Acasă Actualitate Primăria Slatina a dat Casa Fântâneanu cui nu trebuia. Episcopia Slatinei şi...

Primăria Slatina a dat Casa Fântâneanu cui nu trebuia. Episcopia Slatinei şi Romanaţiului e stăpână pe un tezaur al Slatinei

898

Casa Fântâneanu este una dintre cele mai vechi locuinţe din Slatina şi una care a fost modernă la vremurile sale. În spatele acestei case, Constantin Fântâneanu mai avea şi alte case, însă nu la fel de falnice ca reşedinţa familiei (demolate de varii persoane cu putere negativă), una dintre familiile Slatinei de altădată, care a păstrat ca tradiţie din generaţie în generaţie: filantropia.

Casa Fântânenilor şi a Slatinei
Casa Fântâneanu a fost construită înainte de anul 1830 de familia Lânaru, menţionează George Poboran în „Istoria oraşului Slatina”. Clădirea a fost locuită ulterior de Elena şi Ioan Fântâneanu şi urmaşii acestora, printre care Constantin Fântâneanu, care lasă un testament (putin ars la marginea de jos, din cauza unui incendiul la Primăria Slatina) la 3 decembrie 1915. Casa a fost azil, prefectură (o vreme, cu chirie, până să se construiască Palatul Administrativ – azi, Muzeul Judeţean Olt). După 1948, casa a fost naţionalizată, aici funcţionând diverse instituţii, printre care şi Direcţia Agricolă – până în 1998, astăzi îşi are sediul pe strada Arcului.

Testament de filantrop
Elena Şetraru-Bumbeş, născută în anul 1815, se căsătoreşte la vârsta de 24 de ani cu Ioan Fântâneanu şi aduc pe lume un om ce avea să aducă multă cinste oraşului Slatina, Constantin Fântâneanu. După moartea lui Ioan, Elena îşi face şi ea un testament, la 26 aprilie 1890. Şase ani mai târziu, Elena trece la cele veşnice. Lasă comunei urbane Slatina mai multe donaţii, dar şi fiului său, Constantin, îi lasă parte importantă din avere. Constantin Fântâneanu, om politic, senator de Olt, îşi face testamentul la 3 decembrie 1915, care se află în original şi copie scrisă la maşina de scris la Arhivele Naţionale Olt, la cota 169.57.1916. Elena lăsase ca reşedinţa să fie azil de femei sărmane sau văduve, care primeau „câte 10 lei pe lună ca existenţă şi întreţinere şi câte un stânjen (unitate de măsură pentru lungime înainte de formarea României) de lemne pe iarnă”, plus multe alte donaţii. Constantin Fântâneanu continuă spiritul filantropic al „dinastiei” Fântâneanu. În testamentul său spune clar: „Se desluşeşte că, casele mele din acest oraş, după moartea soţiei mele şi a moştenitorilor săi, casele să nu se vândă, ci să rămâie Comunei Slatina, care închiriindu-le, cu venitul chiriei să se ajute la măritişul a două fete sărace”. Comuniştii, care nu au dat istoriei niciun filantrop, au încălcat testamentul şi i-au făcut şi pe cei de după 1990 să facă la fel.

Dumnezeu nu e stăpân nici pe casele Lui
Biserica este considerată casa Domnului. Dacă am fi răi, ceea ce şi suntem dacă deja ne-am gândit la asta, am spune că Dumnezeu are mai multe case decât Bill Gates sau decât patronii lanţurilor hoteliere din Dubai. Cu toate acestea, sărmanul şi bătrânul Dumnezeu nu este proprietarul niciunei biserici, ci sfânta, soborniceasca şi apostoleasca Biserică. Într-un stil „filantropic” specific, Biserica mai construieşte câte un magazin de lumânări, icoane şi formulare de acatiste tip. Unul dintre edificii de genul acesta este bidecenalul şantier al Catedralei Episcopale din spatele Casei de Cultură a Tineretului, cu hramul „Înălţarea Domnului”, iar slujbele se pot ţine în faţa catapetesmei de OSB.

Fonduri europene pentru reabilitarea Casei Fântâneanu
Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, dâmboviţeanul Sorin-Petrică Paşcanu (Sebastian Slătineanul, cândva Ilfoveanul), ales episcop de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin vot secret, în data de 5 martie 2008 şi întronizat pe 25 martie 2008, s-a lăudat la inaugurarea „Galeriei prefecţilor judeţelor Olt şi Romanaţi”, din 24 ianuarie a.c. că anul 2014  este anul în care se vor atrage fonduri europene şi Casa Fântâneanu va redeveni ce a fost odinioară. Casa Fântâneanu a intrat în posesia Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor în decembrie 2010 şi intabulată definitiv pe numele instituţiei în luna mai 2013. Pe 29 martie 2012, se aprobă acordul de parteneriat pentru proiectul „Restaurare, consolidare şi modernizare Casa Fântâneanu – Centrul Eparhial Social-Cultural” încheiat între Consiliul Judeţean Olt, în calitate de lider şi Episcopia Slatinei şi Romanaţilor.

„Obiectul acestui parteneriat este de a stabili drepturile şi obligaţiile părţilor, contribuţia fiecărei părţi la cofinanţarea cheltuielilor totale precum şi responsabilităţile ce le revin în implementarea activităţilor aferente proiectului: „Restaurare, consolidare, modernizare Casa Fântaneanu – Centrul Eparhial social-cultural”, care va fi depus în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară nr.5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul de intervenţie nr. 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”, în perioada 2014-2020″, se arată în acordul de parteneriat.

În fosta Casă Fântâneanu, pe care o putem denumi „Casa Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor”, se vor regăsi: un cabinet de control preventiv, un cabinet stomatologic, un cabinet de fizioterapie și unul de consiliere spirituală, pentru că în biserici nu mai e loc. Încă nu se ştie dacă aceste servicii vor fi gratuite sau contra-cost cu bon fiscal…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.