Acasă Politic Cronică parlamentară I Vocile Opoziţiei

Cronică parlamentară I Vocile Opoziţiei

53

În urma evenimentelor de pe scena politică, unde se află şi o uniune ce a cumulat 80% dintre cei care s-au prezentat la urne, prin partide a început forfota, în culise „actorii” se schimbă de costume, dar interpretează acelaşi rol de un sfert de secol.

PP-DD Olt, la „patul muribundului”: „USD este, în mod cert, construită ca o alianţă menită să substituie la guvernare PNL-ul”

PP-DD Olt, partidul de suflet al prezidenţiabilului Dan Diaconescu, a luat act de cele prezentate şi a remis un comunicat de presă din care aflăm opinia ce va urma:

„Criza guvernamentală din cadrul USL este una fără precedent în cadrul guvernărilor post-comuniste, având în vedere numărul relativ mare de guverne construite din alianţe pre sau post electorale. Această neînţelegere la vârful alianţei, la care asistam de săptămâni bune, este o jignire la adresa tuturor românilor, în mod special a alegătorilor USL, care i-au trimis acolo pentru a guverna, în folosul românilor, şi nu pentru propriile buzunare sau pentru a-şi promova neveste, odraslele şi amantele, în companii bugetare, pe salarii de sute de mii de euro, aşa cum se întâmplă în ASF. USD este, în mod cert, construită ca o alianţă menită să substitue la guvernare PNL-ul, dacă vreţi este un background pentru PSD.

PP-DD atrage atenţia Guvernului Ponta că principalele probleme ale României sunt investiţiile publice, acestea au scăzut cu 10% faţă de anii precedenţi, lipsa investiţiilor străine, problema locurilor de muncă nou create, precum şi ruşinoasa rată de absorbţie a fondurilor comunitare nerambursabile. Pentru noi, în calitate de cetăţeni ai acestui stat – acestea sunt problemele reale, nu cearta pe funcţii sau pentru supremaţie în cadrul USL sau USD”.

Până ce USL va pune mâinile pe piept, nu mai e mult, dar 2014, cu cele 366 de zile ale sale, va fi unul etern şi fascinant pentru români. „Fiindcă nici nu ştiţi ce pierdeţi“, cum ar zice un jurnalist de la Caracal.

Cătălin Predoiu prezintă eşecul USL

Prim-vicepreşedintele PDL, candidatul PDL la Preşedinţia României., Cătălin predoiu este martorul eşecului USL, aşa cum sunt toţi românii, şi într-o declaraţie făcută recent acesta prezintă situaţia de fapt:

„Eşecul USL demonstrează faptul că USL a fost o înşelătorie politică şi electorală prin care Crin Antonescu, Victor Ponta şi echipele lor au tras pe sfoară poporul român pentru scopul real al USL: protecţia corupţilor în faţa justiţiei. Acest scop a eşuat, pentru că justiţia s-a dovedit mai puternică. Vehiculul politic USL s-a dovedit inutil pentru corupţi. Acest eşec, ca şi întreaga guvernare din ultimele 20 de luni demonstrează iresponsabilitatea premierului Ponta şi a preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, demonstrează că nu au fost pregătiţi pentru aceste funcţii, demonstrează lipsa de responsabilitate politică a celor din partidele lor care i-au proiectat în aceste funcţii. Echipele din jurul lor nu au adus nimic bun României. Au adus numai şomaj, tulburări în vara anului 2012 prin suspendarea statului de drept, încercări de subminare a justiţiei, scandal politic, limbaj suburban şi dovada unei crase iresponsabilităţi. Au promis că vin la guvernare pentru o societate mai bună, pentru o politică a bunului simţ, pentru o economie mai sănătoasă, pentru un trai mai decent pentru români. Ceea ce oferă acum e un spectacol jalnic al unor politicieni submediocrii, care încearcă să păcălească opinia publică printr-un dialog simulat. Ceea ce doresc ei este evident: să evite decontul eşecului USL. Este încă o dovadă de laşitate politică.“

Predoiu nu a rămas pasibil la atacurile dure pe care le-a făcut liderul liberalilor şi a venit cu o declaraţie:

„O altă impostură, marca Crin Antonescu: a spus că acest partid este caraghios pentru că nu colaborează cu politicieni care lovesc justiţia. Apărarea Justiţiei este un principiu serios şi sănătos în democraţie. Caraghioase sunt faptele d-lui Antonescu. Atunci când a procedat la suspendarea statului de drept, atunci când a trimis miniştri penali în Parlament, atunci când a exercitat jenant mandatul de preşedinte intarimar demonstrând că nu cunoaşte minime atribuţii. Caraghios este proiectul de revizuire a Constituţiei scris de dl. Antonescu, ajutat de dl Chiuariu, proiect găsit neconstituţional de Curtea Constituţională în 26 de puncte. Se demonstrează în aceste zile că dl Antonescu şi echipa sa au profitat de guvernare şi acum vor să profite de opoziţie. Ceea ce înseamnă că dânsul este un om politic profitor. Este un jalnic profitor politic. A nemorocit ţara cot la cot cu dl Ponta şi vrea să scape acum de responsabilitate. Amândoi sunt, în egală măsură, reponsabili politic”, a spus Cătălin Predoiu.

Alexandru Nazare cere demisia ministrului Teodorovici

Fost ministru al Transporturilor, un tânăr democrat, deputatul PDL, Alexandru Nazare, coordonator al portofoliului fondurilor europene în Guvernul Alternativă, cere demisia ministrului Teodorovici ca urmare a faptului că, prin noile critici adresate Guvernului într-o scrisoare de avertizare, Comisia Europeană confirmă riscul ca România să piardă miliarde de euro din fondurile europene.

”Anul trecut am atras atenţia că incapacitatea Guvernului USL de a semna noi contracte cu fonduri europene va determina pierderea a câteva miliarde euro. Însuşi ministrul Teodorovici îşi asuma că la sfârşitul anului 2015, când se încheie perioada de cheltuire a banilor europeni alocaţi pentru 2007-2013, România va avea o rată de absorbţie de maxim 80%, adică o pierdere de aproape 4 miliarde de euro. Degeaba se împăunează ministrul Teodorovici şi premierul Ponta cu o rată de absorbţie de peste 30%, atât timp cât aceasta se bazează pe contractele şi proiectele începute de guvernarea PDL. Scrisoarea Comisiei Europene confirmă aceste avertismente, iar soluţia domnului Teodorovici că va cheltui fondurile europene pentru proiecte deja începute sau finalizate demonstrează o dată în plus că pentru USL fondurile europene sunt un fel de puşculiţă de partid. Câte din aceste proiecte deja începute vor fi în judeţele controlate de Oprişan, Dragnea sau Nicuşor Constantinescu? Câte din aceste proiecte sunt derulate de firmele baronilor locali?”, a spus Nazare.

Alexandru Nazare solicită demisia ministrului Teodorovici pentru iresponsabilitatea de care a dat dovadă în gestionarea fondurilor europene.

Marian-Jean Marinescu, implicat în obţinerea liberalizării vizelor pentru Republica Moldova

Joi, 27.02.2014, Parlamentul European a votat favorabil liberalizarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii Republicii Moldova. Astfel, cetaţenii moldoveni, posesori ai unui paşaport biometric, vor putea călători liber, oriunde în Schengen, timp de 90 de zile, într-o perioadă de 180 de zile. În urma votului de joi, Republica Moldova a devenit prima ţară din vecinătatea estică a Uniunii Europene care beneficiază de un regim liberalizat de vize. (George PIŢULESCU)

Raportorul grupului PPE pentru această propunere, anterior, raportor al Parlamentului European pentru propunerea de simplificare a procedurii de eliberare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni, adoptată anul trecut, europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu, a declarat:

„Din această vară, moldovenii vor avea aceleaşi drepturi ca românii în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie în UE. Acesta este rezultatul eforturilor depuse de guvernarea pro-europeană de la Chişinău în ultimii ani şi va avea un efect pozitiv pentru cetăţeni, mediul de afaceri şi pentru imaginea de ansamblu a Republicii Moldova. Mă bucur şi îi felicit. Vom lucra în continuare pentru a ne asigura că şi parafarea Acordului de Asociere UE- Republica Moldova se va face in cel mai scurt timp posibil”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.