care au echipat frontierele pentru a fi acceptate în spaţiul Schengen să depăşească nivelul de securitate al vechilor state membre. De asemenea, criminalitatea transfrontalieră şi imigraţia ilegală vor putea fi combătute mai eficient”, a declarat Marian-Jean Marinescu.

Mai mult de jumătate din valoarea acestui fond va reveni statelor membre care aplică prevederile Schengen sub forma unei asistenţe financiare pentru programele lor naţionale. România va primi un sprijin financiar de cel puţin 61 de milioane de euro.

Ce este Raportul „Marinescu”
Raportul „Marinescu” evidenţiază importanţa unei arhitecturi unitare a frontierelor externe. Introducerea conceptului de standarde comune la nivelul Uniunii va face posibil ca frontierele să fie evaluate mult mai obiectiv şi vor permite eliminarea discrepanţelor la nivelul calităţii frontierelor statelor membre. Raportorul a cerut ca viitorul sistem comun de gestionare a frontierelor europene să se bazeze pe o abordare coordonată privind infrastructura, echipamentele folosite, sistemele IT, pentru a evita fragmentarea şi duplicarea resurselor între diferitele ţări UE. Fondurile UE vor fi distribuite echitabil şi transparent şi vor contribui la obţinerea unui nivel unitar de calitate a sistemelor de gestionare a frontierelor. Prin acest raport se va consolida interoperabilitatea, coordonarea şi compatibilitatea între sistemele de securitate la graniţele cu ţări terţe, folosindu-se un set de indicatori clari pentru evaluarea aplicării dispoziţiilor regulamentului. De asemenea, Agenţiei FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) i s-a acordat un rol decisiv de consultare şi coordonare a statelor membre. Fondul va permite, printre altele, crearea de către UE a unor sisteme informatice pentru gestionarea mai eficientă a traversării frontierelor de către resortisanţii ţărilor terţe şi pentru a asigura o mai bună identificare şi verificare a călătorilor („frontiere inteligente”).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.