Acasă Actualitate Mărul şcolarilor olteni e pe mâini bune. Pe mâini foarte bune!

Mărul şcolarilor olteni e pe mâini bune. Pe mâini foarte bune!

247

    Reportaj realizat de Claudiu ENE şi George PIŢULESCU

Suplimentul de hrană acordat copiilor din clasele I-VIII e o poveste veche. Iniţiatorul acestui proiect este fostul premier Adrian Năstase. Ideea i-a venit demnitarului pe la început de 2001, atunci când şeful guvernului, la o reuniune informală de pe la Sinaia, a auzit o schemă de acest gen de la prefectul judeţului Olt din acea vreme, Marin Diaconescu. Imediat, propunerea, însuşită de Năstase, a intrat pe agenda guvernului, iar în scurt timp a demarat la nivel naţional programul guvernamental „Laptele şi cornul”.

Primit cu reticenţă, generator de comentarii, acesta a intrat în rutină, iar de pe urma sa adevăraţii câştigători sunt foarte mulţi copii, pentru care un pahar de lapte şi un corn, în pauza mare, sunt mai mult decât o necesitate…
Peste ani, la mai bine de un deceniu distanţă, decidenţii guvernamentali, luând ca model ţările europene, introduc, complementar cu produsele iniţiale, amintite mai sus, ca supliment nutriţional, un fruct. A fost ales mărul. Un lucru binevenit. Altfel, la români e, ca de fiecare dată, ca la nimeni, pentru că se nasc comentarii, apar contradicţii în idei.

Ce înseamnă mărul în şcoala gimnazială?
La nivel guvernamental, în sensul acesta, a fost stabilită o strategie privind încurajarea consumului de fructe în şcoli. Obiective precise: conştientizarea elevilor asupra unei alimentaţii sănătoase, încurajarea consumului de legume şi fructe.
La nivel naţional, 7.805 şcoli participante, grup ţintă – elevii claselor I-VIII, iar în susţinerea proiectului partea însemnată de bani vine din fonduri europene: 9,6 milioane de euro, faţă de 4,23 milioane euro – contribuţie internă…
Mărul a fost ales pentru că are un aport de vitamine şi minerale considerabil, prezintă un grad scăzut de perisabilitate, implică minime costuri legate de achiziţie şi distribuţie. Mai mult, cine nu a auzit şi nu a mâncat un măr?
Iată că, printre atâtea lucruri proaste, resimţite de cetăţeni şi grupuri ţintă, uneori se mai întâmplă şi lucruri bune. De ce nu am recunoaşte acest lucru, privind în fondul problemei de faţă.
În judeţul Olt, compania GIGI & CO, un partener care îşi respectă cei mai pretenţioşi clienţi: copiii de gimnaziu
La nivelul judeţului Olt, implementarea acestui program guvernamental prin care se acordă elevilor din ciclul gimnazial mere ca supliment alimentar s-a făcut transparent, în urma respectării cadrului legal de către instituţia Consiliului Judeţean, decidentul responsabil. O licitaţie la care firma din Călăraşi, administrată de Silvia Nica, a trecut cu brio de toate etapele procedurale ale sistemului de selecţie.
De partea acestei companii, în susţinerea şi implementarea furnizării acestui serviciu s-a aflat un contract de asociere între titular şi compania MATRA de la Scorniceşti, cea care, într-un mod ireproşabil, acceptat de toată lumea, furnizează de ani buni laptele şi cornul aceluiaşi grup ţintă format din elevii de gimnaziu din judeţul Olt.
Practic, între cele două firme s-a realizat un contract de asociere prin care se efectuează un singur flux de aprovizionare, transport şi distribuţia efectivă a celor trei produse: lapte, corn şi măr. Costuri diminuate, garanţie, securitate şi respectarea cu sfinţenie a calendarului de furnizare către toţi beneficiarii din toate şcolile judeţului Olt.

În vizită, la depozitul de la Scorniceşti
Autotrenurile cu măr, import din Polonia, asta pentru că piaţa autohtonă nu poate să ofere un fruct standardizat, ajung periodic la depozitul firmei MATRA de la Scorniceşti. Aici, condiţiile de securitate alimentară sunt de nivel european. Sisteme de monitorizare a umidităţii temperaturii, de protecţie faţă de intruşi, fac din acest produs unul sigur. Din acest loc, pe reţeaua de distribuţie a laptelui şi cornului, similară cu cea a mărului, produsul pleacă spre beneficiari, acolo unde ajunge la locul şi timpul potrivit.
Experienţa MATRA, câştigată în atâţia ani, a fost şi este cel mai solid partener al companiei GIGI & CO din Călăraşi. Chiar cu tristeţe, administratorul MATRA, Lucian Ionescu, substituind oarecum poziţia Silviei Nica, s-a oferit să ne explice de ce fructele sunt aduse din import: „Piaţa românească a fost luată pe nepregătite. Nu e vorba numai de preţ. Aici luăm în calcul lipsa unei oferte reale de la intern. Livezile româneşti, ştim cu toţii, nu mai sunt ce au fost, iar astăzi că ne place sau nu, Polonia este cel mai mare producător de mere din Europa”.

Dilema de la cântar
În urmă cu câteva zile, în spaţiul public, cu o uşoară presiune pe administraţia judeţului, s-a creat o falsă problemă legată de greutatea standard a fructului care nu se încadrează perfect pe cele 90-150 grame în care trebuie să se încadreze fiecare fruct.
Problema este una cât se poate de artificială, pentru că, în pofida dezvoltării ştiinţei şi tehnologiei, omul nu poate, deocamdată, să intervină în dezvoltarea unui fruct, să-i stabilească timpii de coacere în limita unei greutăţi dată cu zecimale. Chiar şi aşa, printr-un test efectuat de reporterii Ziarului de Olt, direct la sursă, în depozitul de la MATRA, am stabilit că mărul se încadrează în limitele date de lege, iar acolo unde există abateri ele sunt extrem de rare, iar limita de toleranţă e insesizabil depăşită. Şi în plus, şi în minus. Însă, chiar şi aşa, calitatea fructului este ireproşabilă: gustos, copt uniform, aromat, fără elemente de putreziciune, fără a avea implanturi de corpuri străine, impurităţi sau alte defecte care pot fi sesizate. Asta, pentru că, în baza contractului cadru, furnizorul extern îşi asumă selectarea produselor în condiţii igienico-sanitare ireproşabile. (vezi filmul video AICI)

Şi, pentru a dovedi că lucrurile stau întocmai, iar cei 35.495 elevi din Olt primesc un produs corect, din toate punctele de vedere, fără telefoane anunţate dinainte, reporterii de la Ziarul de Olt au organizat, în Slatina, dar şi în judeţ, un amplu reportaj, direct la sursă. La autorităţile şcolare, dar şi la cei mai buni cunoscători dintre oamenii realităţii, primarii unor localităţi oltene, cei care ştiu, de fiecare dată, cel mai bine, ce este în localitatea în care aceştia activează.

Dascălii olteni sunt mulţumiţi de mărul copiilor din pauza mare

Şcoala Gimnazială Nr. 11 „Constantin Brâncoveanu” Slatina
„Suntem mulţumiţi de introducerea mărului în şcoala noastră, atât noi, cât şi părinţii şi copii ce învaţă la această şcoală. Până la urmă, un fruct este întotodeauna binevenit în programul de dimineaţă al şcolarilor, ca şi supliment la lapte şi corn. Mai mult decât atât, copii servesc mărul, produsele sunt bune, de calitate, iar faptul că uneori se mai întâmplă să fie un măr lovit sau ceva mai mic, este inevitabil. Cu toate astea, ne-au lăsat întotdeauna câte ceva în plus, astfel încât dacă ceva nu este bun să înlocuim, ceea ce este de apreciat. Altfel, probleme n-au fost, programul se desfăşoară normal şi toată lumea e mulţumită. Desigur, dacă s-ar întâmpla ceva am anunţa şi lucrul acesta se va remedia, dar, noi sperăm ca lucrurile să meargă la fel de bine şi de acum încolo”, a spus Ioana Popânzăreanu, profesor învăţământ primar, membru în comisia de distribuire a laptelui, cornului şi mărului în şcoală, alături de directorul adjunct, Ion Ionete.

Şcoala Gimnazială Nr. 3 Slatina
Gheorghe Ştefănescu, profesor învăţământ primar, responsabil în comisia laptele şi cornul: „Introducerea mărului în alimentaţia de dimineaţă a copiilor e binevenită. Sigur, ca la orice început, prin unele săli de clasă mai apare puţină dezordine, asta se rezolvă în timp, dar, una peste alta, introducerea acestui aliment e nemaipomenită. Altfel, mai trebuie spus că merele sunt bune, copii le consumă cu mare poftă, unii le iau acasă, chiar dacă, ce-i drept, până să ajungă cu ele acasă le bagă în ghizdan, şi uneori le mai lovesc… În concluzie, probleme n-au fost, suntem la început, fapt pentru care sperăm ca lucrurile să meargă perfect, aşa cum ne dorim”.

Şcoala Gimnazială „George Poboran” Slatina
Director, Carmen Nedelcu: „Iniţiativa „Mărul în şcoli” e o idee şi o măsură foarte bună, deoarece încurajează copii şi tinerii, în general, ca să consume fructe. Astfel se realizează şi educaţia pentru sănătate, sperând să înlocuim consumul excesiv de dulciuri cu cel de fructe şi legume proaspete. Nu sunt şi nu au fost probleme în derularea acestui program, tot aşa cum n-am avut nici probleme de sănătate legat de distribuirea merelor şi a laptelui în şcoala noastră. În plus, pe lângă faptul că produsele sunt de calitate, este în egală măsură şi o diversificare a alimentaţiei, ceea ce, o dată în plus, duce la aprecierea acestei iniţiative”.

Şcoala Gimnazială Nr. 8 „Eugen Ionescu” Slatina
„Mărul în şcoli!”: o iniţiativă de nota zece. Mai exact, am citit şi eu printr-un ziar local un interviu cu domnul preşedinte Paul Stănescu, în care i se aducea la cunoştinţă faptul că unele mere sunt mai mici decât standardele prevăzute. Ei, bine, nu-i chiar aşa, iar eu aş vrea să ştiţi că şcolarii noştri au apreciat bine aceste produse, au gust şi au miros plăcut, fapt pentru care le-au consumat cu foarte mare plăcere. Aşadar, nu contează cantitatea, ci mai degrabă calitatea. Întotdeauna merele au fost şi au rămas cele mai bune, apreciate şi consumate fructe. În concluzie, programul decurge bine, copii consumă aceste mere şi toată lumea e mulţumită în şcoala noastră”, a spus Luminiţa Popescu, responsabil în programul laptele şi cornul la Şcoala Nr. 8.

Şcoala Gimnazială „Grigore Rioşanu” Izbiceni
Director Felicia Sprâncenatu: „Şi noi suntem mulţumiţi de introducerea acestui program, ce constă în acordarea unui măr pe zi pentru fiecare elev al şcolii din Izbiceni. Este un fruct bogat în vitamine şi foarte necesar în creşterea şi dezvoltarea micuţilor noştri. În general, sunt mere bune, de calitate, dar sunt şi cazuri în care mărimea lor diferă… Copiii sunt mulţumiţi, consumă cu plăcere aceste produse, atât cei de învăţământ primar, cât şi cei de gimnaziu. Altfel, probleme nu sunt, noi avem o bună colaborare cu cei de la SC MATRA, distribuitorul acestor produse la nivel de judeţ”.

Şcoala de Arte şi Meserii Crâmpoia
Director, Viena Ciauşu: „Măsura e bună, chiar dacă lucrul acesta înseamnă o grijă în plus atât pentru noi, cât şi pentru profesorii responsabili din această şcoală. Sigur, mărul e bun, este un fruct şi este binevenit. Ca şi consumatori, copii sunt încântaţi, am şi eu o fetiţă la grădiniţă şi aşteaptă de multe ori cu nerăbdare să primească aceste produse aduse şi oferite zilnic în localitatea noastră”.

Şcoala cu clasele I-VIII Găneasa
Director, Simona Pungă: „Vine primăvara, copii au nevoie de vitamine, iar mărul, ca şi supliment alimentar la vechiul program „Laptele şi cornul”, e foarte bun. Până acum, din informaţiile pe care le deţin,
n-au fost şi sper că nu vor fi probleme de nici un fel. Mai mult decât atât, nu înţeleg de ce n-ar fi copiii şi părinţii lor mulţumiţi, atâta timp cât produsele acestea le primesc în stare bună, suplimentar la programul de care am vorbit mai sus. De altfel, de ani de zile, programul s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii, furnizorii îşi respectă angajamentul şi nu avem de ce să ne plângem.

Şcoala Gimnazială Curtişoara
Director, Mariana Pirnă: „Mărul a fost şi va rămâne întotdeauna un fruct binevenit, un altfel de medicament pentru organismul copilului în cazul de faţă, al omului, în general. Ce-i drept, de la Inspectoratul Şcolar mi s-a cerut să spun dacă produsele sunt bune, dacă sunt în conformitate cu prevederile stipulate în contract, ca aspect şi greutate, şi ceea ce pot spune este că mie mi se par a fi mere cu aspect plăcut, nealterate şi care au o greutate potrivită. Sincer, n-am cântărit încă pentru a vedea dacă un măr are sau nu o sută de grame. Ce ne bucură pe noi e faptul că elevii sunt foarte încântaţi şi că aşteaptă cu nerăbdare să primească mărul de dimineaţă. Aşadar, nu trebuie să apară nemulţumiri, atâta timp cât celor mici li s-a mai dat un aliment în plus”.

Şcoala Gimnazială Nr. 1 Slatina
„Distribuirea mărului în şcoli reprezintă un mare ajutor, atât pentru părinţi, cât şi pentru copiii care învaţă în şcoala noastră, aici unde se ştie că situaţia materială a celor mici e mult mai grea. Sunt, aşadar, copii care aşteaptă cu nerăbdare pauza de zece pentru lapte, pentru corn şi mai recent mărul, pe care mulţi dintre ei îl consumă cu mare poftă. Deşi am înţeles că s-au mai ridicat şi semne de întrebare, referitor la gramaj, eu vă spun sincer că tinerii noştri sunt mulţumiţi şi totul este în regulă, aici, la Şcoala Nr. 1 din Slatina. Probleme majore n-au fost, iar atunci când, din cauza vremii, programul a fost pentru o zi întrerupt, noi am oferit copiilor produsul restant în ziua următoare”, a spus Geluţa Nicola, reprezentantul programului pe şcoală.

Primarii olteni apreciază MĂRUL ŞCOLAR

Primar Dobrun, Aurel Bondrescu
„Introducerea mărului în şcoală, din punctul meu de vedere, ca primar al comunei Dobrun, consider că este o măsură bună şi, totodată, demnă de apreciat. Un fruct în hrana de zi cu zi a copilului e nemaipomenit. Altfel, sunt convins că sunt de bună calitate pentru că nu-şi mermite nimeni să nu-şi respecte un astfel de angajament. Mai mult decât atât, n-am primit până acum nici un semnal în urma căruia să fiu anunţat de anumite dificultăţi în furnizarea acestui serviciu”.

Primar Fălcoiu, Alexandru Petrişor
„Orice fruct care este distribuit către copii mi se pare că este un lucru bun. Spun asta în situaţia în care fructele sunt sănătoase, sunt de calitate şi se oferă în fiecare zi. Personal, sunt încântat de idee şi mă bucur că astfel de produse sunt distribuite în şcoli. La noi nu sunt probleme şi totul merge conform programului. Era şi timpul să facem ceva astfel încât copii să renunţe la chipsurile şi la fast food-urile dăunătoare”.

Primar Bălteni, Tudor Marineaţă
„La noi e totul în regulă. Merele sunt bune, sunt sănătoase şi se oferă în fiecare zi copiilor din şcoala noastră. Eu am un nepoţel aici şi pot să spun cu certitudine că este foarte încântat. Mai mult decât atât, până acum n-au fost probleme şi totul este în regulă în ceea ce priveşte buna desfăşurare a programului respectiv”.

Primar Perieţi, Costin Vâlceleanu
„Se ştie că fructul aduce sănătate, iar mărul introdus în şcoli, ca supliment alimentar la celelalte produse, lapte şi corn, e foarte bun. Nu ştiu să fie probleme, n-au fost nici în trecut, pentru că altfel eram cu siguranţă anunţat. Mai mult, serviciul se desfăşoară în cele mai bune condiţii, iar distribuţia se face aşa cum trebuie”.

Primar Bărăşti, Virgil Gealapu
„La ţară, au fost întotdeauna condiţii mai grele ca la oraş. Sunt mulţi copii care n-au ce mânca, sunt numeroase familii ce se descurcă din ce în ce mai greu cu banii. În aceste condiţii, mărul, laptele şi cornul ajută mai mult decât ar crede unii sau alţii. Mai mult decât atât, produsele sunt bune, de calitate şi niciodată nu am avut probleme în furnizarea acestui serviciu, iar firma ce se ocupă de toate astea îşi face cu siguranţă datoria”.

În loc de epilog
O zicală românească spune că se dau cu pietre doar în copacul lăudat, în cel ce face fructe. Din păcate, firma GIGI & CO de la Călăraşi, companie care execută servicii similare şi în judeţele Călăraşi şi Dolj, a fost atrasă într-o combinaţie mediatică nedreaptă. Una care nu este susţinută de realitate, în condiţiile în care, până acum, nu a fost confirmată nici o sesizare privind modul de lucru în cadrul acestei activităţi.
Punctele de vedere enunţate mai sus sunt argumente indubitabile, raţiuni logice ale unei stări reale de fapt. Iar dacă mai punem la socoteală şi faptul că acest program se derulează, covârşitor, cu fonduri europene, cei care vor să stopeze desfăşurarea efectivă a contractelor de acest gen devin, aproape involuntar, adversari pentru sine…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.